Työkaverit Tapio Takku ja Hannu Järvelä: Siirtotyöläinen ja sen pomo

Leikkimielinen kina piristää päivää ja keventää ilmapiiriä, sanovat Hannu Järvinen ja Tapio Takku.

8.10.2021

TAPIO TAKKU (vasemmalla)

Laminointikoneen hoitaja
Työsuojeluvaltuutettu
Valken Työntekijät ao. 502 puheenjohtaja
Amcor Flexibles Finland Oy, Valkeakoski

HANNU JÄRVINEN

Trukinkuljettaja
Pääluottamusmies
Amcor Flexibles Finland Oy, Valkeakoski

HANNU: Tulin tänne töihin trukkikuskiksi 15 vuotta sitten. Soittivat ja kysyivät töihin, kun olivat kuulleet, että olen ammattimies. Olin saanut neljä kuukautta aiemmin potkut UPM:n Viialan vaneritehtaalta, jossa olin töissä yli 19 vuotta ja pitkään ay-hommissa. Olin osaston puheenjohtaja, luottamusmies, varapääluottamusmies ja lopulta tehtaan viimeinen pääluottamusmies. Vähän meinasin tänne tullessani, etten enää ryhdy ay-hommiin. Toisin kävi.

TAPIO: Olen ollut täällä vakituisena vuodesta 1993 ja ay-hommissa ainakin 20 vuotta. Olimme kaivanneet uutta luottamusmiestä ja kuulleet Hannun taustasta. Ajattelimme, että siinä olisi meille hyvä tyyppi. Kun hänet vakinaistettiin neljän vuoden jälkeen, hän sitten onneksi suostui.

HANNU: Aikansa ruikuttivat ja rupesin pääluottamusmieheksi. Äijät niin kovin pyysivät. Tuon tänne uusia tuulia, koska olen näiden valkeakoskelaisten joukossa ainoita, joilla on kokemusta jostakin muualtakin. Täällä työpaikat menevät suvussa ja ihmiset ajattelevat, että maailma pyörii Tervasaaren paperitehtaan piipun ympärillä. Olin jo vaneritehdasaikoina usean työnantajan palveluksessa, kun omistajat vaihtuivat moneen kertaan.

TAPIO: Kun Hannu rupesi pääluottamusmieheksi, meidän yhteistyömme tiivistyi. Yhdessä hoidetaan kaikki neuvottelut. Se on hyvä, koska neuvottelut ovat usein vaikeita. Hannu on jämerä ja luotan häneen.

TOISELLA VAUHTIA, TOINEN JARRUTTELEE

HANNU: Vaikka olenkin pääluottamusmies, olen saanut johdolta viestiä, että sähköpostini ovat aggressiivisia. Käytän paljon isoja kirjaimia ja huutomerkkejä. Tapio siistii melkeinpä joka päivä minun viestejäni. Tapion kanssa menee mukavasti. Ammattiosaston puheenjohtajana hän on minun “esimieheni”. Tapio jarruttelee, kun taas minä olen vauhdikas. Minulla on aatteen paloa ja kokemusta.

TAPIO: Hannun kokemuksesta oli apua, kun meidät myytiin. Amerikkalainen Bemis myi yrityksen australialaiselle Amcorille muutama vuosi sitten. Amcor on keskusjohtoinen ja byrokraattinen. Meillä on tuotteet, joita muut eivät osaa tehdä. Olemme askeleen muita edellä.

Hannu Järvinen

HANNU: Olen monta kertaa sanonut työkavereille, että te saatte olla iloisia, kun ette tiedä, millaista on elää jatkuvien yrityskauppojen ja yt-neuvottelujen kanssa. Aloitin Schaumanilla ja jäin monen vaiheen kautta työttömäksi UPM:ltä, vaikka olin koko ajan samalla vaneritehtaalla. Täälläkin on nyt eletty kolmet yt:t ja kahdet niistä olivat todella raskaat.

TAPIO: Työpaikalla on välillä vaikeita asioita hoidettavana. Nytkin on erimielisyyttä työnantajan kanssa esimerkiksi palkkausjärjestelmästä. Korona on lisännyt meidän tilauksiamme, ja mielestämme tänne tarvittaisiin lisää väkeä, työnantajan mielestä näin on hyvä. Ilman huumoria tästä luottamustyöstä ei tulisi mitään. Meillä on Hannun kanssa koko ajan sopiva kina menossa milloin mistäkin. Esimerkiksi siitä kinataan, että Hannu kannattaa Porin Ässiä. Minä en kannata mitään jääkiekkojoukkuetta. Ammattiosaston kokouksessakin nämä muut jaksavat puhua jääkiekosta vaikka kuinka.

HANNU: Täälläpäin kannatetaan yleensä Tapparaa tai Ilvestä. Minä haluan aina olla heikomman puolella. Se on periaate. Siksi Ässät.

KAVERILLE VOI HEITTÄÄ HUULTA MISTÄ VAAN

TAPIO: Kinaa meillä on koko ajan jostakin, mutta riitaa ei saada aikaan oikein mistään. En muista, että koskaan olisi otettu yhteen.

HANNU: Nämä leikilliset kinat ovat tarpeen, koska niiden avulla saadaan purettua hankalien asioiden tuomaa stressiä. Koko ajan voidaan kinata esimerkiksi meidän kotipaikkakunnista. Meillä Akaan Viialassa on sentään juna-asema, ja junalla pääsee helposti vaikka Tampereelle. Nämä koskilaiset eivät sellaisesta tiedä mitään.

Ilman huumoria tästä ei tulisi mitään.

TAPIO: Hannulle täällä Valkeakoskella ihmettelyn paikka ovat liikennevalot. Eikä Hannu maalaisena osaa asioida meidän Lidlissä, vaan kävelee päin lasiseiniä.

HANNU: Huulenheitto on tarpeen, ja Tapiolle voi heittää mitä vaan. Ei se ole koskaan suuttunut. Muulloin työpaikalla pitää vähän miettiä, kenelle sanoo, ettei suututa ketään.

HANNU: Olen kolmatta kautta Akaan kaupunginhallituksessa. Tapio on nyt ensimmäistä kautta Valkeakosken valtuustossa ja hallituksessa. Siinäkin meillä on yhteinen juttu. Opetan Tapiolle, mitä Koskissa olisi järkevää tehdä, vaikka ei täällä aurinko paista niin useasti kuin Akaassa. Olin myös ehdolla eduskuntaan. Keksin silloin vaalilauseen ”aito oikea työmies” – koska ehdolla oli paljon sellaisia lukeneita ihmisiä.

TAPIO: Siitä me sitten keksittiin, että hän on Ahkera-Hannu. Muitakin lempinimiä Hannulle riittää.

Tapio Takku

SUUR-SÄÄKSMÄKI PERUSTETTU KAHVIPÖYDÄSSÄ

HANNU: Olen täällä köyhä siirtotyöläinen. Muovitehdas ei maksa isoja palkkoja, mutta vuorotyöntekijät saavat hyvät lisät. Tapio tekee vaativaa vuorotyötä, minä en. Pitkien vuorojen päätteeksi heille tulee pitkä vapaa. Kun Tapio menee yövuorosta kotiin vapaille, minä tietysti soitan hänelle, ettei nyt liian pitkään nuku. Tapion viiden päivän vapaat ovat pienipalkkaisen trukkimiehen talviloma.

TAPIO: Joskus käydään porukalla Työväen Musiikkijuhlilla tai ammattiosaston tapahtumissa, kuten laivaristeilyillä Tallinnassa. Vapaalla emme ole muuten tekemisissä. Kerran olen käynyt Hannun kotona.

HANNU: Ja yksi ideoinnin aihe meillä on perustaa Suur-Sääksmäki. Melkein kaikki Suomessa on Sääksmäkeä. Tämä on juuri sopiva kahvipöydän jutunaihe.

TEKSTI TERHI FRIMAN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

SARJA JATKUU

Kertokaa meille hyvästä työkaveruudestanne, saatamme tehdä teistä jutun: tekija@teollisuusliitto.fi