Teollisuusliiton stipendi tuli Mona-Lisa Westmanille iloisena yllätyksenä.

Teollisuusliiton stipendin saaneelle Mona-Lisa Westmanille liiton jäsenyys merkitsee turvaverkkoa: “Työelämä voi joskus yllättää”

Toukokuussa Teollisuusliitto myönsi yhteensä 55 viidensadan euron arvoista stipendiä opiskelijajäsenilleen. Syksyn stipendihaku on käynnissä marraskuun loppuun asti.

1.11.2021

Hevoset ovat läsnä espoolaisen Mona-Lisa Westmanin elämässä sekä työssä että vapaa-ajalla. Hän työskentelee hevostarvikeliikkeessä ja ratsastaa kilpaa.

– Olen naureskellut, että yritin opiskella itselleni ihan oikean ammatin, mutta hevoset jyräsivät kaiken edestään.

Westman on harrastanut ratsastusta 9-vuotiaasta. Lukion jälkeen hän aloitti medianomiopinnot, mutta ne jäivät, kun työt talleilla lisääntyivät.

– Tuttu tallinpitäjä halvaantui ja tarvitsi apua. Samaan aikaan tuttu ratsastuksen opettaja jäi äitiyslomalle eikä löytänyt sijaista, niin minä menin vielä sinnekin.

Vuonna 2007 Westman valmistui ratsastuksenohjaajaksi Ypäjän Hevosopistosta. Hän teki tallitöitä ja huolehti ratsutuksesta eli hevosten kouluttamisesta ratsuiksi.

– Raskas, fyysinen ala vaati veronsa kolmisen vuotta sitten, kun selän kanssa tuli ongelmia eikä päivittäinen tallitöiden tekeminen ollut enää mahdollista, Westman kertoo.

Hän pääsi töihin hevostarvikeliikkeeseen ja opiskeli töiden ohessa valjassepäksi.

– Sormenpäitäni rupesi kutittelemaan, että voisin taas tehdä jotain käsilläni, sanoo lapsesta asti käsitöitä harrastanut Westman.

Mona-Lisa Westmanin ja Cayenne-hevosen yhteistyö alkoi 12 vuotta sitten.
Mona-Lisa Westmanin ja Cayennen yhteistyö alkoi 12 vuotta sitten. Välillä se oli muilla ratsastajilla kilpailtavana, kunnes kaksikon tiet kohtasivat jälleen neljä vuotta sitten.

SOMEPÄIVITYKSIÄ VALJASTYÖSTÄ

Toukokuussa Westmanilla oli syytä juhlaan. Hän valmistui valjassepäksi ja sai Teollisuusliiton 500 euron stipendin.

– Se oli kyllä tosi tervetullut yllätys. Pääsin kartuttamaan materiaalivarastoa ja saatoin ostaa uusia työkaluja. Ne on tehty pääosin käsityönä ja ovat siksi melko arvokkaita.

Stipendirahoilla hän hankki puolikkaan vuodan laadukasta naudannahkaa, solkia ja heloja sekä toppausvillaa ja toppausrautoja satulatöiden tekemistä varten.

– Vuodasta tein useammat suitset ja yhden riimun. Vuota on kohta jo hyödynnetty, mutta vielä sitä on vähän jäljellä korjaustöihin.

Teollisuusliitto myönsi keväällä 500 euron stipendin 55 opiskelijajäsenelleen. Oman alan ammatillisen arvostuksen nostaminen on yksi stipendin kriteereistä. Se voi tarkoittaa osallistumista Taitaja-kisoihin tai päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

– Kerron valjastyöstä ahkerasti Facebookissa ja Instagramissa. Se on monille aika vierasta, ja valjaiden valmistaminen paksusta nahkavuodasta käsin leikkaamalla ja ompelemalla on mielenkiintoista.

Lisäksi stipendeistä päättävät arvostivat sitä, että Westman on kertonut liiton jäsenyydestä muille hevosalaa opiskeleville.

– Liikun paljon lähialueen talleilla ja tapaan nuoria opiskelijoita ja vastavalmistuneita. Jos puhe kääntyy työuraan, muistan mainita Teollisuusliitosta.

Mona-Lisa Westman mittaa ja sovittaa varusteita Cayennen avulla, ja hevonen toimii mallina valmiiden töiden kuvauksissa.
Mona-Lisa Westman mittaa ja sovittaa varusteita Cayennen avulla, ja hevonen toimii mallina valmiiden töiden kuvauksissa. Cayennella on Westmanin käsin tekemät suitset.

YSTÄVÄ KERTOI STIPENDISTÄ

Westman kuuli Teollisuusliiton stipendistä viime keväänä opiskelijatoveriltaan.

– Hän on hyvä ystäväni ja ollut liiton jäsen jo vuosia. Itse en aiemmin ollut jäsen, syystä mitä en ymmärrä.

Kuultuaan stipendistä Westman liittyi Teollisuusliiton opiskelijajäseneksi netissä ja täytti sitten hakemuslomakkeen stipendiä varten.

– Kun opiskelijajäsenyys vielä kaiken lisäksi on ilmainen, niin tietysti hyödynsin sen edun, Westman kertoo.

Hänelle liiton jäsenyys merkitsee turvaverkkoa.

– Jos työelämässä tulee eteen tilanteita, joihin ei itse löydä ratkaisua, niin on joku taho, jolta voi saada apua. Työelämä voi joskus yllättää epämieluisasti, ja tilanteet saattavat muuttua nopeastikin.

Parhaillaan Westman tekee hevosalan ammattitutkintoa oppisopimuksella ja syventää osaamistaan satuloiden sovittamisesta, toppaamisesta ja korjaamisesta.

– Koronavuodet ovat lisänneet hevosharrastusta merkittävästi, ja tarve alan käsityöammattilaisille kasvaa sen mukana, Westman iloitsee.

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

Teollisuusliitto myöntää vuosittain 500 euron stipendin jopa 120 opiskelijajäsenelleen. Stipendiä voi hakea opiskelijajäsen itse. Hän voi myös esittää sitä toiselle opiskelijajäsenelle. Lisäksi Teollisuusliiton luottamushenkilöt, ammattiosastot, liiton työntekijät ja opettajat voivat tehdä stipendiesityksiä. Stipendejä jaetaan kahdesti vuodessa. Syksyn 2021 hakukierros päättyy 30.11. Lue lisää ja hae: www.teollisuusliitto.fi/teollisuusliitonstipendi