Chefen för arbetskraft med utländsk bakgrund Riikka Vasama vill utveckla Industrifacket mot en riktning där alla ska känna sig välkomna i samma förbund.

Riikka Vasama: ”Vår uppgift är att öka förståelsen och kunskapen om hur arbetslivet ser ut ur en utländsk arbetstagares perspektiv”

TEXT TIIA KYYNÄRÄINEN
FOTO ANTTI HYVÄRINEN
ÖVERSÄTTNING jOHANNES WARIS

Riikka Vasama leder Industrifackets nya enhet för arbetskraft med utländsk bakgrund. Den nya enheten ska utveckla förbundets verksamhet i frågor som berör mångfalden i arbetslivet.

Industrifacket har grundat en avdelning som ska jobba med frågor som gäller arbetstagare med utländsk bakgrund i Finland. Avsikten är att utveckla Industrifackets förmåga att uppmärksamma medlemmar med andra modersmål än de inhemska och få dem med i fackets verksamhet. Riikka Vasama är chef för enheten.

– Jag är väldigt stolt över Industrifacket för att vi har grundat enheten och att man verkligen satsar på det här arbetet. Genom det här finns vi med i förändringen som arbetslivet i Finland genomgår.

På Industrifackets kongress 2023 höjdes flera röster för att den här typen av verksamhet är något som förbundet ska satsa på allvar på.

– Det här är ett bra exempel på att de motioner som medlemmarna lägger fram verkligen kan göra skillnad.

HERMES OCH UTBILDNING I FOKUS

Enheten inledde sin verksamhet i början av augusti. I början ligger fokus på utvecklandet av Industrifackets Hermes-app. Mobilappen erbjuder information om arbetslivets spelregler i Finland på nio språk.

– Hermes är ett konkret exempel på det arbete som vi gör. Nyligen har vi fått in info om teknologiindustrin i appen, men våra övriga avtalsbranscher följer efter, berättar Vasama.

– Appen är ett verktyg för våra förtroendevalda, medlemmar och personalen på förbundet.

I appen finns också information om facket på flera språk. I samband med utvecklingsarbetet gick förbundet också in för att publicera anslutningsformuläret på flera olika språk.

Utbildning utgör också en viktig del av den nya enhetens arbete.

– Vår uppgift är också att öka förståelsen för hur det finländska arbetslivet ser ut för en anställd med utländsk bakgrund. Det handlar till exempel och frågor kring arbetstillstånd och kraven i utlänningslagen.

Hermes är ett konkret exempel på vad vår enhet gör.

Dessutom jobbar avdelningen, precis som hela förbundet, med intressebevakning. Om en person kommer från ett land utanför EU så lever hen i Finland långt tack vare sitt arbetstillstånd. Det kan påverka personens vilja att jobba tillsammans med facket och att ta emot den hjälp som facket erbjuder i en konfliktsituation med arbetsgivaren.

– Då vi hjälper, ger råd eller sköter tvister är det viktigt att vi känner till att det finns en risk i att personen kan få problem av att stå upp för sina rättigheter. Vi har redan nu flera fall av uppsägningar efter den här typen av tvister, säger Vasama.

– Trots att arbetstillstånd inte gäller bara för jobb hos en viss arbetsgivare, så kan en person som inte kan språket och inte har ett nätverk i Finland kan det vara svårt att hitta ett nytt arbete.

Situationen kan försvåras ytterligare om regeringens planer på att en utländsk anställd måste lämna landet inom tre månader efter att anställningen upphört blir verklighet.

Enligt Vasama vill man utveckla Industrifacket i en riktning mot att alla ska rymmas i samma förbund.

– Så klart jobbar vi också för att personer med annat modersmål än finska eller svenska också ska representeras i förtroendeuppdrag och i förbundets beslutsfattande organ.

DET BEHÖVS MÄNNISKOR FÖR ATT SPRIDA ORDET

Den finländska arbetsmarknaden har på många sätt blivit mer internationell under de senaste åren och antalet anställda som har en annan bakgrund än finländsk har ökat. Samtidigt har ändå inte fackligt medlemskap i den här gruppen ökat i samma takt.

– Det handlar ofta om att de som kommit från utlandet inte känner till vår arbetsmarknad eller till exempel facket. Tvärtom, de kan ha stora fördomar mot facket, lite beroende på vilket land de härstammar från.

Vasama vill understryka vikten i att information om facket och anställningsvillkoren sprids så mycket som möjligt. Här spelar Hermes-appen en viktig roll.

– Jag har stora förhoppningar gällande Hermes. När användningsområdet utvidgas och appen blir kändare så hjälper den att sprida info. Styrkan i appen är ju att bara genom att trycka på en knapp kan man byta språk och erbjuda information på flera olika språk.

Vasama tror också att informationen sprids bland människor.

– Jag tror starkt på djungeltrumman. Min erfarenhet är att en nöjd medlem sprider ordet och på så sätt lyckas man rekrytera nya medlemmar, säger Vasama.

– Det är också viktigt med samarbetet med myndigheterna. Trots att myndigheterna inte direkt kan uppmuntra någon att gå med i facket, så har de berättat om att det finns en Hermes-app. Jag vill också uttrycka ett varmt tack till de arbetsgivare som berättar om appen och anställningsvillkoren i branschen för sina anställda.

 

Artikeln finns på nio språk i Tekijä-webbtidningen!