Sievi Elementin johdon käytös vaikuttaa jääräpäiseltä
Teollisuusliitto järjesti Sievillä tukitapahtuman Sievi Elementin työntekijöille lakkouhan alla. Yhtiön suhtautuminen työntekijöihin korvattavina resursseina ihmetytti ja turhautti.
– Tuntuu, että meitä ei arvosteta yhtiön johdossa, puuelementtivalmistaja Sievi Elementin varaluottamusmies Juha Mustonen arvioi Teollisuusliiton järjestämässä tapahtumassa keskiviikkona 8.6.2022.
Tämä arvostuksen puute on näkynyt monella tavalla yhtiössä, jonka tuotanto alkoi vuoden 2018 lopulla. Konkreettisia esimerkkejä huonosta kohtelusta tai arvostuksen puutteesta yhtiön työntekijät eivät kuitenkaan halua nimellään kertoa.
Työntekijöiden keskinäisissä keskusteluissa tapahtumassa vilahtelevat sanat uhkailu ja painostus.
– Yhtiön tapa tuntuu olevan, että jos jostain epäkohdasta huomauttaa, niin uhataan jättää tuotantopalkkiot maksamatta, eräs paikalle tullut työntekijä sanoo.
Nimellään hänkään ei ole halukas kommentoimaan tilannetta.
TYÖNANTAJA EI SUOSTU NEUVOTTELEMAAN
Mediassa yritysjohtajat julistavat kuorossa, kuinka vain tyytyväinen henkilöstö voi olla tuottava. Myös työvoimapula on pakottanut työnantajia sitouttamaan työntekijöitään selkeillä palkankorotuksilla ja hyvillä työolosuhteilla.
Sievi Elementissä tilanne on täysin päinvastainen. Työnantaja ei edes suostu neuvottelemaan työehdoista Teollisuusliiton kanssa.
– On tämä aika poikkeuksellinen tilanne, Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Janne Naukkarinen arvioi.
Sopimustilanne on Sievi Elementissä hyvin epäselvä. Kaikki yhtiön työntekijät suostuivat allekirjoittamaan sopimuksen, jonka mukaan työpaikalla noudatetaan mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusta ja palkankorotukset tulevat Rakennusliiton sopimuksen mukaan.
Allekirjoituksia edelsi toiminta, jonka työntekijät kokivat painostuksena.
Yhtiössä töissä oleva henkilö kertoo, että työntekijät eivät ensin suostuneet allekirjoittamaan sopimusta. Tämän jälkeen johtajat kiersivät erikseen jokaisen työntekijän luona kertoen, että se pitää allekirjoittaa.
LAKKO ALKANEE ENSI VIIKOLLA
Teollisuusliiton Naukkarinen kertoo, että sopimus ei ole lainmukainen. Tämä johtuu siitä, että yleissitovan sopimuksen osapuolena ei voi olla yksittäinen yritys.
– Sillä työntekijöiden allekirjoittamalla sopimuksella ei ole mitään virkaa.
Lainsäätäjät ovat lähteneet siitä, että yksittäiset yritykset eivät voi poiketa lain minimitasosta toisin kuin liitot yleissitovista työehtosopimuksista sovittaessa.
Työnantajakin on joutunut myöntämään, että sopimuksessa on puutteita, mutta kovin tarkasti yhtiö ei ole suostunut tilannetta työntekijöille avaamaan.
Käytännössä työpaikalla mennään tällä hetkellä umpeen menneen työehtosopimuksen jälkivaikutuksella, mutta loputtomiin se ei auta.
Tällä viikolla työntekijät odottavat yhtiöltä uutta ehdotusta. Teollisuusliitto puolestaan tapaa yhtiön edustajia valtakunnansovittelijan johdolla.
Suurta läpimurtoa Naukkarinen ei odota, joten lakko alkanee ensi viikolla.
JÄSENMÄÄRÄ KASVANUT YHDESTÄ ENEMMISTÖÖN
Eräs keskiviikon tilaisuuteen paikalle tullut työntekijä kuvailee ilmapiirin työntekijöiden ja johdon välillä olevan ankea.
Epäluottamus on johtanut siihen, että nykyisin työntekijöistä liiton jäseniä on jo enemmistö, kun vielä pari vuotta sitten liittoon kuului yksi henkilö.
Kahtiajako työpaikalla kuitenkin on edelleen olemassa, ja osa haluaisi vaan suostua työnantajien vaatimuksiin. Keskiviikon tapahtumassa paikalla olleet epäilivät toisten olevan huolissaan omasta työpaikastaan.
Teollisuusliiton puolelta tapahtuman järjestäjä Jari Pekkarinen muistutti paikalle tulleita rajojen laittamisesta.
– Mitä luulette, kuinka kauan työnantaja jatkaa uhkailua? Jos johtajat saavat sillä tavalla jotain läpi, he kokeilevat sitä jatkossakin.
JOHTO EI EDES YRITÄ SITOUTTAA
Johdon kohtelu on ollut monelle yrityksen työntekijälle liikaa ja he ovat irtisanoutuneet.
– Vaihtuvuus on ihan hirveää, varaluottamusmies Mustonen kertoo.
Vaihtuvuuden takia tuotanto hidastuu ja kärsii. Uusia työntekijöitä pitää jatkuvasti kouluttaa, ja työntekijöiden mielestä virheet ja reklamaatiot väkisinkin lisääntyvät.
Yrityksen johtajat eivät kuitenkaan ole nähneet vaihtuvuutta ja virheiden lisääntymistä ongelmana.
– Johto on suoraan sanonut, että ei heidän ole tarkoituskaan sitouttaa työntekijöitä. Jos homma ei miellytä, niin voi kuulemma lähteä. He kertovat ottavansa sitten taas uusia vuokratyöntekijöitä, kertoo eräs työntekijä.
Kaikesta huolimatta työntekijät kehuvat työntekijöiden kesken vallitsevaa ilmapiiriä.
– Meillä on ihan huippuporukka, Simo Viljamaa sanoi.
Mustonen jatkoi kehuja ja kertoi, että työnjohtokin hoitaa tehtävänsä hienosti.
TYÖNTEKIJÄT TOIVOVAT YHTEISTYÖTÄ
Työntekijöitä työnantajan jääräpäisyys kummastuttaa. Moni muistutti, että yrityksessä kuitenkin ollaan samassa veneessä ja työskennellään yhteisen tavoitteen eteen.
Väkisinkin tuli mieleen, että työntekijöiden haluttomuus puhua työpaikan ongelmista ei johdu pelkästään uhkailusta ja painostuksesta.
Työntekijät haluavat vain tehdä työnsä laadukkaasti ja saada siitä kohtuullisen korvauksen. Ensi viikolla tämän tavoitteen eteen taisteltaneen lakolla.