Runt 13 000 demonstranter samlades för att visa sitt missnöje med regeringens arbetsmarknadspolitik.

Stordemonstration fyllde Senatstorget: ”Regeringen får ta sitt förnuft till fånga”

TEXT JOHANNES WARIS, JONNY SMEDS, ANTTI HYVÄRINEN 
FOTO JYRKI LUUKKONEN,  JONNY SMEDS, TUUKKA RANTALA, EMILIE UGGLA

Missnöjet med regeringens löntagarfientliga politik var stort när runt 13 000 personer hade samlats till demonstration på Senatstorget i Helsingfors torsdagen den 1 februari.

Bland demonstranterna fanns ett stort antal medlemmar i Industrifacket som tog sig till Helsingfors centrum för att protestera mot nedskärningarna.

Karl-Johan Hjelm från Borgå jobbar som operatör på Nestes raffinaderi i Sköldvik. Han anser att nu inte är läge för att passivt se på när regeringen vill köra igenom en omfattande försämring av arbetslivet ur arbetstagarnas synvinkel.

– Man kan inte börja skylla ifrån sig om man själv inte tar tag och gör något åt saken, säger Hjelm.

 

EN BÄTTRE LÖSNING

Karl-Johan Hjelt har varit i arbetslivet i 40 år och känner en djup oro över regeringens planer på att bland annat gå åt strejkrätten och luckra upp anställningsskyddet.

– Jag har inte så långt kvar i arbetslivet, men för dem som blir kvar är det en väldigt viktig fråga.

Senatstorget fylldes vid middagstider av fackförbundens flaggor och ballonger, banderoller och beslutsamma människor.

– Jag önskar att regeringen tar sitt förnuft till fånga och börjar förhandla så att vi hittar en bättre lösning på det här, säger Hjelm.

”Jag önskar att regeringen tar sitt förnuft till fånga och börjar förhandla så att vi hittar en bättre lösning på det här”, säger Karl-Johan Hjelm från Borgå.

FÖRSTA SJUKDAGEN INGEN LITEN SAK

På torget hörs kritik mot regeringens planer på att göra det möjligt med tidsbundna anställningar i ett år utan särskild motivering, liksom planerna på att ändra lagstiftningen så att arbetsgivaren inte behöver betala lön för den första sjukdagen.

Att den första sjukdagen fortfarande är avlönad i många kollektivavtal spelar ingen större roll.

Till förhandlingarna på arbetsmarknaden hör att inga förmåner kommer gratis – och därför kommer arbetsgivarsidan troligtvis att begära något i utbyte för att den första sjukdagen ska förbli avlönad också i fortsättningen.

Huvudförtroendemännen Sari Yliaho och Mikaela Skriko hade kommit från Pedersöre för att demonstrera. FOTO JONNY SMEDS

Det anser Sari Yliaho som är huvudförtroendeman på Amada Automation Europe i Pedersöre.

– Det kan låta som en liten sak, men det är det inte. Jag tycker inte att man ska lagstifta om att den första sjukdagen är oavlönad. En annan sak är begränsningen av strejkrätten – vad är nästa steg i så fall?

Yliaho berättar att de är nio personer från fackavdelningen Pedersöre Metall 228 som har kommit till Helsingfors för att delta i demonstrationen. En av dem är Mikaela Skriko som är huvudförtroendeman på släptillverkare Ekeri.

Överlag har folk på arbetsplatsen förstått och hållit med om orsakerna till strejken och till att vi är här i dag.

Både Amada och Ekeri hör till de arbetsplatser där personalen deltar i den politiska strejken.

Det här är redan den andra politiska strejken på Amada och Ekeri den här vintern, och Skriko säger att arbetstagarna nu hoppas att regeringen ska avstå från de planerade försämringarna.

– Överlag har folk på arbetsplatsen förstått och hållit med om orsakerna till strejken och till att vi är här i dag, säger Skriko till Löntagaren.

Stop nu- demonstrationen är för många deltagare den första egentliga demonstrationen de deltagit i. En av dem är Markus Polso, huvudförtroendeman på Bolidens zinkfabrik i Karleby.

– Det är trevligt att vara med i ett gäng av likasinnade och demonstrera för en gemensam sak. Inget jag-jag-jag-stuk, säger Polso.

Inget jag-jag-jag-stuk.

Ett sextiotal personer från fabrikerna på storindustriområdet i Karleby tog sig till Helsingfors för att demonstrera.

– Jag kommer definitivt att vara med nästa gång också, säger Polso.

Industrifackts ordförande Riku Aalto talar inför demonstrationsdeltagarna i Helsingfors 1.2.

Demonstrationen som ordnades av fackcentralerna FFC och STTK gick under namnet Stop Nu. Under demonstrationen steg flera förbundsordförande upp på scen och tackade deltagarna och föra fram att fortsättning följer om inte regeringen ändrar sin attityd mot arbetstagarna.

Industrifackets ordförande Riku Aalto konstaterade att högerregeringen verkar ha som mål att krossa det finländska avtalssamhället.

– Regeringen och näringslivet verkar vilja se till att arbetstagarna hamnar i en så svag förhandlingsposition som möjligt, sa Aalto.

Intervjun med Sari Yliaho och Mikaela Skriko har publicerats i Löntagarens nyhetsbrev. Beställ nyhetsbrevet här: www.lontagaren.fi/nyhetsbrev.

Industrifacket inledde politiska stridsåtgärder tisdagen den 26 september i protest mot regeringens planer på försämringar i arbetslivet och den sociala tryggheten. Förbundets åtgärder utgör en del av fackcentralen FFC:s gemensamma kampanj Vägande skäl. Kampanjens mål är att försvara arbetstagarna mot regeringens ensidiga nedskärningsplaner. Läs mer om Industrifackets åtgärder.