Lakkovahdit Raimo Lehtosaari, Mauri Puotiniemi, Harri Haapakangas, Hannu Ollila ja Pasi Länkinen sekä Teollisuusliiton järjestämistoimitsija Ville Rantala Siklaelementit Oy:n portilla Limingassa 14. tammikuuta.

Lakossa Siklaelementeillä: ”Näin ei voi mennä, että työnantaja sanelee”

14.1.2022

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT VESA RANTA

Siklaelementit Oy ei ole suostunut neuvottelemaan yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta Teollisuusliiton kanssa. Pääluottamusmies Pasi Länkinen kertoo, että kiristyneessä tilanteessa järjestäytymisaste on kasvussa.

Puuelementtejä valmistavalla Siklaelementit Oy:llä alkoi 13.1.2022 lakko, sillä yritys ei ole suostunut neuvottelemaan Teollisuusliiton kanssa yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.

Pohjois-Pohjanmaalla Limingassa ja Siikalatvalla toimivan Siklaelementtien pääluottamusmies Pasi Länkinen kertoo, että lakon ensimmäiset päivät ovat sujuneet rauhallisesti ja lakkovahtivuorot pyörivät sovitusti.

– Tilanne on tämä. Asiat riitelevät, Länkinen toteaa.

Lakon taustalla on työnantajapuolen irtiotto työehtosopimustoiminnasta. Työnantajajärjestö Metsäteollisuus ry ilmoitti lokakuussa 2020 lopettavansa valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisen. Tästä syystä Teollisuusliitto pyrkii neuvottelemaan yrityskohtaiset työehtosopimukset lähes 200 mekaanisen metsäteollisuuden yritykseen.

Osassa yrityksistä on saavutettu neuvottelutulos, ja suuressa osassa neuvottelut ovat käynnistyneet. Vanha työehtosopimus umpeutui vuoden 2021 lopussa, mutta vanhat työehdot ovat yleisen jälkivaikutuksen perusteella voimassa, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Pääluottamusmies Pasi Länkinen.

ULOSPÄÄSY NEUVOTTELUPÖYDÄN KAUTTA

Siklaelementit on yksipuolisesti tarjonnut omia työehtojaan, joista on vanhaan työehtosopimukseen verrattuna esimerkiksi poistettu maininnat luottamusmiehestä.

– Työnantaja ei millään tasolla suostu neuvottelupöytään Teollisuusliiton kanssa, kertoo järjestämistoimitsija Ville Rantala Teollisuusliiton Pohjois-Suomen toiminta-alueelta.

Teollisuusliitto jätti 29.12.2021 lakkovaroituksen koskien Siklaelementtejä. Reilun kahden viikon lakko on voimassa 13.1.–30.1.2022, jos sopimisen tielle ei päästä.

– Ainoa ulospääsy on, että työnantaja suostuu neuvottelupöytään Teollisuusliiton kanssa, Rantala kertoo ja korostaa, että työntekijäpuolen tavoitteena on sopimus ja tilanteen rauhoittaminen.

Teollisuusliiton järjestämistoimitsija Ville Rantala.

TYÖEHTOSOPIMUS ANTAA TURVAA

Työnantajan ilmoitukseen perustuvat työehdot ovat työntekijöiden kannalta epävarmoja, sillä tulevasta ei ole takeita. Pääluottamusmies Länkinen pohtii, että yrityksen ja ammattiliiton välillä sovittu työehtosopimus on selkeä ja se turvaa työehdot myös tulevaisuudessa.

– Antaa liiton ammattilaisten sopia. Me työntekijät osaamme oman ammattimme, eli elementtien tekemisen. Jokainen tekee oman tonttinsa, Länkinen sanoo.

Kiristynyt tilanne on näkynyt työpaikalla ennen lakkoa, ja painostustakin on ilmennyt.

– Varsinkin loppuaika on ollut ristiriitainen. On tullut leirejä, on järjestäytyneitä ja ei-järjestäytyneitä, ja työnantajan edustajat ovat härkkineet väliin, Länkinen kertoo.

Siklaelementit Oy kuuluu Sikla-konserniin.

JÄRJESTÄYTYMISASTE NOUSUSSA

Vuonna 2016 perustettu Siklaelementit Oy valmistaa puusta taso- ja tilaelementtejä. Yritys on osa rakennus- ja kiinteistökehitysalalla toimivaa Sikla-konsernia.

Yrityksen elementtitehdas sijaitsee Limingassa. Yrityksen toinen toimipiste on Siikalatvalla, jonne valmistui vuonna 2021 tilamoduuleja esimerkiksi puukerrostaloihin valmistava tehdas. Yrityksellä on tuotannossa työntekijöitä noin 45, joista yli puolet työskentelee Limingan tehtaalla.

Pääluottamusmies kertoo, että järjestäytymisaste on noussut uudessa työmarkkinatilanteessa. Kevääseen 2021 verrattuna järjestäytyneiden määrä on yli kolminkertaistunut. Limingan tehtaalla järjestäytymisaste on reilu 50 prosenttia.

– Ihmiset ovat heränneet, että näin ei voi mennä, että työnantaja sanelee, Länkinen kertoo.

Tehtaan portilla oli viesti lakon aikana töihin tuleville.