Näin syntyy Julia-kannu, josta kaade­taan kahvia presidentinlinnassa

Kulta­kes­kuksen työnte­ki­jöiden valmis­ta­mista hopei­sista Julia-kannuista kaade­taan kahvia esimer­kiksi presi­den­tin­lin­nassa ja Suomen suurlähetystöissä.

27.5.2021

Kulta­keskus on Pohjois­maiden ja Baltian johtava jalome­tal­lialan yritys. Sen hopeinen, rokokoo­tyy­linen Julia-kahvi­kannu on yrityksen suosi­tuin kannu­malli. Julialla ei ole omaa suunnit­te­lijaa, vaan se syntyi tiimi­työn tulok­sena. Kannu on ollut Kulta­kes­kuksen tuotan­nossa vuodesta 1990 lähtien. Kahvi­ka­lus­toon kuuluu myös kermakko ja sokerikko.

Julia-kannu poikkesi edeltä­jis­tään siinä, että sen runko pystyt­tiin tekemään yhdestä kappa­leesta. Enää ei tarvinnut juottaa yhteen kahta erillistä osaa. Tämän mahdol­listi teollisen tuotannon kehit­ty­minen. Näin saatiin alennettua myös tuotan­to­kus­tan­nuksia ja tuotteen hintaa. Vaikka valmis­tus­pro­ses­sissa käyte­tään monen­laisia koneita, vaatii kannun työstä­minen vielä nykyäänkin vankkaa käsityöosaamista.

Monet Kulta­kes­kuksen työnte­kijät ovat viihty­neet talossa kymmeniä vuosia. He tuntevat ammat­tiyl­peyttä siitä, että ovat kulta­kes­kus­laisia. Kulta­keskus on osa Suomen histo­riaa. Yritys perus­tet­tiin Hämeen­lin­naan pian Suomen itsenäis­ty­misen jälkeen.

1980–1990-luvun vaihteessa tehtaalle hankit­tiin teolli­suus­ro­bot­teja. Niistä ei ollut kuiten­kaan monio­saa­jiksi. Robot­tien ohjel­moin­nissa oli iso työ, ja niitä käyttäessä olisi pitänyt tehdä pitkiä sarjoja samaa tuotetta. Nyt robot­teja on jäljellä enää yksi, joka hioo veitsien päitä.

NÄIN SEN TEIMME

Kulta­kes­kuksen valmis­tamia hopeisia kahvi­ka­lus­toja käyttää yksityisten ihmisten lisäksi Suomen valtio presi­den­tin­lin­nassa, suurlä­he­tys­töissä ja muissa edustus­ti­lois­saan. Hopeisen Julia-kahvi­kannun hinta liikkuu 3 000–3 500 euron tuntu­massa. Kulta­kes­kuksen tuotteita on annettu myös lahjaksi valtiovieraille.

1. TUOTANTOTYÖNTEKIJÄ JANNE PYKÄLISTÖ syöttää hopeaa sulatusuu­niin, josta se tulee levyinä ulos. Puhdas hopea olisi liian pehmeää työstet­tä­väksi, joten siihen sekoi­te­taan myös muita metal­leja, kuten kuparia. Hopeinen kahvi­kannu valmis­te­taan 83-prosent­ti­sesta työho­peasta. Hopea on painavaa, kuten monet muutkin jalometallit. 

Yksi levy painaa runsaat neljä kiloa. Kulta­keskus hankkii puhtaan hopea­raaka-aineen Norjasta.

2. VALSSAAJA HARRI LEPPÄNEN työntää hopea­levyn pyöri­vien valssi­rul­lien läpi. Kolmen vuosi­kym­menen kokemuk­sella sormet tunnis­tavat jo tarkkaan, milloin hopea­levy alkaa olla oikean paksuinen ja sitä voi alkaa mitata.

Kahvi­kannun runkoa tehtäessä levy kulkee valssin läpi 25–30 kertaa. Kannun osien paksuus, kuten kaikkien muidenkin esineiden paksuus, vaihtelee jonkin verran, joten työ vaatii tarkkuutta.

3. VALSSATTU HOPEALEVY menee kupari- tai teräs­levyn päällä kolmeksi tunniksi pitkään hehku­tusuu­niin, missä se lämpiää ja pehmenee viiden­toista metrin matkalla ennen kuin se menee taas takaisin Leppä­selle valssattavaksi.

Seuraa­vaksi levy matkaa aihio­leik­kauk­seen, missä kone leikkaa suora­kai­teen muotoi­sesta levystä pyöreän.

4. SEURAAVAKSI VUOROSSA ON SYVÄVETO, joka käsittää kolme eri työvai­hetta. Työpöy­dällä on kolme eri vetotyö­ka­lusarjaa. Laati­kossa on paksu vihko, jossa on tarkat ohjeis­tukset erilaisten esineiden vetämi­seen ja muotoi­luun. Työtä varten tarvi­taan erilaisia työka­luja ja vetämi­sessä käytet­täviä vetoai­hioita. Sen jälkeen kannu lähtee paino­sor­vauk­seen. Sitä seuraa puris­ta­minen, jolloin kannu alkaa löytää muotoaan.

Puris­ta­minen sisältää myös monta eri työvai­hetta. Ammat­ti­laiset puhuvat pursot­ta­mi­sesta, mikä tarkoittaa kannun rungon levit­tä­mistä. Tämä vaihe vie kaksi päivää. Purso­tusten välissä kannu viedään hehkutettavaksi.

Lopuksi hopea­kannu saa prässi­ko­neella kukkaor­na­mentin kaulukseensa.

5. HOPEASEPPÄ MATTI MÄKELÄ pitelee kädes­sään hopea­kannun nuuttia eli nokkaa, joka valmis­te­taan kahdesta osasta. Ennen kuin kannu on valmis, on edessä lukemat­tomia yksityis­koh­taisia työvai­heita. Runkoon tehdään reikä nokkaa varten, ja kansi kiinni­te­tään kannuun saranalla. Sepän työti­lasta näkee, että hänellä on monen­laista työtä meneil­lään kunnia­merk­kien kokoa­mi­sesta ja hopeae­si­neiden leimaa­mi­sesta tohto­rin­miek­kojen emblee­mi­laat­tojen kiinnitykseen.

Mäkelä valmistui Lahden kulta­sep­pä­kou­lusta vuonna 1984 ja on ehtinyt työsken­nellä alalla pian neljän vuosi­kym­menen ajan. Seinällä työntekoa seuraa valoku­vassa muotoi­lija Tapio Wirkkala piippu sauhuten. Hän katsoo, tuleeko siitä työstä mitään, toteaa Mäkelä. Wirkkala suunnit­teli Kulta­kes­kuk­selle 1950–1980-luvuilla satoja malleja kyntti­län­ja­loista ruokai­lu­vä­li­nei­siin ja designesineisiin.

6. MÄKELÄ LEIMAA kahvi­kannun jalan kolmella eri punsse­lilla eli pakotus­lei­ma­si­mella. Leijonan kuva kertoo, että kannu on Kulta­kes­kuksen valmis­tama, ja luku 830 ilmaisee esineen hopea­pi­toi­suuden. Valmis­tus­vuosi 2021 merki­tään vuosi­lei­malla U9. Nykyinen vuosi­lei­mojen merkin­tä­jär­jes­telmä otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1810. Yleensä leimat laite­taan esinee­seen sitten kun se on saatu valmiiksi, mutta toisi­naan, kuten kannun valmis­tuk­sessa, se on kätevämpi laittaa irral­li­seen jalkaan.

7. JUOTTAMISTA helpottaa nykyään se, että hopea­kannun osat voidaan laser­hit­sata kiinni runkoon ennen juotto­vai­hetta. Ennen vanhaan osat joudut­tiin sitomaan yhteen paperilla päällys­te­tyllä rauta­lan­galla, jotta ne pysyivät kiinni juotta­misen aikana, muistelee Mäkelä. Liitos­kohdat sivel­lään ja suoja­taan ennen juotta­mista juoksut­teella, että ne eivät hapetu.

Lopuksi Mäkelä laittaa kannun juotos­koh­tiin tikulla sulana juoksevaa hopeaa. Kannun pinta­kä­sit­tely tapahtuu nykyään Virossa, missä se hopeoi­daan ja kiillotetaan.

KULTAKESKUS OY

KOTIPAIKKA Hämeen­linna
PERUSTETTU Suomessa 1918. Laajen­tunut yritys­kaup­pojen myötä, kun yritys osti 2018 ruotsa­laisen, vuonna 1666 perus­tetun Sporrong-konsernin koko osakekannan.
TUOTANTO Yksi tuotan­to­laitos Suomessa ja kaksi Virossa. Liike­toi­mintaa lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Latviassa ja Liettuassa. Valmistaa hopeae­si­neitä, kuten ruokai­lu­vä­li­neitä ja design­tuot­teita, sekä timantti‑, kulta- ja hopea­ko­ruja, kunnia­merk­kejä, mitaleita ja pokaa­leja. Tuo maahan laaduk­kaita sveit­si­läisiä kelloja sekä nuorison suosimia brändikelloja.
HENKILÖKUNTA Suomessa noin 50, koko konser­nissa noin 200.
LIIKEVAIHTO Noin 15 milj. euroa (2019).

TEKSTI RIITTA SAARINEN
KUVAT JANI LAUKKANEN