Opintopisteet talteen Murikan kursseilta – ”Todella tervetullut muutos”

25.1.2022

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Murikka-opiston kursseilta on mahdollista saada opintopisteitä, jotka voi lukea hyväksi myöhempiin opintoihin.

Lakimuutosten ansiosta vapaan sivistystyön opinnoista on elokuusta 2021 lähtien ollut mahdollista saada opintopisteitä, jotka kirjataan Opetushallituksen Koski-tietovarantoon.

– Todella tervetullut muutos. Hyvä, että kursseista saa opintopisteitä ja tiedot ovat tallessa, sanoo pääluottamusmies Niko Honka.

Murikka-opistolla uusi mahdollisuus otettiin käyttöön vuoden 2022 alussa valikoiduilla kursseilla. Uudistus helpottaa kurssien hyväksi lukemista myöhempiin opintoihin.

Honka osallistui luottamusmiesten jatkokurssille Murikka-opistolla 17.–21. tammikuuta. Kurssin toinen viikko järjestetään helmikuun puolella.

– Kurssi on aivan älyttömän mielenkiintoinen ja porukka on todella hyvä. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa, Honka hehkuttaa.

Kurssin aluksi opiskelijat saivat tietoa opintopisteuudistuksesta. Samalla he valitsivat, haluavatko suorituksensa Koski-tietokantaan. Opistopisteet saa talteen, kun on suorittanut koulutuksen hyväksytysti, eli osaa koulutuksen kuvauksessa kerrotut asiat.

– Ei pääse kukaan sanomaan, että pelkästään paikalla olemalla saa pisteitä, Honka sanoo.

On tärkeää, että pääsee verkostoitumaan. On kiva jutella ihmisten kanssa. Näkee, ettei tässä olla yksin.

Hänellä ei ole vielä tiedossa, missä opintopisteitä voisi tulevaisuudessa lukea hyväksi, mutta pisteet kannattaa joka tapauksessa ottaa talteen.

Opiskelijat voivat seurata Koski-tietovarantoon tallennettuja suorituksiaan verkossa Oma opintopolku -palvelussa.

TIETOA JA VERKOSTOJA

Honka on työskennellyt noin 24 vuotta tamperelaisella ATA Gears Oy:llä, joka valmistaa voimansiirtokomponentteja. Hänet valittiin pääluottamusmieheksi toukokuussa 2021 sen jälkeen, kun edellinen pääluottamusmies oli irtisanoutunut.

Murikan kursseja hän pitää erinomaisena tukena luottamustehtävän hoidossa. Peruskurssi on pohjalla ja paikallisen sopimisen kurssille on paikka varattuna.

– Kurssien myötä alkaa selvitä, miten paljon pitää ja on hyvä tietää, Honka sanoo.

Jatkokurssin ensimmäisen viikon aikana oppia tarttui mukaan muun muassa työaikalain ja työehtosopimuksen tulkinnasta sekä lomautusten ja sairauslomien vaikutuksesta vuosilomiin.

– On myös tärkeää, että pääsee verkostoitumaan. On kiva jutella ihmisten kanssa. Näkee, ettei tässä olla yksin, Honka kertoo.

Oman työpaikan yhteistoimintaa hän kuvailee toimivaksi. Keskusteluyhteys yrityksen edustajien ja työntekijöiden välillä toimii ja asioista pystytään sopimaan.

– Kysytään mielipidettä myös asioissa, joissa ei tarvitsisi. Mukava, että työnantajaa kiinnostaa.

Hongan yllätti kurssilla esiin tullut tieto, että moni luottamusmies ei käy heitä varten järjestettyjä kursseja. Hänen viestinsä on selkeä luottamushenkilöille sekä muille teollisuusliittolaisille.

– Menkää kursseille! Ehdottomasti kannattaa.

Työsuojeluvaltuutettu Kirsi Pihlaja pohtii, että ihmiset haluavat tulla kuulluiksi ja nähdyiksi työpaikalla.

ENSIMMÄISTÄ KERTAA MURIKASSA

Vapaan sivistystyön opintoja koskeva uudistus miellyttää myös työsuojeluvaltuutettu Kirsi Pihlajaa, joka osallistui Murikassa työsuojelun peruskurssille 17.–21. tammikuuta.

– Onhan se tosi hyvä. Ei koskaan tiedä, jos joskus lähtisi opiskelemaan, Pihlaja pohtii opintopisteiden myöhempiä hyväksilukumahdollisuuksia.

Vuoden alussa Treston Oy:n Jyväskylän tehtaan työsuojeluvaltuutettuna aloittanut Pihlaja kertoo, että peruskurssin sisällöt antoivat tukea työsuojelun perusteisiin ja esimerkiksi häirintätapausten hoitoon.

– Paljon tuli uusia asioita. Kurssi tuli tarpeeseen.

Teollisuuskalusteita ja -työpisteitä valmistavalla Trestonilla 15 vuotta työskennellyt Pihlaja haluaa työsuojeluvaltuutettuna edistää ihmisläheistä otetta, joka vaikuttaa positiivisesti työyhteisössä.

Työsuojelun peruskurssi oli Pihlajalle ensimmäinen vierailu Murikassa. Seuraava vierailu saattaa olla jo lähitulevaisuudessa.

– Olen jo katsellut, milloin on työsuojelun jatkokurssi, Pihlaja kertoo.

HAAVE TULI TODEKSI

– Ammattiyhdistys- ja työväenliikkeellä on ollut pitkäaikaisena haaveena, että vapaan sivistystyön opintoja voisi tavalla tai toisella hyödyntää muihin opintoihin tai työpaikan hakemiseen, kertoo Teollisuusliiton koulutuspäällikkö Hannu Siltala.

Hannu Siltala

Haaveen toteutuminen voi tasoittaa toisen asteen opinnot suorittaneiden polkua korkea-asteelle. Murikassa suoritetuista opinnoista voi olla hyötyä esimerkiksi ammattikorkeakouluun hakiessa.

Uudistus nostaa myös yleisellä tasolla vapaan sivistystyön opintojen arvostusta. Opintopisteiden saaminen on uusi porkkana opiskeluun Murikassa.

– Pidän tätä todella merkityksellisenä uudistuksena, josta on hyötyä monelle Teollisuusliiton jäsenelle, Siltala sanoo.

Vaikka heti ei olisi tiedossa, mihin pisteitä voisi lukea hyväksi, kannattaa suoritukset ottaa talteen varmuuden vuoksi.

– Kurssit ovat kuranttia tavaraa muihin opintoihin. Uudistus vähentää tarvetta tehdä samoja opintoja toiseen tai kolmanteen kertaan, Siltala muistuttaa.