Teollisuusliiton koulutuspoliittinen asiantuntija Eero Löytömäki kertoi Luottamusmiesten teemaseminaarissa runsaalle 70 kuulijalle ammatillisen koulutuksen ajankohtaisista asioista.

Luottamusmiesten teemaseminaari Murikassa: ”Täältä saa ajankohtaisimman tiedon”

7.12.2023

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Ajankohtaiset asiat työlainsäädännöstä, ammatillisesta koulutuksesta, työttömyysturvasta ja hallituksen suunnittelemista työelämäheikennyksistä kiinnostivat liiton luottamusmiehiä.

Kyyti on kylmää, toteaa pääluottamusmies, kokoonpanotyöntekijä Mika Laaksonen Hattulasta hallituksen kaavailemista työelämäheikennyksistä.

Laaksonen osallistui itsenäisyyspäivän alla järjestettyyn kaksipäiväiseen Luottamusmiesten teemaseminaariin Murikka-opistolla Tampereen Teiskossa. Hän on tuttu näky tapahtumassa.

– Täältä saa ajankohtaisimman tiedon ja sen kautta pystyn jo vähän peilaamaan sitäkin, mitä tapahtuu tulevaisuudessa, Laaksonen sanoo.

”Teemaseminaarit ovat ehdottoman tärkeitä. Täällä kohtaa kollegoja ja tapaa samanhenkisiä ihmisiä”, sanoo pääluottamusmies, kokoonpanotyöntekijä Mika Laaksonen.

Hän työskentelee Vantaalla Fincoil LU-VE Oy:ssä, joka valmistaa ilmanlauhduttimia. Erityisesti Laaksosta kiinnosti seminaarissa liiton työmarkkinajohtaja Jyrki Virtasen osuus.

– Hän nosti esiin hallituksen leikkauslistat ja painotti sitä, miten isoista ja vakavista asioista on kysymys ja kuinka me voimme niihin reagoida.

Laaksonen kokee, että luottamusmiesten tehtävä on nyt viedä Virtasen viestiä työpaikoille ja kertoa siitä, mitä hallituksen leikkaukset tuovat tullessaan, jos ne toteutuvat.

– Työpaikoilla osa porukasta vähän väheksyy hallituksen suunnitelmia. Kaikki eivät ymmärrä tilanteen todellista vakavuutta, Laaksonen sanoo.

Jos laki muuttuu, työnantajat käyttävät sen hyväkseen ja irtisanovat jatkossa pärstäkertoimella.

Hänestä lakko-oikeuden rajaaminen on hallituksen suunnittelemista työelämäheikennyksistä pahin, koska se sitoo työntekijöiden kädet.

– Jos se menee läpi, me emme voi tehdä asioille käytännössä enää mitään.

Laaksonen on huolissaan myös hallituksen aikeista poistaa irtisanomissuoja ja takaisinottovelvoite alle 50 työntekijän yrityksissä.

– Ne ovat juuri ne työkalut, joita luottamusmiehet työssään eniten tarvitsevat. Jos laki muuttuu, työnantajat käyttävät sen hyväkseen ja irtisanovat jatkossa pärstäkertoimella.

UUTTA TIETOA ENSIKERTALAISELLE

Luottamusmiesten teemaseminaariin osallistui 73 luottamusmiestä, varapääluottamusmiestä ja osaston luottamusmiestä. Mukana oli myös ensikertalaisia, kuten Jutta Kotamäki Vaasasta.

– Halusin tulla tänne, koska täällä tapaa muita luottamushenkilöitä ja oppii uutta. Ja onhan se aina irtiotto töistäkin, kun olen Murikassa.

Jutta Kotamäki on käynyt Murikassa tänä vuonna Luottamusmiesten perus- ja jatkokurssin. Kesällä hän oli perheensä kanssa muksukurssilla. Silloin hän suoritti Tietotekniikan perusteet.

Kotamäki on toiminut pääluottamusmiehenä tämän vuoden. Hän työskentelee kokoojana vaasalaisessa Crimppi Oy:ssä, joka valmistaa johdinsarjoja.

– Se porukka, jossa minä olen, tekee tällä hetkellä johdinsarjoja Skoda Transtechin raitiovaunuihin.

Maanantaina teemaseminaarin ohjelmassa oli työmarkkinajohtaja Virtasen puheenvuoron lisäksi ajankohtaista asiaa muun muassa työlainsäädännöstä. Iltapäivä vierähti työpajoissa keskustellen liittokokouspäätöksistä. Illan tullen Kotamäki rentoutui saunassa.

– Sauna yhdistää samanhenkisiä ihmisiä. Tykkään Murikan rantasaunasta. Tälläkin kertaa juttelimme siellä porukalla pari tuntia.

Minulla ei ollut tietoa siitä, että työterveyshuolto on käytettävissä puoli vuotta irtisanomisen jälkeen.

Tiistaiaamuna Kotamäki kuunteli mielenkiinnolla Tatsi ry:n toiminnanjohtajaa Peppi Tervo-Hiltulaa, joka kertoi luottamusmiesten tuesta työttömäksi jääville.

– Minulla ei ollut tietoa siitä, että työterveyshuolto on käytettävissä puoli vuotta irtisanomisen jälkeen. Kuinka moni mahtaa tietää siitä ja osata hyödyntää, Kotamäki pohtii.

Hallituksen esittämistä työelämäheikennyksistä hän kritisoi erityisesti ansiopäivärahan leikkauksia, aikuiskoulutustuen poistamista ja ajatusta muuttaa ensimmäinen sairauslomapäivä palkattomaksi.

– Se lisää varmasti sitä, että porukka tulee sairaana töihin, Kotamäki toteaa.

”AIKUISETKIN HALUAVAT OPISKELLA”

Teemaseminaarin päätteeksi lähiesihenkilö Mia Pakalén A-kassasta kertoi vielä ajankohtaista asiaa työttömyysturvasta. Se kiinnosti muun muassa vantaalaista Saara Salovaaraa.

– Meiltä irtisanottiin justiinsa viisi toimihenkilöä ja kymmenen tuotannon työntekijää, ja nyt on lomautukset menossa koko tuotannossa, Salovaara kertoo.

”Huoneet ovat kivat ja ruoka hyvää. Onhan tämä vähän syrjässä, mutta porukka pysyy hyvin kasassa illanvietossakin”, sanoo ensimmäistä kertaa Murikka-opistolla ollut Saara Salovaara.

Hän työskentelee noin sata ihmistä työllistävässä lääketehtaassa Pharmia Oy:ssä Tuusulassa. Yritys valmistaa ravintolisiä ja lääkinnällisiä laitteita.

– Aloitin pääluottamusmiehenä vuoden alussa, ja heti tuli muutosneuvottelut. Olihan se ihan hirveä järkytys. Muutosneuvottelut olivat meille kaikille uusi asia.

Pharmialla on runsaasti pitkäaikaisia, yli 50-vuotiaita työntekijöitä, joita Salovaara pääluottamusmiehenä auttoi ja tuki paljon käytännön asioissa, kun heidät irtisanottiin.

– Heistä kaikki eivät osaa käyttää tietokonetta, ja osalla ei ole edes älypuhelinta.

Työkavereiden hätä tulevasta tarttuu todella helposti.

Suuren työmäärän lisäksi Salovaaraa kuormitti muutosneuvotteluissa se, mitä hän milloinkin saa kertoa työntekijöille ja että hän kertoo asioista oikein.

– Olen tehnyt heidän kanssaan töitä 14 vuotta ja tunnen heidät ja heidän elämäntilanteensa. Työkavereiden hätä tulevasta tarttuu todella helposti.

Salovaaraa harmittaa erityisesti se, että hallitus on aikeissa lopettaa aikuiskoulutustuen ensi vuoden elokuun alusta alkaen.

– On hienoa, että hallitus panostaa perusopetukseen, mutta on myös aikuisia, jotka haluavat opiskella uutta. Itsekin olin ajatellut kouluttautua, mutta nyt se uhkaa jäädä haaveeksi.

Luottamusmiesten teemaseminaariin osallistuneet saivat siitä merkinnän opintokirjaansa. Osallistujille seminaari oli maksuton.