Nurmeksen sahalla Antti Smura (vasemmalla), Tero Mustonen ja Karri Piira.

Uutta kaveria ei jätetä

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT JOHANNA KOKKOLA

Portille vastaan. Kamppeet varastolta. Kierrätys. Perehdytysohjelma. Kokeneempi kaitsemaan. Kahville kimpassa. Uutta tai kesäksi tulevaa työntekijää ei jätetä Binderholzin Nurmeksen sahalla yksin.

Mäntytukkia sisään. Lautaa, lankkua ja jatkojalosteita ulos. Tämä on tuotantoresepti Nurmeksen sahalla, joka siirtyi itävaltalaisen Binderholz-konsernin omistukseen Vapolta vuonna 2016.

– Itävallassa on tietenkin erilainen kulttuuri kuin Suomessa, mutta uudet omistajat ovat hyvin paljon kuunnelleet työntekijöitä ja esimiehiä. Yhteisymmärryksessä ollaan melkein joka asiassa. Suunta on vain ylöspäin, kuvaa pääluottamusmies, sahauksen operaattori Tero Mustonen.

– On rakennettu lisää suojia. Tulitöissä ja niiden luvissa ollaan tarkempia. Panostetaan työsuojeluun, mietitään mitä tehdään, kehaisee myös työsuojeluvaltuutettu, kunnossapitoasentaja Antti Smura.

Tulevaisuuskin näyttää hyvältä. Vientiin menee 80–90 prosenttia tuotannosta.

– Asiakasta riittää. Mänty on kovempaa kuin puut tuolla maailmalla, Mustonen huomauttaa männyn, hongan ja petäjän eduista haperoisempiin lehtipuihin verrattuina.

Tuotantotyöntekijöitä on sahalla 75, ja järjestämiskampanjan ansiosta liittoon on liittynyt neljässä kuukaudessa Mustosen laskelmien mukaan kymmenkunta uutta jäsentä. Yrityskohtaiseen sopimukseen saatiin liiton neuvotteluavulla ja -voimalla parannuksia. Isyysloman palkallisuus piteni, ja työajan ulkopuolella puhelimitse annetuista ohjeista maksetaan korvaus, samaan tapaan kuin toimitsijoille oli jo maksettu.

Aina jotain viilattavaa tosin jää. Järeä sahalinja huutaa ja kolisee, ja linjastoilla kuljetetut tukit jymisevät. Melua siis riittää, mutta muotoon valettujen kuulonsuojainten saaminen on luottamusmiesten mukaan esimerkiksi vielä ”vaiheessa”.

Pääluottamusmies Tero Mustonen.

TURVALLISUUS TÄRKEINTÄ

Vuoroesimies Olli-Pekka Suhonen on mukana valitsemassa ja ohjaamassa kesätyöntekijöitä. Hän kertoo, että jokaista uutta tulokasta mennään portille vastaan ja varastolta hänelle haetaan asianmukaiset turvavarusteet.

– Siitä lähdetään kiertämään. Käydään läpi, mitä tällä alueella tapahtuu ja mitä täällä tehdään. Samalla käydään jo pelisääntöjäkin läpi. Sitten työntekijä viedään hänen työpisteeseensä. Kokeneempi työntekijä jää häntä henkilökohtaisesti opastamaan.

Useimmat sahan kesätyöntekijät ovat Nurmeksen Riverian, eli Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän, opiskelijoita. Varsinaista saha-alan koulutusta ei opinahjossa ole. Kesätyöntekijöissä on esimerkiksi rakennuspuolen ja metallilinjan opiskelijoita, Suhonen kertoo.

Useimmat kesätyöntekijät ovat nuoria ja kokemattomia, jopa ensimmäistä kertaa elämässään jossain työpaikassa.

Turvallisuus on ykkösasia perehdytyksessä, vuoromestari painottaa.

– On automaattisesti käynnistyviä koneita, on valoverhoja. Useimmat kesätyöntekijät ovat nuoria ja kokemattomia, jopa ensimmäistä kertaa elämässään jossain työpaikassa. On oltava muistuttamassa, ettei täällä voi mennä ihan joka paikkaan. Turvakytkimiä on muistettava käyttää, Suhonen selvittää kesätyöntekijöiden huolenpidon käytännön esimerkkejä.

EI PELKKÄ PAPERI

Binderholzin perehdytysohjelman runkona on työhönopastuslomake. Se on kyllä paperille painettu, mutta ei pelkkä paperi.

Kahden ensimmäisen työviikon aikana työnopastajan ja/tai esimiehen on käytävä työntekijän kanssa aidosti läpi noin kolmenkymmenen kohdan ohjelma lisäviitteineen. Kyse ei ole vain perehdytyksestä omaan tehtävään, esimerkiksi ”Työohjeet ja niiden sisäistäminen”. Työntekijän on myös ymmärrettävä turvallisuusohjeiden merkitys ja niiden noudattamisen tärkeys, esimerkiksi ”Hätäseis-kytkimet, turvakytkimet ja muut suojalaitteet, turvalukkojen käyttö”.

Kahden viikon, tai tarvittaessa pidemmänkin, oppiajan jälkeen työntekijä, työnopastaja ja esimies tekevät yhteisen arvion. Suoriutuuko työntekijä itsenäisesti ja turvallisesti työtehtävistään? Kun tämä todetaan, kaikki kolme allekirjoittavat perehdytysohjelman menestyksellisen suorittamisen.

Hommahan toimii täällä niin, että työpisteessä käydään läpi, miten tässä ollaan ja miten tässä toimitaan.

Mustonen huomauttaa, että jos työnteon alku kangertelee, voidaan työpistettä myös vaihtaa. Smura ja Suhonen puolestaan alleviivaavat, että ongelmien ilmetessä tulokasta yritetään kyllä tukea. Kysellään ja mietitään, onko jotain jäänyt ymmärtämättä.

Uudet työntekijät on otettava mukaan porukkaan, niin töissä kuin tauoilla.

– Hommahan toimii täällä niin, että työpisteessä käydään läpi, miten tässä ollaan ja miten tässä toimitaan. Työnopastaja esittelee, että tämä tässä on sinun työkaverisi ja kertoo hänen nimensä. Ja tauoille lähdetään yhdessä. Otetaan porukkaan mukaan. Kysellään ja jutellaan, itsekin työnopastajana toimiva Mustonen kertoo.

Sahatyontekijä Karri Piira.

AVOIN JA HYVÄ ILMAPIIRI

Karri Piira on napattu dimensiolajittelusta neukkariin mukaan, antamaan todistajanlausuntoa perehdyttämisestä. Hän on tullut tehtaalle kuuden kesätyöntekijän ryppäässä toukokuun alussa. Mutta kun kummallekin osapuolelle toistaiseksi voimassa oleva työsopimus kävi sangen hyvin, muutaman viikon työnteon jälkeen tämä uudenkarhea binderholzilainen voi kutsua itseään jo sahatyöntekijäksi.

– Kaikki ovat avoimia ja täällä on mukava ilmapiiri. Mutta kahvipöytäkeskusteluihin mukaan pääsy on myös itsestä kiinni. On itse oltava aktiivinen, Piira toteaa.

Piiralla on kokemusta jo monestakin työpaikasta. Hän ehti tehdä oman ammattinsa, sähköasentajan töitä pari vuotta ja sen jälkeen reissuhommia rakennusalalla. Viisivuotias tytär pitää nyt kuitenkin Nurmeksessa.

Työnantajan joustavuus tuli tälle tulokkaalle ilmi hienolla tavalla, kun hän sai vaihtaa työpistettä nopeasti. Rimottamon kolmivuorosta Piira pääsi ensimmäisen työviikon jälkeen nykyiseen työpisteeseensä ja kahteen vuoroon. Lapsen huoltajuusvuorojen takia hän ei olisi mitenkään voinut tehdä yövuoroa.

– Ei ollut mitään ongelmaa asiassa, Piira iloitsee.

Perehdytyksen turvaopit on kannattanut sahaympäristössä kuunnella.

– Isot sahanterät pyörivät koko ajan. Jos sinne menee kättä tai sormea laittamaan, se on entinen. Täällä on paljon mekaanisia laitteita, ei sinne kannata mennä mitään väliin tunkemaan.

Entä Teollisuusliitto? Otetaanko tulokas siihen porukkaan mukaan?

– (Pääluottamusmies) Tero sanoi pari viikkoa töiden aloittamisesta kahvin jälkeen, että jäädään vielä hetkeksi juttelemaan. Hoidettiin jäsenyys samantien. Olin ennen YTK:n jäsen. Ei minulla ollut mitään liittoa vastaan, mutta ei minun kannattanut tiettyyn liittoon liittyä, kun tein eri alojen hommia. Nyt kun on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus ja näillä näkymin pidempikin työura täällä, liityin liittoon.

BINDERHOLZ NORDIC OY, NURMEKSEN SAHA

PERUSTETTU 1921 (tuolloin Nurmeksen Saha Oy)
KOTIPAIKKA Nurmes
TUOTANTO Sahatavara ja jatkojalosteet
HENKILÖSTÖ 85, joista tuotannossa 75
LIIKEVAIHTO Nurmeksen ja Lieksan yksiköiden yhteinen, 163 milj. euroa (2021)