Faktaa ja uusia tuttavuuksia luottamushenkilöiden ajankohtaispäivässä
Käynnissä oleva työtaistelu puhutti Sisä-Suomen luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen ajankohtaispäivässä Jyväskylässä. Osallistujat pitivät seminaarin tärkeimpänä antina faktapohjaista tietoa ja verkostoitumista.
Scandic Laajavuoren aulaan kokoontui maaliskuisena perjantaina 140 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua Sisä-Suomen alueen työpaikoilta. Päivän ohjelmassa oli ajankohtaiset edunvalvonta- ja työsuojeluasiat. Yksi teema puhutti ylitse muiden: hallitusohjelman heikennykset, joita puitiin niin puhujien esityksissä kuin tauoillakin.
Aamupäivällä ajankohtaisia asioita esitteli Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen, joka valotti esityksessään ay-liikkeen ja maan hallituksen välisen konfliktin taustaa, nykytilannetta, vaikutuksia ja lähitulevaisuuden näkymiä.
Valmet Technologiesin Rautpohjan tehtaalla varapääluottamusmiehenä ja osaston luottamusmiehenä toimiva Eero Kelppe sai Lehtosen esityksestä paljon uutta tietoa.
– Hän kertoi, mitä kulisseissa oikeasti tapahtuu. Tähän saakka olemme olleet pitkälti julkisuuden tietojen varassa.
Kelppen mukaan osallistujia mietitytti erityisesti joidenkin työnantajien päätös keskeyttää palkanmaksu välittömästi jalkautustilanteessa. Perinteisesti palkanmaksu on jatkunut seitsemän päivää.
– Työnantaja on tällä päätöksellä nyt hyvin kaltevalla pinnalla, Kelppe muotoilee.
Jalkautuksella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun keskeyttämistä sellaisiltakin työntekijöiltä, jotka eivät kuulu ilmoitetun lakon piiriin, mutta joiden työnteon lakon vaikutus estää.
SUORAA JA KAUNISTELEMATONTA TIETOA
Tampereella Comforta Oy:n pääluottamusmiehenä toimivalle Anu Lammille palkanmaksun välitön keskeyttäminen jalkautustilanteessa tuli uutena tietona.
– Lehtosen esityksestä sain asiaan selvyyttä. Uutisointi työtaistelusta on ollut vähän ohutta.
Myös viitasaarelaisen ER-Saha Oy:n varatyösuojeluvaltuutettu Aki Kokki ja Jämsässä toimivan Patria Aviationin Components-yksikön ensimmäinen varatyösuojeluvaltuutettu Johanna Ruokolahti pitivät Lehtosen puhetta antoisana ja mielenkiintoisena. Heidän mukaansa siitä sai faktapohjaista, suoraa ja syvempää tietoa työtaistelun nykytilanteesta ja jatkosta kuin tiedotusvälineistä.
– Radiossa ja televisiossa asioista kerrotaan silotellusti. Oli hyvä kuulla, ettei tässä ruveta löysäämään, Kokki toteaa.
– Minulle vahvistui käsitys siitä, että tätä taistelua ei passaa jättää kesken. Se on vietävä läpi, ja sillä on työntekijöiden tuki, sanoo Ruokolahti.
VERTAISTUKEA LUOTTAMUSMIEHEN ARKEEN
Hallitusohjelman heikennykset ja leikkaukset ovat työntekijöiden mielen päällä kaikilla työpaikoilla.
– Kyllä nämä asiat mietityttävät ihmisiä, ja näistä keskustellaan paljon kahvipöydissä näinä epävarmoina aikoina, kertoo Eero Kelppe.
Luottamusmiehenä Kelppe pitää poikkeuksellisena sitä, että tällä hetkellä hänelle tulee kyselyjä ja yhteydenottoja vain tästä yhdestä, valtakunnallisesta aiheesta.
– Normaalisti minulta kysellään laajasti työn tekemisestä ja työnantajan toiminnasta.
Kiitos ja tsemppiä kaikille lakkoilijoille, jotka olette taistelleet meidän puolestamme.
Comfortan työntekijät Tampereella eivät ole osallistuneet lakkoihin ollenkaan, mutta niitä on pidetty tarkasti silmällä.
– Olemme seuranneet tiiviisti, mitä ympäristössä tapahtuu. Kiitos ja tsemppiä kaikille lakkoilijoille, jotka olette taistelleet meidän puolestamme, sanoo Anu Lammi.
Comfortan asiakaskunnassa on meneillään iso muutos, kun hyvinvointialueet ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä käyttämään omia sopimuspesuloitaan tekstiiliensä pesemiseen.
– Meiltä lähtee puolentoista vuoden sisään paljon työtä pois. Tämä on todella harmillista, koska sote-puoli on tuonut meille aina turvaa ja tasapainoa. Siinä ei ole samalla tavalla sesonkivaihtelua kuin vaikkapa hotelli- ja ravintola-alalla.
Pyykin määrän vähenemisen vuoksi Comfortan Tampereen toimipisteessä siirrytään Lammin arvion mukaan syksyllä kolmesta vuorosta kahteen.
– Ei voi sanoa, että luottamusmies pääsisi työssään helpolla. Tällaiset ajankohtaispäivät ovat tärkeitä, kun voi saada vertaistukea muilta, jotka kohtaavat samanlaisia asioita arjessaan.
KOHTAAMISIA KASVOKKAIN
Patrialla menee Johanna Ruokolahden mukaan hyvin.
– Jämsässä töitä on riittänyt 700 työntekijälle, ja uutta työtäkin on tulossa uusien hävittäjien myötä. Lisäksi meille ollaan rakentamassa uutta hallia.
Myös ER-Sahalla pyyhkii mukavasti: tuotanto on syksyn lomautusjakson jälkeen täydessä vauhdissa. Sahalla sahataan lankkua ja lautatavaraa kuusesta ja männystä. Noin 80 prosenttia tuotteista menee vientiin, lähinnä Lähi-itään, Kiinaan ja Japaniin. AKT:n lakon vuoksi tavara ei kuitenkaan liiku tällä hetkellä.
– Parhaillaan sahaamme varastoon. Onneksi on vielä tonttia, mihin pinota lankut, kertoo Kokki.
Johanna Ruokolahti ja Aki Kokki ovat kokeneita työsuojeluvaltuutettuja, mutta osallistuivat ajankohtaispäivään ensimmäistä kertaa. Kokemus oli molemmille innostava.
– Hienoa, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään. Täällä saa näkemystä omaan tekemiseen ja pääsee verkostoitumaan ihan uusien tyyppien kanssa. Verkkokurssit ovat hyviä, mutta eivät ne kasvokkaisia kohtaamisia korvaa, Ruokolahti pohtii.
– Naamatusten kohtaaminen on ihan parasta, komppaa Kokki.
Täällä saa näkemystä omaan tekemiseen ja pääsee verkostoitumaan ihan uusien tyyppien kanssa.
– Ensi kerralla mekin olemme sitten jo tuttuja ja voimme tervehtiä, toteaa Ruokolahti nauraen.
Ajankohtaispäivän ohjelmassa oli Turja Lehtosen esityksen lisäksi tietoisku jäsenvakuutuksista, joista kertoi vakuutusedustaja Aleksi Ihalainen vakuutusyhtiö Turvasta.
Iltapäivällä keskityttiin edunvalvontaan ja työsuojeluasioihin. Luottamusmiehille näistä puhui Teollisuusliiton sopimuspäällikkö Kari Lähteenmäki ja työsuojeluvaltuutetuille työympäristöasiantuntija Sami Metsälä.