SAK:n liittojen yhteisessä tukitapahtumassa Kotkan Karhulassa liittojen jäsenistö pohti hallituksen leikkaus- ja säästötoimia.

SAK:n tukitapahtumassa Kotkan Karhulassa: ”Periksi emme anna”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT JA VIDEO JUHA METSO

SAK:laisen liittoperheen jäseniä ihmetyttää hallituksen haluttomuus neuvotella. Ensi syksyn ja talven tes-neuvotteluista ennakoidaan vaikeita.

Lumi tuiskui ja aamuyöllä satanut jäätävä tihku oli jäädyttänyt Kotkan Karhulan torille liukkaan jääkannen. Kehnosta säästä huolimatta torille oli saapunut aamutuimaan parisen kymmentä Teollisuusliiton, AKT:n, PAM:in, JHL:n, SEL:n, Rakennusliiton sekä Paperiliiton jäsentä nauttimaan kuumasta makkarasta ja puimaan Suomen hallituksen tekemiä ja suunnittelemia leikkaus- ja heikennystoimia. Katso muut SAK:n tukitapahtumat täältä. www.sak.fi/tukitapahtumat

SAK:n keskiviikkona 3.4.2004 Karhulassa järjestetty tukitapahtuma on osa liittoperheen yhteistä Painava syy -kampanjaa. Pääpaino toimissa on jo neljättä viikkoa jatkuvissa, kohdennetuissa lakoissa. Teollisuusliitosta lakon piirissä on 11 keskeisessä toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää.

Kotkassa lakot kohdistuvat pääosin satamaan. Auto- ja kuljetusalan liitto AKT:hen kuuluva Kotkan ahtaustyöntekijöiden puheenjohtaja ja Kotkan satamassa toimivan Stevecon pääluottamusmies Tom Hemming sanoo, että lakossa olevien ahtaajien mieliala on yhä korkea neljättä viikkoa jatkuvista lakoista huolimatta.

– Odotamme toki myös, että hallitus alkaisi tehdä jo asioille jotain. Näille lakoille alkaa tulla hintaa ja viimekädessä yritykset tämän maksavat. Luulisi, että yritykset lähettäisivät jo EK:n ja Suomen Yrittäjien kautta viestiä hallitukselle, että nyt olisi syytä tulla neuvottelupöytään, Hemming sanoo.

Kotkan ahtaustyöntekijöiden puheenjohtaja Tom Hemming toivoo hallitusta neuvottelupöytään.

Hemmingin mukaan hallituksen esittämissä ja tekemissä toimissa hiertää moni asia. Hän nostaa erityisesti esille lakko-oikeuden rajoittamisen sekä paikallisen sopimisen laajentamisen myös järjestäytymättömiin yrityksiin.

– Toteutuessaan se pahimmillaan johtaa siihen, että yleissitovuus jollain aikavälillä rikkoutuu. Se on järjestäytyneeseen kenttään pahin mahdollinen asia, Hemming sanoo.

Sulzer Pumpsin pääluottamusmies Iikka Marttinen ja Enersense IN:n pääluottamusmies Heikki Seppälä kertovat videolla terveisensä maan hallitukselle. 

OLO ON KUIN DIKTATUURISSA

Karhulan torilla hallituksen toimet herättävät huolta laajalti. Sulzer Pumpsin pääluottamusmies Iikka Marttinen nimeää hallituksen toimiakin suuremmaksi ongelmaksi sen haluttomuuden neuvotella.

– Tästä tulee olo kuin diktatuurissa. Hallitus on tehnyt päätöksensä ja niistä se ei peräänny. Ei arvosteta toisten mielipiteitä, eikä niihin haluta ottaa kantaa, Marttinen ihmettelee.

– Mielestäni asioista pitäisi löytää kultainen keskitie. On selvää, ettei kaikkia asioita voi hallituksen toimista poistaa, mutta löydettäisiin joku kompromissiratkaisu.

Samaa mieltä on Enersense IN:n pääluottamusmies Heikki Seppälä.

– Ensin ajetaan nämä lakko-oikeuden rajoitukset voimaan. Sitten aletaan ajaa muita lakimuutoksia. Missään ei haluta tulla vastaan, Seppälä moittii hallitusta.

Seppälä nostaa hallituksen toimista isoina muutoksina muun muassa paikallisen sopimisen laajennuksen sekä luottamusmiesjärjestelmään puuttumisen.

Myös palvelualojen ammattiliiton PAM:n jäsenistöön hallituksen toimilla on suuri vaikutus. Ammattiliiton Hämeen ja Kaakkois-Suomen alueen aluepäällikkö Ulla Immonen muistuttaa, että PAM:n jäsenistössä on paljon osa-aikaisia, joihin toimet osuvat raskaasti.

– Sitkeällä mielellä olemme. Periksi emme anna, Immonen sanoo.

– Meille PAM:ilaisiin vaikuttavat erityisesti nämä huhtikuun alussa voimaan tulleet työttömyysturvan leikkaukset. Meillä on paljon osa-aikaisia työntekijöitä. Toimet vaikuttavat myös työssä käyviin osa-aikaisiin työntekijöihin.

Immonen painottaa myös, että liiton jäsenistölle työttömyysturvan 300 euron suojaosa on ollut merkityksellinen. Hallitus poisti sen työttömyysturvasta ja sillä on iso vaikutus työttömien toimeentuloon.

PAM:n Hämeen ja Kaakkois-Suomen alueen aluepäällikkö Ulla Immonen sanoo, että työttömyysturvan leikkaukset osuvat pahoin ammattiliiton jäsenistöön.

TES-KIERROKSESTA TULOSSA HANKALA

Pääministeri Petteri Orpon johtama hallitus on toistuvasti vakuuttanut pitävänsä kiinni päätöksistään. Se ei ole ollut halukas perääntymään missään asiassa. Eduskunnassa etenevä lakkolakipakettikin näyttäisi tulevan voimaan jo vapuksi.

PAM:n Immonen uskoo, että mielenilmaisujen ei tarvitse loppua lakkolakien tultua voimaan.

– Mielipidettään saa varmasti jatkossakin osoittaa laista huolimatta. Lisäksi täällä tänäänkin me olemme jakamassa tietoa ihmisille ja tätä me varmasti jatkamme edelleenkin. Tiedonjakaminen ei ole kiellettyä jatkossakaan.

Hallituksen periksiantamattomuudella on kuitenkin seurauksena. Ensi syksynä käynnistyvistä työehtosopimusneuvotteluista näyttäisi tulevan hankalia.

– Jos hallitus ei taivu millään tavalla, syksystä tulee erittäin haastava. Uskon, että taistelu tulee olemaan kova silloinkin. Jos nyt pääsisimme jostain asioista sopuun, neuvotteluista voisi tulla vähän kevyemmät, pääluottamusmies Marttinen epäilee.

– Veikkaan, että olemme vuodenvaihteessa samanlaisessa tilanteessa kuin nyt.

Sulzer Pumpsin pääluottamusmies Iikka Marttinen ennustaa vaikeita tes-neuvotteluita.

Samaa uskoo myös pääluottamusmies Seppälä.

– Kun nyt rajoitetaan poliittisia lakkoja, lakkoilu jatkuu sitten työmarkkinakierroksella, Seppälä ennakoi.

Enersense IN:n pääluottamusmies Heikki Seppälä ennakoi lakkoilun jatkuvan tulevalla tes-kierroksella.

Myös AKT:llä käynnistyvät merkittävien alojensa tes-neuvottelut vuoden lopulla. Kotkan ahtaustyöntekijöiden puheenjohtaja Hemming uskoo, että edessä ovat vaikeat neuvottelut. Hänen mukaansa jo aiemmat neuvottelukierrokset ovat olleet haastavat ja nyt ne vain vaikeutuvat.

– Hallituksen ajamaa Suomen mallia on koeponnistettu jo kaksi edellistä tes-kierrosta. Neuvottelut eivät tule olemaan helpot tälläkään kertaa, Hemming epäilee.

SAK:laisista jäsenliitoista neljän viikon poliittiseen lakkoon osallistuvat Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto, palvelualojen PAM, Rakennusliitto sekä auto- ja kuljetusalan liitto AKT. Lakossa on yhteensä noin 7 000 työntekijää. Lue lisää SAK:laisten liittojen toimista täältä. https://www.sak.fi/ajankohtaista/painava-syy/liittotoimet

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto