Tony Granfors, xxx och Petra Söderbacka deltog i grundkursen för arbetarskyddsfullmäktige i mars 2023.
Tony Granfors, Oskar Ström och Petra Söderbacka.

Har de politiska strejkerna påverkat vardagen på jobbet?

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO EMILIE UGGLA

Det senaste halvåret har präglats att politiska strejker och ett mycket spänt läge mellan arbetstagarna och regeringen. Tekijä frågade tre deltagare på Industrifackets grundkurs i arbetarskydd om hur regeringens politik och de politiska strejkerna påverkat vardagen på jobbet.

Eftersom regeringen inte har tagit arbetstagarnas oro på allvar inledde  FFC och dess medlemsförbund politiska stridsåtgärder. Fackförbunden har genomfört politiska strejker i flera repriser i slutet av år 2023 och början av år 2024.

Sammanlagt 60 000 medlemmar i Industrifacket har omfattats av strejkerna och andra stridsåtgärder. Samtidigt pågår vardagen. Hur är läget? Tekijä ställde frågan till tre pinfärska arbetarskyddsfullmäkige.

TONY GRANFORS
montör
NTM Närpes Trä & Metall
Närpes

”På NTM har vi varit i strejk några gånger under vintern. Man märkte av det på stämningen. Det har varit ganska oroligt och det finns ganska många frågor. Kommer det här att pågå länge? Kommer vi få igenom våra krav?

Man märkte av det på stämningen.

Det har kanske funnits en viss otrygghet och ovisshet, men det har kommit bra information från förbundet. Nu börjar det vara lugnare och man kan också jobba med arbetarskyddet. Jag tror många sitter och väntar på vad som händer inom politiken.”

OSKAR STRÖM
motormontör
Botnia Marin
Malax

”Vi har inte haft några stridsåtgärder på vår arbetsplats. Om det blir flera längre strejker kan det hända att det dröjer med att få material till fabriken och det leder till förseningar.

Jag pratade om det här med strejker med frun och vi kom fram till att det är rätt att strejka, trots att det kanske blir problem på jobbet. Man måste liksom ta kampen. Gör man ingenting så blir det ännu jobbigare för oss i framtiden.

Gör man ingenting så blir det ännu jobbigare för oss i framtiden.

Vi får se hur det här slutar. Regeringen verkar vara ganska bestämd och hård, men någonstans måste de väl ge efter.

På jobbet går det bra. Företaget har expanderat mycket, byggt ut och köpt grannhallar. Jag har varit arbetarskyddsfullmäktige sedan årsskiftet. Jag upplever att jag haft tillräckligt med tid för uppdraget, men det tar tid att få i gång arbetet då föregångaren bytte jobb och lämnade inte över så mycket. Därför är det bra med arbetarskyddskursen, så att man får lite struktur på jobbet med arbetarskyddet.”

PETRA SÖDERBACKA
lead operator
Herrmans Bike Components
Jakobstad

”Det har varit lite dyster stämning den senaste tiden. Ifjol fick runt 50 anställda i produktionen gå och senare på hösten var det uppsägningar i administrationen. Folk är kanske inte så motiverade. Det saknas folk på vissa avdelningar och människor blir stressade.

Strejkerna har ju nog delat åsikter på arbetsplatsen.

Huvudförtroendemannen och vice huvudförtroendemannen har talat mycket om de här strejkerna. Jag tror att några var ner till Helsingfors på stordemonstrationen i februari. Strejkerna har ju nog delat åsikter på arbetsplatsen. Vi ser ju att har inte strejkerna hjälpt hittills. Vi kan inte göra så mycket.”