Lakossa Pietarsaaren OSTP:llä: ”Paineistus on ollut kovaa”
Pietarsaaren OSTP Finlandin työntekijät aloittivat teknologiateollisuuden lakkorupeaman. Lakkovahdissa toivotaan neuvotteluratkaisua, oikeudenmukaisia palkankorotuksia ja hallituksen työelämäheikennysten torppaamista.
Teollisuusliitto on julistanut kuusi päivän mittaista lakkoa teknologiateollisuuteen. Työehtosopimusneuvotteluja vauhdittavat lakot järjestetään 3.–4. ja 9.–12. joulukuuta. Työtaistelun piirissä on yhteensä noin 33 000 työntekijää yli 400 työpaikalla.
Putkituotevalmistaja Outokumpu Stainless Tubular Productsin eli OSTP:n tehtaan pääluottamusmies Pertti Kirsilä on saapunut jo aamuviiden aikoihin lakkoaamuna portille.
Pietarsaaren seudulla ovat OSTP:n lisäksi Ekerin, Alfen Elkamon, AMADA Automation Europen ja Nordic Lightsin toimipaikat lakon piirissä 3. joulukuuta.
– Mikäs tässä seisoskellessa hyvän asian puolesta. Jos työehtosopimuksista putoaa tärkeitä elementtejä pois, niin olemme helisemässä. Siksi hallituksen työelämäheikennykset pitää saada estettyä työehtosopimuksella, Kirsilä sanoo.
Jos työehtosopimuksista putoaa tärkeitä elementtejä pois, niin olemme helisemässä.
Tuotannossa työskentelee noin 180 työntekijää, ja liiton jäseniä heistä on yli 90 prosenttia. Tuotannon työntekijöiden järjestäytymisaste on firmassa perinteisesti ollut korkea – eikä nytkään aamuvuoroon ole ollut tulijoita kourallista enempää.
Ei sillä, ettei työnantajapuolella olisi ollut yritystä.
– Paineistus on ollut aika kovaa työnantajan suunnalta. Italialainen enemmistöomistaja on ollut pettynyt siihen, että me olemme etulinjassa ja lähestynyt kaikkia työntekijöitä viestillä, ja se sai ihmiset eilen vähän takajaloilleen, Kirsilä kertoo.
Viestissä on pääluottamusmiehen mukaan viitattu muun muassa henkilökohtaiseen vastuuseen, yrityksen taloudelliseen tilanteeseen sekä työntekijöille maksettaviin bonuksiin.
– Se kertoo ehkä enemmänkin siitä, että pääomistaja ei ihan tunne palkkarakennettamme. Ei kyse ole mistään bonuksista vaan normaalista palkanosasta, Kirsilä sanoo.
Saattaa jäädä sellainen tunne, että jatko firmassa on jotenkin kiinni siitä, että tuleeko töihin.
OSTP Finlandin omistaa 51 prosentin osuudella italialailainen Tubinox ja 49 prosentin vähemmistöosuudella Outokumpu.
– Joillekin nuorille määräaikaisille työntekijöille painostus voi toimia. Saattaa jäädä sellainen tunne, että jatko firmassa on jotenkin kiinni siitä, että tuleeko töihin. Vaikka eihän se saa olla, varaluottamusmies Harri Kivelä sanoo.
Teollisuusliitto on muiden SAK:laisten liittojen kanssa yhteisesti kertonut julkisesti kymmenen prosentin palkankorotustavoitteesta kahdelle vuodelle. Pääluottamusmies Kirsilä nyökkää OSTP:n tehtaan vieressä kohoavan Alholman teollisuusalueen suuntaan.
Teollisuuskeskittymässä toimii metsäteollisuuden yritykset UPM, Walki ja Billerud Finland sekä energiayhtiö, satamaoperaattoreita ja veneveistämöitä.
– Kyllä minä tiedän, millaisia sopimuksia tuolla on tehty kahdelle vuodelle, ja mikä niiden kustannusarvio on. Se sijoittuu juuri siihen haarukkaan, mitä me Teollisuusliitossa vaadimme, Kirsilä sanoo.
– Iso lukuhan se kymmenen prosenttia on. Mutta jos sen jakaa kahdella vuodella, niin kuin nyt olisi tarkoitus, niin eihän se sitten niin suurelta näytä.
Lakkovahdit ovat kuitenkin varautuneet siihen, että hyvä sopimus nykyisessä tilanteessa saattaa vaatia lisää työtaistelutoimenpiteitä.
– Toive on, että tämä saadaan pian maaliin. Mielellään ennen vuodenvaihdetta niin kemianteollisuuskin voisi päästä samalla aallonharjalla mukaan.
Teollisuusliiton kemiansektorin niin sanotut pääsopimukset eli kemian perusteollisuus, muovi- ja kemian tuoteteollisuus ja öljy-, maakaasu-, ja petrokemian teollisuus päättyvät vuodenvaihteessa.
– Tottakai yksi lakkopäivä vaikuttaa joo, mutta kyllä niitä voi tulla lisääkin. Meille ei tule ongelmia saada porukka lakkoon, Kivelä lisää.
”Työntekijöiden painostaminen työtaistelutilanteessa on kiellettyä”
TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
Pietarsaaressa OSTP Finlandin työntekijöiden kokema painostus on käsitelty Teollisuusliiton keskuslakkotoimikunnassa, kertoo järjestöyksikön johtaja Vesa Aallosvirta.
– Paheksumme tällaisia toimia. Kaikenlainen työntekijöiden painostaminen työtaistelutilanteessa on kiellettyä, Aallosvirta sanoo.
Tässä on puhtaasti kysymys työnantajan vastatoimesta, jopa pelottelusta.
OSTP lähestyi lakon alla työntekijöitään viestillä, jossa viitattiin muun muassa henkilökohtaiseen vastuuseen, yrityksen taloudelliseen tilanteeseen sekä työntekijöille maksettaviin bonuksiin.
– Tässä on puhtaasti kysymys työnantajan vastatoimesta, jopa pelottelusta.
Viesteissä oli myös kysytty, ketkä aikovat tulla töihin lakkopäivänä. Aallosvirta muistuttaa, ettei työntekijän tarvitse itse ilmoittaa lakkoon osallistumisesta.
Ammattiliiton tekemä ilmoitus riittää, eikä lakkoon osallistumisesta saa tulla mitään seuraamuksia työntekijöille.
– Jos kokee painostusta työnantajan taholta, kannattaa ottaa yhteys liittoon. Kaikki tapaukset käsitellään ja katsotaan, mitä toimenpiteitä ne vaativat.
Rikoslaki kieltää työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamisen työtaistelutilanteessa.
– Painostustoimet eivät ole hirveän yleisiä, mutta jokaisen työtaistelun yhteydessä putkahtelee esiin joitain tapauksia, Aallosvirta kertoo.