Teollisuus häiriköi hormonejamme

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA EMILIE UGGLA 

Hormonihäiriköihin lukeutuvat teollisuuskemikaalit voivat aiheuttaa lapsettomuutta ja syöpää. Työ ja sitten ympäristö altistavat työntekijät kahteen kertaan muihin verrattuina. Eurooppalainen ay-liike vaatii muutosta.

Kymmenillä tuhansilla teollisuuden käyttämillä kemikaaleilla muoviteollisuuden ftalaateista rikkaruohomyrkky glyfosaattiin on seurauksensa syöpinä, lapsettomuutena ja uusimpana löydöksenä ehkä myös seuraavan sukupolven oppimis- ja käytösongelmina.

– Kemikaalien aiheuttamat ongelmat on dokumentoitu tieteellisessä kirjallisuudessa hyvin ja ne ovat yleisesti tiedossa, kertoo Tony Musu, TUI:n eli eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen tutkimuslaitoksen johtava tutkija ja kemikaaliasiantuntija.

KEMIKAALIT – LUOKKAKYSYMYS

– Suorittavan työn tekijöillä on ammatin aiheuttamia syöpiä paljon enemmän kuin toimistotyöntekijöillä.

Ammattiyhdistysliikkeen pitää Musun mielestä valistaa työntekijöitä kemikaalien haittavaikutuksista, jotta työpaikoilla osattaisiin vaatia myrkyllisten aineiden käytön korvaamista vaarattomammilla. Vastassa ovat kuitenkin valtaisat, kaupalliset lobbausvoimat.

– Jättimäisen suurten kemikaaliyritysten liikevaihto voi ylittää jonkin EU-maan koko bruttokansantuotteen. Yrityksillä on valtaisasti rahaa käytössään, kun ne yrittävät pitää haitalliset tuotteensa markkinoilla.

Musua lainaten: ”Jotkut kemianteollisuuden yhtiöt pettävät ja valehtelevat.” Ala hyödyntää kaikkia pahamaineisen tupakkateollisuuden käyttämiä keinoja.

– Yksi tehokkaimmista on epäilyksen kylväminen riippumattomasta, tieteellisestä tutkimuksesta. Esimerkiksi Monsanto on käyttänyt haamukirjoittajia. Yrityksen omat tutkijat tekevät tutkimuksen, mutta rahalla siihen saadaan allekirjoittajaksi joku maineikas ja arvostettu tiedemies.

TURVALLISUUS YKKÖSEKSI!

– Ammattiyhdistysliike tekee toisinaan vääriä valintoja, kun se puhuu ykkösasiana työpaikoista ja unohtaa terveyden ja turvallisuuden, jonka pitäisi kuitenkin aina olla ykkösasia.

Ay-liikkeen oli aikoinaan vaikea hyväksyä loisteliaan monikäyttöisen asbestin myrkyllisyys ja käyttökielto, Musu kertoo esimerkkinä. Nykyisin maatalous ja puutarhat kuuluvat kaikkein eniten myrkkyjä käyttäviin toimialoihin. Kemianteollisuuden lobbauksen takia maatalousmyrkyistä puhutaan EU:ssa tosin virallisesti ”kasvinsuojeluaineina”.

– Näiden aineiden todellisena tavoitteena on kuitenkin aina tappaa jotain elollista, Musu huomauttaa.

Maataloustyöntekijöidenkin etuja ajava EFFAT vaatii nyt maailman käytetyimmän kasvimyrkyn eli glyfosaatin täyttä käyttökieltoa. Keskustelua kiellosta jatketaan EU:ssa tänä vuonna. EU-koneisto ei pidä glyfosaattia syöpävaarallisena aiheena, vaikka Yhdysvalloissa Monsanto-Bayer on joutunut maksamaan glyfosaattinsa aiheuttamista, työperäisistä syövistä miljardien dollarien korvaukset syövän uhreille.

EFFAT vaatii, että uusien EU-arviointien glyfosaatista on perustuttava riippumattomien tutkijoiden tutkimustuloksiin. Aiemmin EU on käyttänyt pääasiallisesti kemianteollisuuden rahoittamia, julkisuudelta ja vertaisarvioinnilta piilotettuja tutkimuksia.