Kemian pääalojen kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden työehtoneuvottelukunnat kokoontuivat Helsingin Hakaniemeen.

Kemian pääalojen tes-neuvottelukunnat koolla Hakaniemessä – ”Tes-neuvotteluista odotetaan vaikeita”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT TUUKKA RANTALA

Kemian pääalojen tes-neuvottelukunnat kokoontuivat kokoamaan tavoitteita tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin. Niiden on määrä alkaa lokakuussa.

Kemian pääalojen kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden työehtoneuvottelukunnat kokoontuivat sateiseksi perjantaiksi Helsingin Hakaniemeen.

Tes-neuvottelukunnan jäsen, Exel Compositesin Joensuun tehtaan pääluottamusmies Marko Kemppainen kertoo, että tes-neuvottelukunnan pyrkimyksenä perjantaina oli asettaa tavoitteet tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin.

– Ainakin meillä porukkamme odottaa, että maan hallituksen tekemiin heikennyksiin saataisiin kompensaatiota. Yksittäisenä isona huolena on, että tuleeko ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus työehtosopimuksiin, Kemppainen kuvaa kentän tuntoja.

Tes-neuvottelukunnan jäsenet edustavat sopimusalansa työpaikkoja ja he ovat suuressa roolissa työehtosopimusneuvotteluissa. He valitsevat työntekijöiden tavoitteet neuvotteluihin. Työpaikoilta valitut neuvottelukunnan jäsenet, liiton vastaavat sopimusasiantuntijat yhdessä neuvottelua johtavan sektorin johtajan, sopimuspäällikön ja alojen vastuujuristin kanssa istuvat neuvottelupöydässä työnantajaliiton kanssa, kun tes-neuvotteluja käydään. Neuvottelukunnalla on myös päätösvalta saavutetun sopimusratkaisun hyväksymisessä tai hylkäämisessä.

Yksittäisenä isona huolena on, että tuleeko ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus työehtosopimuksiin.

Tes-neuvottelukunnan jäsen, Rani Plastin pääluottamusmies Miika Peltola sanoo, että aiemmin työntekijöiden eduista ja turvasta ei ole tarvinnut kantaa suurta huolta, mutta nyt tilanne on toinen. Työnantajat ovat saaneet Suomen hallituksen kautta monia heikennyksiä läpi.

– Huoli ei ole pelkästään omista eduista vaan myös seuraavan sukupolven eduista.

Tulevat palkkaratkaisut ovat aina puheenaihe ennen työehtosopimusneuvotteluita. Marko Kemppaisen mukaan voimakkaan inflaation seurauksena elämisen hinta on noussut paljon, eivätkä palkat ole seuranneet inflaatiota.

Kemppainen nostaa esille myös erityisen ongelman, joka painaa muun muassa kolmivuorotyötä tekevää Exeliä.

– Meillä on vaikea saada työvoimaa kolmivuorotyöhön. Nuorisoa on vaikea houkutella töihin näillä yövuorolisillä. Meidän on kuitenkin saatava tekijöitä, jotta voimme toimia, Kemppainen sanoo.

Pääluottamusmies Marko Kemppainen Exel Compositesin Joensuun tehtaalta ja Miika Peltola Rani Plastilta kertovat, että jäsenistö toivoo kompensaatiota maan hallituksen tekemiin heikennyksiin.

NEUVOTTELUISTA VOI ODOTTAA VAIKEITA

Kemian pääalojen työehtosopimusneuvotteluiden on suunniteltu alkavan lokakuun 11. päivänä.

Sekä Kemppainen että Peltola arvioivat, että tulevat tes-neuvottelut ovat haasteelliset. Työnantajien puolelta tullaan varmasti esittämään pitkä lista erilaisia heikennyksiä työehtoihin.

– Luulen, että neuvottelut tulevat olemaan omalla tavallaan vaikeat, Peltola uskoo.

Myös kemian sektorin johtaja Toni Laiho ennakoi tulevista työehtosopimusneuvotteluista haastavia.

– Ainahan sitä toivoisi, että neuvottelut sujuisivat joutuisasti. Mutta eivät nämä neuvottelut ole olleet koskaan helppoja. Tällä kertaa tes-pöytään on tullut kolmas voima mukaan, Laiho sanoo.

– Meillä on aina ollut omia tavoitteita neuvotteluissa. Näiden lisäksi maan hallitus toi lainsäädännöllä neuvotteluihin mukaan isot heikennykset työntekijöiden asemaan. Meidän tehtävämme on suojata jäseniämme ja siksi työmme kasvoi huomattavasti.

Kemian sektorin johtaja Toni Laiho ennakoi tulevista työehtosopimusneuvotteluista haastavia.