Hermes-sovelluksesta uusi työkalu edunvalvonnan pakkiin
Kausityöntekijöiden apuvälineeksi rakennetusta Hermes-mobiilisovelluksesta on tarkoitus kehittää monikielinen edunvalvonnan työkalu kaikille Teollisuusliiton aloille.
Hermes-mobiilisovellus on kehitetty ulkomaalaisten kausityöntekijöiden ja näiden työnantajien käyttöön. Sovellus tarjoaa viidellä kielellä luetettavaa tietoa työehdoista, työlainsäädännöstä ja elämisestä Suomessa.
Vuonna 2022 osana TYÖ2030-ohjelmaa kehitetty maa- ja metsätalousaloilla pilotoitu sovellus siirtyy hankkeen valmistuttua pysyvään käyttöön Teollisuusliitossa.
– Nyt mietitään, miten Hermes-hankkeen pohjaa voidaan käyttää edunvalvontatyökalun rakentamiseen ja mikä on toteutuksen kannalta järkevintä ja kustannustehokasta, kertoo Teollisuusliiton työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen.
Ensivaiheen suunnitelmana on laajentaa sovellus teknologiateollisuuden sopimusalalle. Samassa yhteydessä tarkastellaan myös sovelluksen kielitarjontaa. Tällä hetkellä Hermes-sovelluksen kielivalikoimassa ovat suomi, ruotsi, englanti, ukraina ja venäjä.
– Tarkoitus on, että sovelluksesta tulee edunvalvonnan työkalu kaikille Teollisuusliiton aloille. Yksi työkalu lisää siihen pakkiin, Virtanen kertoo pidemmän ajan suunnitelmista.
UNIIKKI SOVELLUS
Hermes-sovellusta alettiin ideoida keväällä 2021 Teollisuusliiton tutkimusyksikön sekä maa- ja metsätalousalojen asiantuntijoiden kesken, kertoo Hermes-hanketta johtanut Teollisuusliiton tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila.
Hanke alkoi helmikuussa 2022. Yhteistyötä tehtiin muun muassa työnantajaliittojen, maahanmuuttajayhdistysten ja viranomaisten kanssa.
– Tätä hanketta on ollut ilo vetää ja tehdä yhdessä. Kaikki tapahtui loppujen lopuksi hyvin nopealla aikataululla, reilun vuoden aikana, Anttila kertoo.
Ennen hankerahoituksen hakemista tehty kartoitus kertoi, ettei vastaavaa sovellusta ollut olemassa.
– Hermes on uniikki työelämän innovaatio, Anttila sanoo.
Hermes on uniikki työelämän innovaatio.
Käyttäjälähtöisyys on sovelluksen ytimessä. Maksuton sovellus toimii vanhemmissakin älypuhelimissa, eikä se kerää käyttäjistään tietoa.
– Meillä oli aikataulun kireydestä huolimatta malttia testata sovellusta käyttäjillä ja parantaa kokemusten kautta sovellusta, Anttila kertoo.
Jatkossa Hermes-sovellus vapautetaan maksutta muidenkin liittojen käyttöön. Ehtoina ovat, ettei sovelluksen käyttötarkoitusta muuteta eikä sitä käytetä kaupallisiin tarkoituksiin.
– Kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen Hermes-sovellukseen, joka elää ja kehittyy meidän käsissämme edelleen, Anttila kertoo.
YLI KIELIMUURIN
Hermeksen pilottialoilla maa- ja metsätaloudessa kausitöissä ulkomaalaisten työntekijöiden osuus työpaikoilla voi nousta jopa 90 prosenttiin.
Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Riikka Vasama on erikoistunut ulkomaalaistaustaiseen työvoimaan ja työvoiman liikkuvuuteen.
– Myös teknologiateollisuudessa on paljon työpaikkoja, joissa on huomattava osa ulkomaalaisia työntekijöitä, Vasama kertoo.
Myös teknologiateollisuudessa on paljon työpaikkoja, joissa on huomattava osa ulkomaalaisia työntekijöitä.
Työpaikkojen luottamushenkilöiltä on tullut viestejä, joiden mukaan kielimuurin ylittäminen on haasteena. Apuvälineille on siis tarvetta, jotta kaikille työntekijöille saadaan kerrottua työehdoista ja liiton jäsenyydestä.
– Kommunikointi on vaikeaa, vaikka pääluottamusmies haluaisi olla avuksi, Vasama kertoo.
Työ on vasta alussa, mutta teknologiateollisuuden sopimus- ja talousasiantuntija Jukka Saviluoto Teollisuusliitosta arvioi Hermeksen mahdollisuudet merkittäviksi.
– Onhan tämä loistava sovellus sen kertomiseen, mitä työehtosopimus sanoo, Saviluoto toteaa.
LAAJAAN KÄYTTÖÖN
Hermeksen vahvuus on selkeäkielisyys. Työehtosopimusten joskus vaikeatkin muotoilut kerrotaan yleisesti ymmärrettävällä tavalla.
Eri sopimusalojen työehdoista kertovien tekstien muokkaaminen yleiskielelle, eri kieliversioiden luominen ja tekstien pitäminen ajan tasalla vaativat resursseja, mutta muuta keinoa ei ole näköpiirissä.
– Työehdot ovat eri sopimusaloilla niin toisistaan poikkeavat, että yhtä kaikkia aloja koskevaa tietoa ei pystytä tarjoamaan, Vasama sanoo.
Hyväksi todettu sovellus on myös saatava laajasti käyttöön sekä työntekijöillä että työnantajilla, jotta työelämätieto leviää. Maaliskuussa sovellus oli ladattu yli 2 500 puhelimeen.
Projektikoordinaattori Henri von Adlerkrone Teollisuusliitosta kertoo, että tällä hetkellä markkinoinnin yhtenä painopisteenä ovat nuoret.
– Opiskelijat etsivät kesäduunia. Lähestymme oppilaitoksia, opinto-ohjaajia ja opiskelijaliittoja, von Adlerkrone sanoo.
Hän kiertää kertomassa Hermeksestä myös esimerkiksi liiton ja ammattiosastojen tapahtumissa sekä Murikka-opiston kursseilla.
Lataa Hermes-sovellus: www.hermesapp.fi