Hyönteismyrkky indoksakarbi kielletään

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA ISTOCK

Suomessakin kielletään indoksakarbi-tehoainetta sisältävien hyönteismyrkkyjen käyttö perustuen EU:n elintarviketurvallisuusviraston päätökseen. Aineen käyttö aiheuttaa lehtisalaatin tuholaisten torjunnassa suuren riskin sekä työntekijöille että kuluttajille. Aine vaarantaa mehiläiset silloin, kun sitä käytetään maissin, sokerimaissin tai lehtisalaatin siementen tuotannossa.

Viranomaiset löysivät ainetta käytettäessä myös luonnonvaraisiin nisäkkäisiin ja erityisesti pieniin kasvissyöjänisäkkäisiin kohdistuvan pitkän aikavälin riskin.

Suomen turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tiedottaa poistavansa Avaunt 150-, Steward- sekä Maatilan Indoksa -valmisteet kasvinsuojeluainerekisteristä 19.9.2022. Näille indoksakarbia sisältäville valmisteille Tukes myöntää siirtymäajat myyntiä ja jakelua varten tämän vuoden toukokuun loppuun. Olemassa olevien varastojen hävittämiselle ja varastoimiselle on myönnetty siirtymäaikaa 19. päivään syyskuuta, eli rekisteristä poistamiseen saakka.

Glyfosaatti on vahingollista koko elonkirjolle ja kaikille ekosysteemeille, todetaan järjestön julkilausumassa.

GLYFOSAATILLEKIN KIELTO?

Euroopan maataloustyöntekijöiden ammattiliittoja edustava EFFAT on jo viime vuoden puolella vaatinut kasvimyrkky glyfosaatin käytön välitöntä kieltämistä. Eurooppalainen kattojärjestö toteaa pitävänsä kaikkein tärkeimpänä syynä vaatimukseensa maataloustyöntekijöiden terveyden suojelemista.

EFFAT toteaa, että glyfosaatin haittavaikutuksista kertyy yhä enemmän todistusaineistoa. Aine on myrkyllinen ihmiselle kohottaen sekä syövän että hormonaalisten häiriöiden riskiä. Glyfosaatti on vahingollista koko elonkirjolle ja kaikille ekosysteemeille, todetaan järjestön julkilausumassa.