Veli-Matti Kauppinen: Palkansaajien ostovoima uhkaa heikentyä

TEKSTI VELI-MATTI KAUPPINEN
KUVA KITI HAILA

Epävarmuus tulevaisuudesta on nyt kaikkialla. Venäjän käsittämätön hyökkäys- ja tuhoamissota Ukrainaan ja ukrainalaisia kohtaan vaikuttaa monin tavoin myös Suomeen. Lisäksi koronapandemia on edelleen voimakkaasti keskuudessamme.

Ulkoisten uhkien paineessa jatketaan myös kotimaista työmarkkinakierrosta, eikä hyvältä näytä. Tällä hetkellä muun muassa julkinen puoli on erittäin vaikeassa tilanteessa neuvotteluissaan. Samoin erityisesti UPM käy uuvuttavaa ja ideologista taisteluaan ay-liikettä vastaan. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että elämme nyt melkoisen usvan keskellä ja ennusteiden tekeminen tulevaisuuden suhteen on vähintäänkin vaikeaa.

Näyttää pahasti siltä, että hyvään nousuvireeseen päässyt talous sakkaa uudelleen meneillään olevan sodan takia. Kuluttajahintojen nousu alkoi jo ennen Ukrainan sotaa. Sodan vaikutukset näkyvät muun muassa raaka-aineiden saatavuudessa ja logistiikkaketjuissa. Arvioiden mukaan inflaatio nousee Suomessa tänä vuonna peräti viiteen prosenttiin tai jopa sen yli. Sovittujen palkankorotusten yleinen linja on ollut suunnilleen kaksi prosenttia. On aivan selvä asia, että palkansaajat ovat huolissaan ostovoimastaan. Pitää myös huomioida, että palkankorotukset sovittiin ajassa, jolloin inflaatioennusteet olivat matalammalla tasolla.

Moni työntekijä kysyy nyt aiheellisesti, miten valtiovalta voisi tulla heitä vastaan tässä tilanteessa?

Valtiovalta on aivan oikein toiminut, kun se on tulossa taloudellisesti vastaan muun muassa kuljetussektorilla ja alkutuotannossa. Moni työntekijä kysyykin nyt aiheellisesti, miten valtiovalta voisi tulla heitä vastaan tässä tilanteessa? Yhtenä esimerkkinä tästä maamme hallitus päätti taannoin korottaa määräaikaisesti työmatkavähennyksen enimmäismäärää ja kilometrikohtaista senttivähennystä. Nämä olivat hyviä päätöksi vaikeassa tilanteessa, mutta olivatko ne riittäviä, se jää nähtäväksi.

Kuluvan ja sitä seuraavan vuoden inflaatioennusteet muuttuvat jatkuvasti. Selvää kuitenkin on, että hinnat nousevat ja talouskasvu hidastuu. Hintojen nousu näkyy työelämän ulkopuolella olevien lisäksi myös pieni- ja keskituloisten palkansaajien kukkarossa. Hallituksen suunnalta on tulossa indeksikorotus pienimpiin sosiaalitukiin. Esitystä on syytä kannattaa. Tätä vaikeampi on kuitenkin kysymys palkansaajien ostovoimasta. Mikäli inflaatioennusteet osuisivat oikeaan, eikä mitään ratkaisuja tehtäisi, palkansaajan kukkarosta on vuoden kuluttua kadonnut keskimäärin noin 4 prosenttia ostovoimaa. Se on paljon.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton viestintäasiantuntija.