Satu Koskimäki osallistui verkkokurssille oman keittiönpöydän äärellä.

Työsuojeluvaltuutettujen starttikurssi avasi silmiä

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT SAMI PELTONIEMI

Uusien työsuojeluvaltuutettujen starttikurssi järjestettiin korona-ajan takia verkossa. Osallistujat antavat kiitosta etäkurssille, mutta jatkossa on mukava päästä Murikkaan oppimaan lisää työsuojelusta.

Satu Koskimäki hörppää kahvia Nalle Puh -mukista ja seuraa kannettavan tietokoneen ruutua. Menossa on uusien työsuojeluvaltuutettujen starttikurssi, joka järjestetään verkossa.

Vaasalainen Koskimäki aloitti vuoden alussa Mustasaaressa ja Vaasassa toimivan Oy Escarmat Ltd:n työsuojeluvaltuutettuna. Starttikurssia hän pitää hyvänä tukena luottamustehtävän alkuvaiheessa.

– Kurssi oli tosi silmiä avaava. Paljon tuli uutta tietoa, Koskimäki sanoo.

Yhden päivän kurssilla käytiin läpi työsuojelun perusasiat ja lisätietojen lähteet. Koskimäki osallistui kurssille oman keittiönpöydän ääressä.

– Rento fiilis oli. Pystyi hyvin kysymään, jos tuli jotain mieleen, mutta helpompi olisi keskustella paikan päällä, Koskimäki vertailee.

Kysymyksiä pystyi esittämään myös kirjoitetussa muodossa Teams-ohjelman chatin kautta.

Rento fiilis oli. Pystyi hyvin kysymään, jos tuli jotain mieleen.

Koskimäen ruutuvihkoon kertyi muistiinpanoja muun muassa siitä, mistä kannattaa ensimmäisenä lähteä etsimään lisätietoa.

– Työsuojeluvaltuutetun pesti on todella suuri kokonaisuus. Kaikki vaikuttaa työhyvinvointiin, Koskimäki sanoo.

Hän pohtii, että työhyvinvointi ei ole vain työpaikan ja työyhteisön asia, vaan myös esimerkiksi kotiolot voivat heijastua töihin.

Kurssin keskeiset kohdat Satu Koskimäki kirjasi muistiin ruutuvihkoon.

TUKEA ON TARJOLLA

Vaasan metallityöväen ammattiosaston hallituksen jäsenenä muutaman vuoden vaikuttanut Koskimäki on toiminut aiemmin varatyösuojeluvaltuutettuna. Siirtyminen varsinaiseksi valtuutetuksi oli luontevaa edeltäjän jäädessä eläkkeelle.

Koskimäki uskoo, että edelliseltä työsuojeluvaltuutetulta on mahdollista saada apua. Myös starttikurssilla tuli selväksi, että tukea on tarjolla.

– Koulutuksen kautta tuli sellainen tunne, että ei tarvitse jäädä yksin.

Escarmat valmistaa teollisuuden automaatiokeskuksia. Noin 90 henkeä työllistävä yritys laajensi viime vuoden lopulla toimintaansa uusiin tiloihin Vaasassa.

11 vuotta kojeistoasentajana Escarmatilla työskennellyt Koskimäki kertoo, että tutun työyhteisön työsuojeluvaltuutettuna on mielekästä olla.

– Olen viihtynyt tosi hyvin. On mukava työpaikka ja työkaverit.

SEURAAVAKSI MURIKKAAN

Teollisuusliiton tarjoamaa työsuojeluvaltuutettujen tukea ja koulutusta Koskimäki pitää kattavana. Työsuojeluvaltuutettujen peruskurssi on hänellä seuraavana suunnitelmissa.

– Pitäisi kalenterin kanssa alkaa katsoa, milloin onnistuu kurssille lähteminen. Ihan innolla odotan, että pääsen Murikkaan, Koskimäki kertoo.

Tampereella sijaitseva Murikka-opisto ei ole ennestään tuttu Koskimäelle.

– Murikka kuulostaa siinäkin mielessä hyvältä, että pääsee verkostoitumaan ja saa vertaistukea, Koskimäki sanoo.

Verkkokurssille osallistumiseen riittää verkkoyhteys ja tietokone tai mobiililaite.

INTOA HERÄTTELEMÄSSÄ

Teollisuusliiton työympäristöpäällikkö Vesa Kotaviita kertoo, että 29. tammikuuta starttikurssille osallistui noin 80 henkeä. Koulutus järjestettiin kahtena ryhmänä reilun osallistujamäärän takia.

– Vuorovaikutus on verkossa haastavaa, mutta keskustelua ja näkökulmia nousi esiin, Kotaviita kertoo.

Starttikurssilla keskeistä on avata työsuojelun kokonaisuutta ja valtuutettujen roolia, sekä läpikäydä liiton työympäristöyksikön toimintaa tuki- ja neuvontapalveluineen. Myös Teollisuusliiton aluetoimintaa ja koulutustarjontaa avattiin osallistujille.

– Tärkeintä kurssilla on innostaa ja herättää kiinnostusta, Kotaviita sanoo.

Verkossa starttikurssien osallistujamäärät ovat olleet samalla tasolla kuin ennen korona-aikaa paikan päällä alueellisesti järjestetyillä kursseilla.

Uusien työsuojeluvaltuutettujen starttikurssit järjestetään verkossa myös 5.2. ja 19.2.2022. Kurssien tiedot ja ilmoittautumislinkit ovat Teollisuusliiton tapahtumakalenterissa.

OPPIA OMASSA RAUHASSA

Berner Oy:n Heinäveden tehtaiden työsuojeluvaltuutettu Sebastian Ahlroos piti starttikurssia onnistuneena.

– Verkkokurssi oli ihan hyvä kokemus. Omassa rauhassa sai kuunnella, Ahlroos kertoo.

Hän pohtii, että ihmisestä riippuu, pitääkö läsnä- tai etäkoulutuksista. Molemmille on tilausta.

– Tällainen starttikurssi meni hienosti etänäkin. Laajemmilla kursseilla on mielellään kasvotusten, Ahlroos arvioi.

Kurssilla tuli paljon hyviä linkkejä ja vinkkejä, mistä voi löytää enemmän tietoja.

Vuorovaikutus on verkossa erilaista kuin kasvotusten, mutta Teams-sovelluksesta löytyy työkaluja puheenvuorojen jakamiseen.

– Sanottiin alussa, että nostetaan kättä sovelluksella ja pyydetään puheenvuoroa. Kyllä se ihan hyvin meni, Ahlroos arvioi.

KEHITYSTYÖTÄ YHDESSÄ

Bernerin Heinäveden tehtailla valmistetaan muun muassa hygienia- ja kosmetiikkatuotteita sekä autotuotteita, kuten vahoja. Kilometrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevat tehtaat työllistävät noin 60 henkeä.

Vuoden alussa työsuojeluvaltuutettuna aloittanut Ahlroos kertoo, että asia tuli ajankohtaiseksi, kun aiemmin työsuojeluvaltuutettunakin toiminut pääluottamusmies jätti valtuutetun tehtävän ja kysyi Ahlroosia ehdolle.

Työturvallisuus on työnsarka, jossa tarvitaan yhteistyötä.

– Yritän olla mahdollisimman helposti lähestyttävissä, niin pystytään yhdessä kehittämään, Ahlroos sanoo.

Ahlroos on työskennellyt Bernerillä tuotevalmistajana kohta kuusi vuotta. Työnkuvaan kuuluu muun muassa shampoiden ja hoitoaineiden sekoitus.

– Erittäin hyvin olen viihtynyt. Ala oli itselleni ihan uusi, kun tulin kuusi vuotta sitten, Ahlroos kertoo.

TUKEA TARJOLLA MYÖS SOMESSA

Uusien työsuojeluvaltuutettujen starttikurssia Ahlroos pitää hyvänä lähtölaukauksena luottamustehtävään.

– Kurssilla tuli paljon hyviä linkkejä ja vinkkejä, mistä voi löytää enemmän tietoja.

Tällainen starttikurssi meni hienosti etänäkin. Laajemmilla kursseilla on mielellään kasvotusten.

Starttikurssi myös avasi silmiä työsuojelun alan laajuuteen ja valtuutetun tehtävien monipuolisuuteen. Seuraavaksi vuorossa on peruskurssin käyminen Murikassa.

– Työsuojelu vaikuttaa moneenkin asiaan työpaikalla: viihtyvyyteen, sujuvuuteen ja mahdollisesti myös tuotantoon, Ahlroos luettelee.

Tietoa ja tukea on tarjolla myös sosiaalisessa mediassa. Ahlroos liittyi heti kurssin jälkeen työsuojeluvaltuutetuilla tarkoitettuun Facebook-ryhmään.

– Ryhmästä saa varmasti hyvää tietoa ja ajankohtaisia päivityksiä asioihin. Voi myös vaihtaa muitten jäsenten kanssa tietoa ja kokemuksia.