Teollisuusnuorten päivät
Tapahtumassa pelattiin liikuntabingoa, jonka ohjelmassa oli muun muassa kylkivenytystä.

Teollisuusnuorten päivät Murikassa: ”Etuja pitää osata markkinoida”

31.10.2022

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT EMMI KALLIO

Nuorten tavoittaminen ja tiedon jakaminen sosiaalisessa mediassa puhutti liiton nuoria jäseniä, kun he pohtivat Teollisuusliiton tulevaisuutta ja ideoivat liittokokousesityksiä.

Teollisuusliitto tarvitsee oman some-osaston, jos se haluaa saada nuoret kiinnostumaan ay-toiminnasta. Tätä mieltä olivat Teollisuusliiton nuoret, jotka olivat koolla Murikka-opistolla lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

– Sosiaalinen media on ihan oma maailmansa. Sitä tekemään tarvitaan ammattilaiset, summaa Orionin Turun tehtaalla työskentelevä moniosaaja ja osaston luottamusmies Jarno Silvonen.

Hänen mukaansa liiton pitäisi kertoa nuorille somessa lyhyesti ja ytimekkäästi muun muassa työelämän pelisäännöistä, tulevista tapahtumista ja ajankohtaisista asioista.

Ensimmäistä kertaa Teollisuusnuorten päiville osallistunut Jarno Silvonen Kaarinasta odotti viikonlopulta erityisesti mukavaa seuraa.

Teollisuusnuorten päivillä liiton nuoret jäsenet pohtivat työpajoissa liiton tulevaisuutta ja ideoivat esityksiä ensi keväänä Tampereella järjestettävää liittokokousta varten.

Joka viides vuosi kokoontuva liittokokous on Teollisuusliiton ylin päättävä elin. Se päättää muun muassa liiton strategian, kertoi Teollisuusliiton kehityssuunnittelija Veli-Pekka Heino.

– Strategia on todella tärkeässä roolissa liittokokouksessa, koska se kertoo, mitä liiton pitäisi tehdä seuraavat viisi vuotta. Sen sisältö tulee ammattiosastoilta liittokokousesityksinä.

Murikka-opiston auditoriossa Teollisuusliiton kehityssuunnittelija Veli-Pekka Heino kertoi nuorille liiton strategiatyöstä vuosille 2023–2028 sekä tulevasta liittokokouksesta.

”KUKAAN EI JÄÄ YKSIN”

Teollisuusnuorten päivät keräsivät Tampereen Teiskoon lähes 70 liiton nuorta jäsentä. Yksi heistä on hitsaaja Krista Hietikko Kauhajoelta. Hän täytti liittymislomakkeen kymmenen vuotta sitten.

– Sinä vuonna oli luottamusmiesvaalit ja halusin äänestää silloisen työpaikkani uutta luottamusmiestä, Hietikko kertoo.

Hän työskentelee Fortacolla Kurikassa ja on tuttu näky Murikassa.

– Olen yrittänyt osallistua Teollisuusnuorten päiville joka vuosi. Täällä on aina niin mukava ilmapiiri. Kukaan ei jää yksin, ellei itse halua.

Krista Hietikko on käynyt Teollisuusnuorten päivillä jo vuosia. ”Odotan rantasaunaa. Jos aallokko ei ole liian kova, ajattelin käydä uimassa Näsijärvessä”, hän kertoo.

Hietikko oli mukana työpajassa, jossa nuoret pohtivat, miten ammattiosastoihin saisi eloa. He ehdottivat, että ammattiosastoihin valittaisiin tiedotusvastaavia, jotka soittaisivat jäsenille kerran vuodessa ja tiedottaisivat tapahtumista.

– Se on kokeilemisen arvoinen idea. Ainakin tänne saa ihmisiä mukaan, kun heihin on suoraan yhteydessä ja pyytää lähtemään matkaan.

Hietikon tavoitteena on ollut saada houkuteltua Teollisuusnuorten päiville aina joku ensikertalainen. Tälläkin kertaa se onnistui, hän kertoo.

”Olen kuulunut ammattiliittoon siitä saakka, kun siirryin työelämään. Suvussanikin on ollut paljon duunareita, ja liittoon kuuluminen on minulle itsestäänselvyys”, sanoo Tomi Penttinen.

JÄRJESTÖTOIMITSIJOITA ALUEILLE

Yksi viikonlopun polttavimmista puheenaiheista oli jäsenhankinta. Nuoret ehdottivat, että liitto palkkaa päätoimisia, alueellisia järjestötoimitsijoita.

– He kouluttaisivat oppilaitostiedottajia ja aktivoisivat nuorisotoimintaa alueella ja ammattiosastoissa, sanoo pakkauslinjan operaattori Tomi Penttinen Orionin Kuopion tehtaalta.

Hän osallistui Teollisuusnuorten päiville toista kertaa.

– Viime vuonna minut saatiin houkuteltua mukaan. En katunut päätöstä. Reissu oli tosi kiva. Päivät ovat tiukkoja, mutta asia ja vapaa-ajan ohjelma ovat balanssissa.

Koneenhoitaja Mikko Hohtari puolestaan tarjoaisi nuorille tietoa liitosta positiivisen kautta.

– Minusta nuorille pitäisi avoimesti kertoa, miksi kannattaa liittyä liittoon eikä YTK:hon. Se on kuitenkin se, minne valtaosa nuorista päätyy. Liiton etuja pitää osata markkinoida ja promota.

Mikko Hohtari yritti ottaa selvää Teollisuusliiton nuorten tapahtumista ennakkoon, mutta ei löytänyt etsimäänsä tietoa. ”Lähdin sitten mukaan pystymetsästä ja olen tykännyt tosi paljon.”

Hohtari aloitti kaksi vuotta sitten työt pakkausvalmistaja Pyrollilla Tampereella.

– Siellä luottamusmies tuli kertomaan minulle liiton nuorisotoiminnasta. En voi muuta sanoa kuin, että harmittaa, että en aikaisemmin tiennyt tällaisista tapahtumista, Hohtari sanoo.

Hän kuuluu Tampereen kirjatyöntekijöihin ja on nyt löytänyt tiensä myös ammattiosastonsa nuorten tapahtumiin.

– Olemme käyneet keilaamassa ja pelaamassa lasersotaa, Hohtari kertoo.

Liittokokousesitysten ideoinnin lomassa Teollisuusliiton nuoret pelasivat liikuntabingoa. Valittavana oli esimerkiksi kuusen halaaminen.

”AMMATTIOSASTOT NÄKYVIKSI”

Teollisuusliittoon kuuluu yli 42 800 alle 36-vuotiasta jäsentä. Yksi heistä on Teollisuusliiton Mikkelin ammattiosaston nuorisovastaava Justine Bitka Juvalta.

– Ilmoitin osaston nuorille, että tällainen tapahtuma on tulossa ja että en ole ennen käynyt, mutta lähdetään katsomaan, mitä siellä tapahtuu. Kolme sain koukkuun.

Bitka työskentelee CNC-sorvaajana erikoiskalusteita valmistavassa Sisuwoodissa. Lisäksi hän on työpaikkansa pääluottamusmies.

– Haluaisin lisätä ammattiosastojen näkyvyyttä. Nuoret kertovat, että he ovat liitossa, mutta he eivät välttämättä edes tiedä, mitä ammattiosasto tarjoaa jäsenilleen.

Pukeudun naamiaisissa Kuolleiden päivän morsiameksi ja karaokessa laulan Justin Timberlaken Sexy Backin, kertoi Justine Bitka lauantai-illan suunnitelmistaan.

Työn alla olevan Teollisuusliiton uuden strategian kulmakiviä on neljä: työmarkkinatoiminta, järjestöllinen vahvuus, yhteiskuntavaikuttaminen ja mahdollistajat eli voimavarat.

Bitka kiinnittäisi huomiota tulevassa strategiassa puualan palkkaukseen.

– Puualalla on Teollisuusliiton sopimusaloista kaikista matalin minimipalkka. Sitä pitäisi saada nostettua etenkin nyt, kun kaikki hinnat nousevat, Bitka sanoo päivällispöydässä.

ILTA HUIPENTUI NAAMIAISIIN

Päivällisen jälkeen keskustelut jatkuivat Murikan spa-osastolla. Lauantai-ilta huipentui naamiaisiin sekä diskoon ja karaokeen Mutteri-klubilla.

Teollisuusnuorten päivät

Teollisuusnuorten päivät

Teollisuusnuorten päivät

Teollisuusnuorten päivät

Teollisuusnuorten päivät

Lue lisää nuorisotoiminnasta: www.teollisuusliitto.fi/nuoret