Sauna puhdistaa ruumiin ja mielen

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA ISTOCK

Kyllä vanha kansa tietää. ”Sauna on köyhän apteekki” kuuluu yksi sananlasku. Tutkimus on tämän nyttemmin todistanut. Ehkä.

Suomessa seurattiin yli 2 300 keski-ikäistä miestä 20 vuotta suuressa sydän- ja verisuonitautien tutkimuksessa. Siinä havaittiin, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla oli kroonisia, vakavia sairauksia selvästi vähemmän kuin vain kerran viikossa saunovilla.

Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja, professori Lasse Viinikka pitää tutkimuksen tuloksia ”jännittävinä”. Liioitella ei silti pitäisi, vaikka Suomen kansanperinne viliseekin tuon apteekkilausahduksen kaltaisia viisauksia ja suomalainen saunakansa kovin mielellään löylyjään kehuisikin.

– Vaikka sekoittavat tekijät kuinka yritettäisiin ottaa huomioon, jää aina mahdollisuus, että tutkimuksen tuloksia voi selittää jokin muu, kolmas tekijä. Voihan olla, että jos on aikaa saunoa 7 kertaa viikossa, saunojien elintavat ovat muutenkin aivan erilaiset verrattuina vähän saunoviin.

On myös huomautettu, että on tavattoman vaikeaa tehdä saunasta tieteellistä, niin sanottua kaksoissokkotutkimusta. Miten estää tutkijaa tai koehenkilöä havaitsemasta, käykö koehenkilö saunassa vai ei? Vaan kiistatontakin näyttöä saunan hyvistä terveysvaikutuksista löytyy.

SAUNAA LÄÄKKEITÄ VÄHENTÄMÄÄN?

– Useimmilla henkilöillä verenpaine laskee saunoessa. Verisuonten seinämien joustavuus lisääntyy ja verisuonten sisäkalvon toiminta paranee.

Saunomisen voisi Viinikan mielestä aivan hyvin lisätä niihin elintapaneuvoihin, jotka annetaan tuoreelle verenpainepotilaalle. Liikunnan lisäämisen ja ruokavalion tervehdyttämisen ohella saunominen voisi siis kuulua siihen reseptiin, jolla yritetään estää lääkittäväksi joutuminen.

Viinikka toteaa, että ”aika hyvin” on näytetty toteen myös se, että saunominen vähentää sydämen vajaatoiminnan oireita. Saunominen lisää sekä unen määrää että laatua. Saunominen tekee hyvää astmaatikoille ja iho-ongelmista kärsiville.

KUMMAJAISTIETOA MAAILMALTA

Aikoinaan herätti suurta tieteellistä kohua tutkimus, jossa pääteltiin, että saunominen raskauden alkuvaiheessa lisää vaikeita epämuodostumia lapsilla. Viinikka huomauttaa, että jo vaurioituneiden vastasyntyneiden määrä, vain kaksi, tekee tutkimuksesta tieteellisesti merkityksettömän.

– Ja Suomessa tehtiin laaja, kaikkiaan sata epämuodostumista kärsinyttä vastasyntynyttä sisältänyt tutkimus, joka osoitti, että mitään tällaisia vaikutuksia saunalla ei ole. Kohututkimuksen tulokset mitätöi myös se vastaansanomaton tosiasia, että Suomessa ovat kyseiset epämuodostumat harvinaisempia kuin useimmissa muissa maissa.

Suomalainen sauna on maailman kuumin paikka, minne ihminen menee vapaaehtoisesti.

Saunan eksoottisuus lisää sekä kiinnostusta että virheellisiä johtopäätöksiä ilman saunakulttuuria elävissä maissa.

– Suomalainen sauna on maailman kuumin paikka, minne ihminen menee vapaaehtoisesti, Viinikka toteaa.

– Jos sauna olisi työpaikka, ei sinne kukaan saisi mennä ilman valtaisaa suojavarustusta. Saunassa on 100 astetta lämmintä, nurkassa on kiuas, jossa on monen sadan asteen lämpöisiä kiviä, lattia on liukas ja saunaan mennään vielä täysin ilman vaatteita. Sauna herättää suurta epäluuloa heissä, jotka eivät ole saunoneet lapsesta lähtien.

RENTOUTUS TÄRKEÄÄ, NIIN ILMASTOKIN

– Minusta saunan tärkein terveysvaikutus on se, että se rentouttaa. Se vaikuttaa sekä henkiseen että fyysiseen puoleen.

Viinikka mielisi nähdä uusia tutkimuksia siitä, löytyykö alussa mainituille saunomisen ja sairauksien välisille yhteyksille biologisia mekanismeja. Näin voitaisiin ehkä saada selville, onko kyse saunan vaikutuksesta vai jostain muusta. Professori toteaa realistisesti, että vain pieni kansanosa pystyy saunomaan säännöllisesti 4–7 kertaa viikossa. Kansanterveyden pelastajiksi ei näistä himosaunojista ole.

Suomen miljoonan ahkerasti lämmitetyn puusaunan ilmastovaikutukset pienhiukkaspäästöineen huolettavat Viinikkaa. On löydettävä keinot ilmastovaikutusten pienentämiseen, ja tämä on professorin tutkimustoiveiden listalla heti kakkosena.

Viinikan mielestä kaiken hyvän saunasta voi tiivistää lauseeseen:

– Sauna puhdistaa ruumiin ja mielen.