Koiraharrastus yhdistää Mira Tuovista ja Reeta Parkkista.

Työkaverit Mira Tuovinen ja Reeta Parkkinen: Nopea ja nysvääjä täydentävät toisiaan

10.6.2022

TEKSTI TERHI FRIMAN
KUVAT VESA RANTA

MIRA TUOVINEN

Graafinen suunnittelija
Kaleva365 Oy, Oulu
Oulun Kirjatyöntekijäin Yhdistys ao. 628

REETA PARKKINEN

Graafinen suunnittelija
Kaleva365 Oy, Oulu
Oulun Kirjatyöntekijäin Yhdistys ao. 628

MIRA TUOVINEN: Olemme olleet Reetan kanssa työkavereita vuodesta 2011. Reeta tuli silloisen työpaikkani Joutsen Median ilmoitusosastolle kesätöihin ja jäi sitten taloon. Olemme sekä työkavereita että ystäviä.

REETA PARKKINEN: Kun tulin taloon, Mira ohjeisti minua kaikessa. Hänestä oli iso apu. Ystävystyimme. Meille ei tule oikeastaan mistään erimielisyyttä, sillä meillä on samat arvot. Olemme suvaitsevaisia ja meille reiluus ja tasa-arvo ovat tärkeitä. Olemme myös lähes samanikäisiä, minä olen syntynyt vuonna 1974 ja Mira vuonna 1970.

MIRA: Olemme Reetan kanssa kokeneet kymmenet yt-neuvottelut. Olin pääluottamusmiehenä kahdeksan vuotta. Viimeiset yt:t olivat henkisesti raskas paikka ja päätin luopua pääluottamusmiehen tehtävistä. Neuvotteluissa en voinut vaikuttaa mihinkään ja se turhautti. Taloon jäimme vain me, ja meistä tuli tehokaksikko.

REETA: Viimeiset yt:t olivat kova paikka kaikille. Olin viimeksi taloon tullut ja tuntui kurjalta, kun päteviä vanhempia työntekijöitä irtisanottiin. Olimme olleet kuin iso perhe, tehneet yhdessä töitä pienessä konttorissa.

MIRA: Nyt olemme töissä Kaleva Mediassa, joka ”osti meidät” viimeisten yt-neuvottelujen jälkeen. Työporukka on ammattiyhdistyksestä tuttua ja mukavia ihmisiä kaikki. Meillä on perinteikäs yhdistys, Oulun Kirjatyöntekijäin Yhdistys, joka on perustettu vuonna 1896. Olen sen hallituksessa. Reeta jäi hallitustyöstä pois mutta ylläpitää verkkosivuja.

REETA: Yhdistyksellä on mökki Kuusamossa. Kumpikin käydään siellä lomilla, mutta yhdessä ei ole oltu kertaakaan. Se pitää järjestää.

HYVÄ ME!

MIRA: Meidän työ on välillä hirveän kiireistä. Teemme ilmoituksia 12 sanomalehteen. Työt jakautuvat epätasaisesti. Alkuviikko on yleensä yhtä tohinaa.

REETA: Mira on hyvin pitkäpinnainen, ja kiireessä sitä ominaisuutta tarvitaan. Huumori höystää hektistä arkea. Välillä työ on erityisen hoppuisaa, esimerkiksi vaalien alla tai joitakin isoja numeroita tehdessä. Kukaan muu ei meitä kiittele, joten menemme kiireisen rupeaman jälkeen leivoskahville ja kehumme itseämme.

Menemme kiireisen rupeaman jälkeen leivoskahville ja kehumme itseämme.

MIRA: Ja sitten laitetaan Facebookiin kuva leivoksista ja kehut meistä. Nyt tämä tapa on ollut koronan ja etätöiden takia katkolla ja olemme vain tyytyneet viestittelemään, että hyvä me, taas selvittiin tästäkin.

REETA: Olemme erilaisia työntekijöitä. Mira on nopea ja tehokas, minä olen sellainen nysvääjä ja tykkään suunnitella ilmoituksia rauhassa.

MIRA: Reeta on taiteellinen ja tarvitsee aikaa. Siksi olemmekin jakaneet työt niin, että minä teen tekstiä ja Reeta keskittyy kuvapuoleen.

Mira Tuovinen ja Reeta Parkkinen ovat tehneet korona-aikana pääosin etätöitä.

KOIRAT ILONA

MIRA: Meitä yhdistävät myös koirat. Minulla on kaksi weimarinseisojaa.

REETA: Minulla on ollut tanskandoggeja vuodesta 1992. Tällä hetkellä minulla on yksi tanskandoggi ja yksi sekarotuinen koira.

MIRA: Kun Reeta ajelee Oulusta tänne meille Haukiputaalle, koirat saavat riehua pihassa keskenään.

REETA: Usein meidän WhatsApp-viesteissä on kuvia koirista.

MIRA: Minä teen innokkaasti käsitöitä. Olen kutonut ja neulonut, ja olenpa valmistanut kansallispuvutkin itselleni ja miehelleni. Käsityöt ovat hyvä vastapaino työlle. Varsinkin viimeisten yt-neuvottelujen aikaan käsityöt auttoivat. Jos tekeillä on helppo käsityö, se rentouttaa. Jos taas värkkään jotakin vaativaa, en voi ajatella mitään muuta.

REETA: Minä puolestani vien Miralle verhot ommeltaviksi ja vaatteet korjattaviksi. Muistan, kun Miralla oli käsi kipeänä ja käsityöt oli kielletty. Se oli hänelle vaikeaa aikaa. Hän oli levoton ilman kutimia.

KAIKEN ME JAAMME…

MIRA: Olemme tehneet töitä etänä nyt kaksi vuotta. Kumpikin tykkäämme olla etänä. Minä varsinkin, koska asun Haukiputaalla. Työmatka linja-autolla vie päivästä pari tuntia.

REETA: Ihmeen hyvin etätyö on onnistunut. Meillä on joka aamu kello 8.30 Teamsissa palaveri, jossa käydään läpi päivän työt ja höpötellään kaikenlaista. Se on hyvä, ettei mökity liikaa.

MIRA: Tammikuussa päätettiin ottaa käyttöön hybridimalli. Sitten korona alkoi taas jyllätä. Osa työporukasta käy töissä muutamana päivänä viikossa. Minä en ole vielä halunnut hybridiin, olen käynyt työpaikalla vain kerran, kun vaihdoin työkonetta ja kävin esimiehen kanssa kehityskeskustelun.

REETA: Samoin minä olen käynyt työpaikalla vain sen yhden kerran ja samoista syistä. Tykkään etätöistä, sillä kotona pystyn keskittymään paremmin kuin avokonttorissa.

Jos vielä tulee yt:t ja lähtö, lähdemme yhdessä!

MIRA: Hybridimalliin siirrytään varmaankin kesälomien jälkeen. Olen silläkin tavalla ay-ihminen, että olen tarkka taukojen pitämisestä. Olen nauttinut siitä, että voin syödä lounasta keväästä syksyyn omalla pihalla!

REETA: Minä olen näissä huono enkä välttämättä syö lounasta.

MIRA: Etätöissä en voi vahtia Reetaa!

REETA: Olen kiitollinen siitä, että työt ovat jatkuneet ja että minulla on noin mahtava työkaveri.

MIRA: Minäkin arvostan hyvää työkaveria. Jos vielä tulee yt:t ja lähtö tulee, niin yhdessä Reetan kanssa sitten lähdetään, se on selvää!