Lakkoilijat osoittivat mieltään Iso-Britannian pääministeri Rishi Sunakin virka-asunnon edessä Lontoossa, kun jopa puoli miljoonaa brittiläistä opettajaa ja muuta julkisten alojen työntekijää oli lakossa parempien palkkojen puolesta keskiviikkona 1.2.2023.

Lakko-oikeus uhattuna Britanniassa

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA LEHTIKUVA / IMAGES / EYEVINE / MARTIN WHEATLEY

 

Oikeistohallitus rajoittaa lailla lakko-oikeutta. Tämä ei ole uutta, konservatiivihallitukset ovat monesti olleet ay-oikeuksien kimpussa.

Pääministeri Rishi Sunakin hallitus julkisti tammikuussa 2023 lakiesityksen, joka leikkaa vahvasti lakko-oikeutta. Se säätää, että määrätyillä kuudella alalla, kuten opetus, liikenne ja tulli, vain osittainen lakko sallitaan.

Työnantaja voi näillä aloilla nimetä toiminnan pyörittämiseen tarvittavan ”kohtuullisen” määrän työntekijöitä, joilla ei ole lakko-oikeutta. Jos työntekijä meneekin lakkoon, hänelle on laillista antaa potkut.

Laki määrää liiton ”kohtuullisiin toimiin”, jotta sen työhön määrätyt jäsenet eivät lakkoile. Jos se ei onnistu, liitto voidaan määrätä maksamaan jopa yli miljoonan euron vahingonkorvaus. Määritelmän epämääräisyys on kuin pistooli liiton ohimolla.

Britanniassa on nähty laajoja lakkoja viime aikoina. Myös julkisella alalla, jonka työntekijöitä hallitus nyt haluaa kurittaa. Konservatiivit laskevat, että esimerkiksi liikenteen lakot herättävät ärtymystä, jolla voidaan nostaa puolueen heikkoa kannatusta.

Monilla lakoista on kansan tuki, ja helmikuun alussa puoli miljoonaa ihmistä oli päivän lakossa lakia vastaan.

Tämä ei ole lainkaan varmaa. Monilla lakoista on kansan tuki, ja helmikuun alussa puoli miljoonaa ihmistä oli päivän lakossa lakia vastaan.

Konservatiivipääministeri Edward Heath hävisi vuonna 1974 vaalit pitkälti hänen hallituksensa laatiman, lakko-oikeutta rajoittaneen lain vuoksi.

Heinäkuussa 1972 pidätettiin viisi pääluottamusmiestä, Pentonville Five. Konservatiivien lain luoman viranomaisen mukaan he eivät toimineet kielletyn lakon estämiseksi. Työnantajan palkkaama yksityisetsivä tunnisti miehet.

Pidätys nosti mielenosoitusten ja lakkojen aallon, joka pakotti hallituksen löytämään asiasta juridisen muotovirheen. Pääluottamusmiehet vapautettiin viikossa, Heath hävisi seuraavat vaalit ja laki muutettiin.

Margaret Thatcher romutti 1980-luvulla työntekijöiden ja liittojen oikeuksia, joita työväenpuolue on hallituksessa palauttanut. Britanniassa on kuitenkin yhä lakkojen järjestämistä pikkutarkasti sääntelevä laki.

 

Republikaanit kurittavat liittoa

Floridassa 4,5 prosenttia työntekijöistä kuuluu ammattiliittoon. Silti republikaanikuvernööri Ron DeSantis haluaa murskata liitot. Niistä suurin on 150 000 jäsenen opettajien ammattiliitto.

DeSantis esitti tammikuussa useita opettajien liiton toiminnan rajoituksia. Ne kieltäisivät liiton aineiston jakamisen kouluissa ja kaiken ay-toiminnan työaikana. Työehdoista neuvottelemiseen vaadittava järjestäytymisaste nousisi 50 prosentista 60 prosenttiin.

Hän kieltäisi jäsenmaksujen perimisen suoraan palkasta ja vaatisi liitolta vuosittain täyden selvityksen kaikista tuloistaan ja menoistaan. Liiton johdon tai juristien palkka ei saa ylittää liiton jäsenen ylintä palkkaa.

Jos republikaanihallinto epäilee liittoa ”petoksesta, tuhlauksesta tai väärinkäytöstä”, se voi teettää liitossa tutkimuksia. Liiton on joka vuosi hankittava jäseniltään todistus, että he tietävät jäsenyyden olevan vapaaehtoista ja haluavat jatkaa liiton jäseninä.