Nyt on painava syy toimia, tuumattiin Normetilla. Eturivissä ovat Jouni Tolvanen, Eetu Korhonen, Mika Nousiainen, Marjo Hiltunen, Jani Tikkanen ja Matti Moisanen.

Ulosmarssi Iisalmen Normetilla: ”Työntekijät ja huonompiosaiset ovat maksajina”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT RIITTA AIRAKSINEN

Ylä-Savossa monen perheen toimeentulo on kiinni teollisuuden töistä. Normetin työntekijät totesivat, että työttömyysturvan leikkaukset ja työntekijän aseman heikennykset ruokkivat epävarmuutta.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkaustoimia vastustavat Teollisuusliiton ulosmarssit jatkuivat torstaina 28.9.2023 seitsemällä työpaikalla Savo-Karjalan vaalipiirin alueella. Ulosmarssit ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Ylä-Savossa Iisalmessa työntekijät marssivat ulos Normetin tehtaalta. Yritys valmistaa muun muassa maanalaisen rakentamisen laitteita ja rakennuskemikaaleja. Normet työllistää Iisalmessa noin 270 tuotannon työntekijää ja 200 toimihenkilöä.

Pääluottamusmies Marjo Hiltunen kertoo, että ulosmarssit on suunniteltu siten, että työnantajalle tulee mahdollisimman vähän vahinkoa. Kaikki vuorot lopettivat työt tuntia tavallista aiemmin.

Pääluottamusmies Marjo Hiltunen jakoi Painava syy -tietolehtisiä Normetin työntekijöille.

Protesti on suunnattu suoraan Suomen hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan. Teollinen työ elättää Iisalmen seudulla monta lapsiperhettä, joten ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset iskevät rajusti perheisiin esimerkiksi lomautusten aikana.

– Lapsikorotuksen leikkaus on kova asia, Hiltunen antaa esimerkin.

Normetilla tilauskanta on tällä hetkellä vahva, mutta monet alueen yritykset ovat aloittaneet muutosneuvotteluja.

Pääluottamusmies kertoo, että osa työpaikan tekijöistä on yhteiskunnallisesti valveutunutta ja osaa ajankohtaiset aiheet eivät kiinnosta. Tietoa pyritään lisäämään.

– Olemme jakaneet Painava syy -flyereita, Hiltunen kertoo ja näyttää tietolehtistä.

Jani Tikkanen osallistui torstain ulosmarssiin. Iisalmessa Normetin tuotannossa työskentelee noin 270 henkeä.

LEIKKAUKSET OVAT RAJU KOKONAISUUS

Normetilla 13 vuotta työskennelleet Suvi Kuosmanen ja Satu Kuosmanen käyvät töissä Iisalmen naapurikunnasta Lapinlahdelta. Työmatka on kuljettava omalla autolla, sillä julkisen liikenteen vaihtoehtoa ei ole.

Orpon hallituksen päättämä työmatkakulujen verovähennyksen leikkaus tuntuu rahapussissa.

– Kyllä se vaikuttaa, kun on pitkä matka, Satu Kuosmanen sanoo.

Hallitus haluaa tehdä myös ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkattoman.

– Kun lapset sairastelevat, siitä tulee monta palkatonta päivää, Satu Kuosmanen sanoo.

Suvi Kuosmanen ja Satu Kuosmanen käyvät töissä naapurikunnasta Lapinlahdelta. Oman auton käyttö on välttämätöntä.

Suvi Kuosmanen kertoo, että Teollisuusliiton hiljattain järjestämässä Apulantaa ammattiosastoille -tilaisuudessa käytiin läpi leikkausten todellisia vaikutuksia. Tiedolle on tarvetta.

– Moni ei ole vielä sisällä siinä, mitä tarkoittaa, jos heikennykset menevät läpi, Suvi Kuosmanen sanoo.

Osaston luottamusmies Jouni Tolvanen laskee, että ansiosidonnaisen leikkaus, lapsikorotuksen poistaminen, omavastuuajan pidentäminen ja lomarahojen jaksotus ovat yhdessä raju paketti. Yhteisistä talkoista valtiontalouden tasapainottamiseksi ei kannata puhua.

– Työntekijät ja huonompiosaiset ovat maksajina, Tolvanen sanoo.

Osaston luottamusmies Jouni Tolvanen pohtii, että puolien pitäminen on mahdollista, kun järjestäytymisaste on riittävän korkea.

MITEN PÄRJÄTÄÄN JATKOSSA?

Varapääluottamusmies Jouni Poikonen saapuu töihin iltavuoroon. Päivävuorosta ulos marssineille työkavereille hän tarjoaa oman pihan puusta poimittuja omenia. Myös iltavuoro osallistuu ulosmarssiin lopettamalla työt tunnin etuajassa.

– Tässä on huolenaineena, miten pärjätään jatkossa, Poikonen sanoo.

Iltavuoroon tullut varapääluottamusmies Jouni Poikonen toi työkavereille oman pihan omenia. Pääluottamusmies Marjo Hiltunen kiittää ystävällisestä eleestä.

Poikonen asuu kolmilapsisen perheensä kanssa Lappetelän kylällä 26 kilometrin päässä työpaikalta. Myös puoliso tekee töitä metalliteollisuudessa, joten alan näkymät vaikuttavat suuresti perheen tulevaisuudenkuvaan. Työntekijöihin kohdistuvat leikkaussuunnitelmat kasvattavat epävarmuutta.

– Leikkauslista on pitkä, mutta miksei se koske kaikkia, Poikonen kysyy.

Ammattiliitto Pron toimihenkilöt osallistuivat Normetin ulosmarssiin. Toimihenkilöiden luottamusmies Matti Moisanen toteaa, että hallituksen toimet näyttävät sanelulta.

– Ei tätä hyvällä mielin voi katsoa, Moisanen sanoo.

Jari Juntunen totesi, ettei työtaistelutoimia tehdä huvin vuoksi.

Torstain mielenilmaukseen osallistunut Jari Juntunen pohtii, että työtaistelutoimet ovat osa liittoon kuulumista ja yhteisen edun ajamista, jolle on nyt tarve.

– Jospa ulosmarssit herättävät keskustelua, Juntunen sanoo.

Normetin ulosmarssiin osallistuivat tuotannon työntekijät sekä toimihenkilöt.

Teollisuusliitto järjestää syys–lokakuussa kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa alueellisia tunnin ulosmarsseja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.