Jenni Turpeinen ja Jarkko Suoranta olivat 5.4.2024 lakkovahdissa Linde Gas Oy Ab:n portilla Riihimäellä.

Lakossa Riihimäen Linde Gasilla: ”Neuvottelu ei voi olla vain synkkä yksinpuhelu”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JA VIDEO LAURI ROTKO 

Maan hallituksen pitäisi nyt aidosti neuvotella, kun työntekijäpuoli keskeyttää poliittiset lakot, sanoo kaasuyhtiö Linde Gasin pääluottamusmies Jarkko Suoranta.

Teollisuusliitto järjestää 11.3.–7.4.2024 neljä viikkoa kestävän poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 11 keskeisessä toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää. Lisäksi Teollisuusliitto järjestää tukitoimena vuorokauden mittaisen työnseisauksen 5.4., jolloin lakon piirissä on lisäksi 56 toimipaikkaa ja noin 4 300 teollisuuden työntekijää. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Linde Gas Oy Ab:n Riihimäen toimipiste oli tukilakossa perjantaina 5.4. Pääluottamusmies Jarkko Suoranta kertoo, että ensimmäistä kertaa Painava syy -kampanjan työtaistelussa mukana olleen toimipisteen lakko piti hyvin.

– Kyllähän se on kylmää kyytiä meille, jos kaikki toteutuu, mitä hallitus on kaavaillut, Suoranta sanoo.

Aiemmin AGA:na tunnetun Linde Gasin tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa kuluttajille suunnattu nestekaasu, teollisuuden kaasut sekä lääkkeelliset kaasut. Riihimäen toimipisteessä on työntekijöitä noin 70.

Videolla pääluottamusmies Jarkko Suoranta ja ammattiosaston sihteeri Jenni Turpeinen kertovat lakkopäivän tunnelmia.

AIDOT NEUVOTTELUT KÄYNTIIN

Orpon-Purran hallitus on kieltäytynyt neuvottelemasta lakkojen ollessa päällä. SAK ilmoitti 4.4., että lakot keskeytyvät sunnuntain 7.4. jälkeen, jotta neuvottelut saataisiin käyntiin.

– Asiat täytyy saada jonkinlaiseen järjestykseen. Nyt pitää neuvotella, Suoranta sanoo.

Maan hallitus ei vielä ole näyttänyt merkkejä kompromissihalusta, mutta on kertonut, että uudistusten yksityiskohdista on mahdollista keskustella. SAK on viestittänyt, että ainakin lakko-oikeuden rajoituksiin ja paikallisen sopimisen vapauttamiseen pitää saada muutoksia, jotta sopu on mahdollinen.

– Hallituksen täytyy tulla vastaan aika paljon. Neuvottelu ei voi olla vain synkkä yksinpuhelu hallituksen puolelta.

Kyllähän se on kylmää kyytiä meille, jos kaikki toteutuu, mitä hallitus on kaavaillut.

Hallitusohjelmassa on pitkä lista heikennyksiä sosiaaliturvaan ja työntekijöiden asemaan työmarkkinoilla. Osa leikkauksista on jo toteutunut, mutta paljon on vielä päättämättä. Hallitusohjelman sisällöt ovat puhuttaneet Linde Gasin työntekijöitä.

– Esimerkiksi ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta on ollut puhetta, mutta onhan siellä ohjelmassa paljon muutakin.

Linde Gas toimittaa muun muassa kuluttajien käyttämää nestekaasua.

Painava syy -kampanja alkoi viime syksynä alueellisilla ulosmarsseilla ja on jatkunut asteittain koventuneilla lakkoilla. Hallituksen suunnitelmat eivät ole vielä muuttuneet, mutta työntekijäpuolen valmius toimia on tullut selväksi. Myös tietoisuus hallituksen toimien seurauksista on kasvanut.

– Nyt porukka ymmärtää, missä mennään. Jos ei tehdä mitään, ollaan altavastaajia sen jälkeen, Suoranta sanoo.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan maan hallitus olisi kiirehtimässä lakko-oikeuden rajoituksia siten, että uudet lait tulisivat voimaan vappuna, suomalaisen työn päivänä.

– Se olisi täysin kyykyttämistä, kun me nyt annamme löysää ja toivomme, että asiat etenevät, Suoranta sanoo viitaten lakkojen keskeytykseen.

PAIKALLINEN SOPIMINEN ON TUTTUA

Oikeistohallituksen suunnittelema paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin ja ohi pääluottamusmiehen rapauttaisi työehtosopimusten yleissitovuutta ja heikentäisi työehtoja.

– Olen sen ikäinen, että nämä eivät enää paljoa kosketa minua, mutta nuorilla työntekijöillä on vielä paljon työelämää edessä, Suoranta sanoo.

Teollisuusliiton tarjoama koulutus ja muu tuki ovat auttaneet pääluottamusmiehenä toimimista.

– Apuja saa, kun osaa vain pyytää.

Meillä paikallinen sopiminen on toiminut jo 1980-luvulta lähtien.

Paikalliseen sopimiseen on nykyisin hyvät mahdollisuudet, joita myös käytetään. Suoranta kertoo, että Linde Gasilla on sovittu paikallisesti esimerkiksi työajoista.

– Meillä paikallinen sopiminen on toiminut jo 1980-luvulta lähtien.

Paikallisen sopimisen laajentaminen voi tarkoittaa sitä, että sopimuksia on jatkossa tekemässä kouluttamattomia luottamusvaltuutettuja, joilla ei ole ammattiliiton tukea takanaan.

– Silloin vietäisiin työntekijöitä kuin pässiä narussa, Suoranta sanoo.

Jenni Turpeinen toteaa, että pallo on nyt maan hallituksella. Työntekijäpuolen neuvottelutarjous kannattaa ottaa vakavasti.

SAK:laisista jäsenliitoista neljän viikon poliittiseen lakkoon osallistuvat Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusliitto sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT. Lakossa on yhteensä noin 7 000 työntekijää. Lue lisää SAK:laisten liittojen toimista täältä.

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto