Itseohjautuva opiskelu miellytti

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVA KITI HAILA

HARRI RUSANEN

Pääluottamusmies, Abb Oy Motors and Generators, Pitäjänmäki
Ammattiosaston puheenjohtaja, Strömbergin tehtaan työntekijäin ao. 70

– Opiskelijalle annetaan paljon vastuuta. Omatoimisesti tutkitaan ja haetaan tietoa. Minulle sellainen sopii, uskon että oppi jää parhaiten päähän silloin, kun asiat tekee itse”, kuvailee Harri Rusanen kokemuksiaan kuukauden kurssilta.

Rusanen kävi Osallistujan areenat – kuukauden kurssin Murikka-opistossa syksyllä 2020. Joustoa opiskeluun löytyi, vaikka Rusanen ei pystynyt täysin tyhjentämään työkalenteriaan. Hänestä tuli kesken kurssin pääluottamusmies Abb Oy Motors and Generatorsin Helsingissä sijaitsevalle tehtaalle; aiemmin hän oli toiminut varapääluottamusmiehenä.

– Edeltäjä jäi eläkkeelle, minä tulin tilalle. Siksi minulla oli joitain pakollisia kokouksia, mutta osallistuin niihin Teamsin kautta ja olin sen aikaa poissa luokasta. Ihan hyvin se onnistui.

Ensimmäistä kertaa Rusanen muistelee olleensa Murikan kurssilla 2010-luvun alun aikoihin.

– Kymmenkunta kurssia on tullut käytyä, muun muassa nuoriso- ja luottamusmieskursseja.

Kuukauden kurssilla oli yhteensä 12 opiskelijaa, enimmäkseen pääluottamusmiehiä. Heitä oli pienistä ja isoista yrityksistä, ympäri Suomen ja Teollisuusliiton eri sektoreilta. Yksi osallistuja oli Suomen Elintarviketyöläisten liitosta SEL:stä.

Esiintymistaitoihin tuli paljon buustia ja itsevarmuus kasvoi.

Opiskelijoiden vuorovaikutustaitojen kehittäminen oli yksi kurssin tavoitteista, ja Rusanen kokee juuri tässä asiassa ottaneensa selviä edistysaskelia.

– Esiintymistaitoihin tuli paljon buustia ja itsevarmuus kasvoi. Muilta opiskelijoilta sai hyviä vinkkejä. Kuinka esimerkiksi Powerpoint-kalvoja ei kannata lukea vain läpi, vaan mieluummin poimii pääpointit ja esittelee niitä. Kehityin myös kirjoitustaidoissa ja -tekniikassa, ja tästä kuuluu kiitos Marjo Nurmelle. Murikan opettajat ovat rautaisia ammattilaisia.

Neljällä viikolla oli kullakin oma teemansa. Kurssilaiset saivat valita siihen liittyvän aiheen, jota käsittelivät omassa työssään. Esimerkiksi kolmannella viikolla teemana oli tuottavuuden ja työyhteisön kehittäminen edunvalvonnan näkökulmasta, ja tältä pohjalta Rusanen otti esseetekstinsä aiheeksi Lean Six Sigma -menetelmän, jonka ideana on tuotannon prosessien systemaattinen parantaminen.

– Kävin siinä työssä läpi sitä, kuinka työntekijöitä saadaan sitoutettua. Valion pääluottamusmies kertoi, että hän vie sen heidän työpaikalleen luettavaksi.

Kurssiryhmä oli tiivis ja hyvähenkinen. Porukan tiivis yhteydenpito on jatkunut kurssin jälkeenkin.

– Meillä on WhatsApp-ryhmä, melkein joka päivä joku kirjoittaa sinne jotain. Ja kun jossain tapahtumissa nähdään, niin juttu luistaa aina ihan niin kuin oltaisiin vieläkin Murikassa. Tarkoitus on myös järjestää tapaaminen, korona vain on sotkenut suunnitelmia, kertoo Rusanen.