Mikaela Skriko, regionombudsman Ronny Norrgård och huvudförtroendeman Patrik Bagarnäs bekantar sig med produktionen på släpvagnstillverkaren Ekeri.

”Det viktigaste är att vara där det händer” – För regionombudsman Ronny Norrgård innebär det nya jobbet fler kilometer bakom ratten

18.10.2022

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO JOHANNES TERVO

”Det viktigaste är att vara där det händer, det vill säga på arbetsplatserna, anser den färska regionombudsmannen Ronny Norrgård vid Vasa regioncenter. Nyrekryteringar i Industrifackets verksamhetsområde i Österbotten ska förbättra tillgången till svensk service för medlemmarna.

Ronny Norrgård har bara drygt tre månader bakom sig som regionombudsman vid Vasa regioncentrum. En diger facklig erfarenhet har han ändå samlat på sig under sin tid på slipmaterialstillverkaren Mirka, där han var huvudförtroendeman i 15 år. Dessutom satt han fram till sin anställning vid förbundet i Industrifackets styrelse.

– Jag började känna att det var dags att pröva på något nytt, säger Norrgård.

Tillgången till svenskspråkig service på Vasa regioncenter har ökat ytterligare under den senaste tiden då Ilkka Nordström, tidigare medlem i Industrifackets fullmäktige och huvudförtroendeman på rörtillverkaren OSTP i Jakobstad, inledde sitt värv som regionombudsman i Österbotten i början av året.

Jag började känna att det var dags att pröva på något nytt

Sammanlagt är det sju personer som håller hjulen i rullning på Industrifackets regioncenter i Vasa, där regioncentret för förbundets verksamhetsområde i Österbotten ligger.

För Jeppobon Norrgård innebär det nya jobbet fler kilometer bakom ratten, något som hör till vardagen för regionombudsmän.

– Jag hade lite på en kilometer till jobbet tidigare, nu blir det över 60 kilometer åt vardera håll, men det är helt okej för bensinen är ju så billig, skrattar Norrgård.

BEKANT MEN OCKSÅ MYCKET NYTT

Det viktigaste i jobbet ändå är att röra sig ute på fältet bland medlemmarna på arbetsplatserna, tillägger Norrgård. Veckan innan har han besökt Närpes och sängtillverkaren Hilding Anders.

Igår var det Nordic Lights, som tillverkar arbetsbelysning bland annat för tunga arbetsfordon i Pedersöre, som låg i tur då Norrgård och regionchef Erno Välimäki besökte det nyligen börslistade bolaget för att höra personalens tankar om läget.

– Jag kan ju kemisektorns avtal ganska bra, då jag varit med och förhandlat om dem, men jag har fortfarande mycket att lära mig. Teknologisektorns avtal och arbetsplatser är inte ännu lika bekanta för mig, säger Norrgård.

Det är precis det som står i tur när personalen väntar besök av regionombudsmannen på släptillverkaren Ekeri i Kållby i Pedersöre.

Kommunen stoltserar med att höra till den fåtaliga gruppen av kommuner som kan uppvisa i praktiken en full sysselsättning och en arbetslöshetsgrad på under tre procent, bland de lägsta i landet.

Vice huvudförtroendeman Mikaela Skriko (t.v) och huvudförtroendeman Patrik Bagarnäs visar regionombudsman Ronny Norrgård runt i produktionen på släptillverkaren Ekeri i Pedersöre.

Huvudförtroendeman Patrik Bagarnäs och vice förtroendeman Mikaela Skriko tar emot delegationen från Industrifacket i arla morgonstund. Var och varannan anställd som kommer emot i hallen är bekant för Norrgård sedan tidigare och han växlar några ord med dem. Bekanta, milikompisar, tidigare anställda vid Mirka.

– Sist och slutligen hittar de flesta ändå sig här på Ekeri, säger Bagarnäs med ett leende.

Jag kan ju kemisektorns avtal ganska bra, då jag varit med och förhandlat om dem

Arbetet på Ekeri sker i två skift, där morgonskiftet arbetar från sex till två och kvällsskiftet arbetar från två till tio. Flextid har ändå blivit vanligare. Arbetet pågår för fullt i fabrikshallen. Produktionen går nästan uteslutande på export och framför allt till de nordiska grannländerna.

Stämningen i produktion är god, orderstocken är fylld för ett år och nyanställningar är på tapeten. Häri ligger en del av problemen.

– Det är på gott och ont förstås. Om någon kör sönder ett släp kan den få vänta ett år. Men vi har tillräckligt med jobb för tillfället, säger Bagarnäs.

Regionombudsman Ronny Norrgård pratar med arbetarskyddsfullmäktige på Ekeri.

Norrgård och förtroendemännen inleder turen i på fabriken i omvänd ordning vid slutmonteringen. Företaget specialiserar sig på släpvagnar som kan öppnas från sidan.

Energipriset och andra stigande kostnader är något som varit på diskuterats häftigt under den senaste tiden. För tillfället märks det ändå inte på något kritiskt sätt av på företaget.

– Råmaterialet är det som kostar. Lönekostnaderna ligger på fem-sex procent, säger Bagarnäs.

Norrgård undrar om lönenivån på företaget.

– Lönerna ligger på samma nivå som i de andra företagen i nejden. Inne i stan i Jakobstad kan det hända att man får mer. Men det är bra sammanhållning här och hittills har det gått bra att komma överens med arbetsgivaren. Det har till exempel aldrig varit något problem att ta ut tid för att sköta ärenden som förtroendeman, säger Bagarnäs och berättar att ungefär fyra av fem anställda i produktion är medlemmar i facket.

Ekeri har en längre tid specialiserat sig bland annat på släpvagnar som går att öppna från sidan.

Bagarnäs har perspektiv på saken då han arbetat i 28 år på företaget och enligt egen bedömning har det blivit runt två årtionden med förtroendemannauppdrag. Han belönades med Industrifackets Puurtaja-diplom år 2021 för ett aktivt arbete i fackavdelningen.

VIKTIGT ATT DET GÅR SKÖTA ÄRENDEN PÅ SVENSKA

Efter lunch hoppar organisationsombudsman Ronny Norrgård i bilen och styr mot nästa mål, AMADA Automation Europe:s anläggning i Bennäs i Pedersöre, bara en tio minuters bilfärd från Ekeri. Företaget har runt 110 anställda i produktionen, av vilka de flesta, precis som på Ekeri, har svenska som modersmål.

Österbottens verksamhetsområde inom Industrifacket är det mest svenskspråkiga av förbundets verksamhetsområden både när det kommer till andel och medlemsantal. Det lägger också krav på regionombudsmannen.

– Det är jätteviktigt att det går att sköta ärenden på svenska inom förbundet. Det ska också vara så lätt som möjligt på nätet, anser Sari Yliaho.

Det är viktigt att man kan sköta medlemsärenden och annat på svenska i Industrifacket anser huvudförtroendemannen för Amada Automation i Pedersöre, Sari Yliaho.

Hon är huvudförtroendeman på AMADA Automation Europe eller AAE, tidigare LKI Käldman. Vintern 2020 blev det 40 år sedan grundade företaget uppköpt av japanska AMADA, som tidigare var delägare. I samband med köpet kom också det nya namnet.

– Det kan vara svårt att förklara vad det är vi egentligen tillverkar här. Inte kände jag heller egentligen till företaget för åtta år sedan när jag började, säger Yliaho.

Olika typer av automationslösningar för bearbetning av plåt, lyder svaret. Det innebär plåtbearbetningsmaskiner som till exempel stans- och laserskärmaskiner för den europeiska marknaden.

Emma Selkälä jobbar i produktion på Amada i Pedersöre.

DET FINNS PLANER PÅ ATT VÄXA

Den värsta coronatidens permitteringar och komponentbrist ligger i backspegeln för AAE. Nu stiger en utbyggnad på knappa 9 000 kvadratmeter intill den nuvarande anläggningen och personalstyrkan kommer att växa, heter det här. Utbyggnaden beräknas vara klar om ungefär ett år.

Norrgård lyssnar noga då huvudförtroendeman Yliaho och produktionschef Andreas Löfqvist berättar om läget och framtidsplanerna. Yliaho och Löfqvist brukar i regel ta en lägeskoll en gång i veckan.

– I takt med att vi expanderar rekryterar vi kontinuerligt mera personal, säger Löfqvist.

Scheman för arbetsskift, utjämningsdagar eller så kallade ”pekkasdagar”, språkkrav, säkerhetsanvisningar på olika språk, medlemsrekrytering, lunchutbud…

Listan är lång när Norrgård snackar ihop sig med medlemmar på arbetsplatserna.  Norrgård lyfter vikten av att de förtroendevalda på arbetsplatserna inom Industrifacket håller kontakt med varandra. Whatsappen går het, intygar förtroendemännen.

Robin Holmstedt visar Ronny Norrgård vad hans jobb går ut på. ICT-montören Holmstedt har fyra år bakom sig på Amada Automation Europe.

De börjar dra ihop sig för dagen för de flesta i produktionen men regionombudsmannens arbetsdag är ännu inte över. På kvällen väntar ett besök till fackavdelning nummer 228 Pedersöre Metallarbetarfackavdelnings möte, som går av stapeln hos grannen till AAE, Elho, som tillverkar jordbruksmaskiner.

Före avsked måste regionombudsmannen få frågan om vad som är det svåraste med jobbet.

– Det svåraste är kanske arbetet med riktigt små firmor med bara en handfull anställda. Där hjälper det om man får information därifrån, säger Norrgård.

ÖSTERBOTTENS VERKSAMHETSOMRÅDE

Industrifackets regionala organisation förnyades i början av året. Syftet med reformen är att utveckla och förbättra medlemsservicen och stödet till de förtroendevalda inom Industrifacket. Regioncentret för Österbottens verksamhetsområde ligger i Vasa.

Regionchef Erno Välimäki
Regionombudsmän Ilkka Nordström, Piia Yli-Heikkuri, Ronny Norrgård och Vesa Autio.

Vid behov kan man boka tid hos regionombudsmannen per e-post pohjanmaa@teollisuusliitto.fi eller ringa regionombudsmannen. Kontaktuppgifter hittar du på Industrifackets webbplats. Regioncentret håller öppet på måndagar kl. 9–15.

Regionombudsmannen ansvarar för organisations- och kollektivavtalsärenden i verksamhetsområdet och stöder medlemmarna bland annat när det kommer till anställningsfrågor, organisering och förhandlingar.