Käyttökelvoton laki roskiin
Työväenpuolueen uusi hallitus ryhtyy heti työntekijöiden oikeuksien parantamiseen pitkän konservatiivihallinnon jäljiltä, kertoo Observer-lehti.
Ensimmäiseksi saa kyytiä Rishi Sunakin hallituksen viime vuonna säätämä lakko-oikeutta rajoittava laki.
Konservatiivien laki sääti kuudelle alalle, kuten liikenne, tulli ja opetus, vain osittaisen lakko-oikeuden. Työnantajilla on oikeus nimetä ihmiset, jotka eivät saa lakkoilla. Jos joku meneekin lakkoon, on laillista antaa hänelle potkut.
Ammattiliittojen on ryhdyttävä ”kohtuullisiin toimiin” estääkseen työhön määrättyjen jäsentensä lakot. Mikäli liitto ei siinä onnistu, sille voidaan määrätä mittava vahingonkorvaus.
Ammattiliitoissa ollaan tyytyväisiä onnettoman lain kumoamisesta.
Oikeistopoliitikot väittivät lailla ehkäistävän lakkoja. Todellisuudessa yksikään työnantaja ei ole kertaakaan käyttänyt lakia. He tietävät sen vahingoittavan syvästi työmarkkinaosapuolten välejä.
”Laki ei koskaan toiminut, sitä ei koskaan käytetty, yritykset eivät halunneet sitä ja menetimme silti enemmän työpäiviä lakoissa kuin Ranska tai Espanja”, Observer siteeraa lähdettä hallituksen piiristä.
Brittikonservatiivien laki muistuttaa Orpon-Purran hallituksen toimia: lakko-oikeutta rajoitetaan ja lakkosakkoja nostetaan reilusti. Rajoituksia hallituksemme perusteli poliittisten lakkojen määrällä – jotka käytännössä johtuivat lakkorajoitusten vastustamisesta.
Ammattiliitoissa ollaan tyytyväisiä onnettoman lain kumoamisesta, kertoo The Guardian. Ensimmäistä kertaa 15 vuoteen maassa on hallitus, joka ei hyökkää ammattiliittoja vastaan, eräs lähde kertoi helpottuneena lehdelle.
Keskusjärjestö TUC:n pääsihteeri Paul Nowak muistuttaa, että lakot ratkaistaan neuvottelupöydässä, ei säätämällä erimielisyys pois lailla.
– Se, että yksikään työnantaja ei ole käyttänyt lakia lakon murtamiseen, kertoo paljon. Hekin näkevät, kuinka myrkyllinen laki on. Nyt on uuden, aikuisen ajan aika työmarkkinasuhteissa, Nowak sanoo.