KORONAKRIISI Savopakilla Varkaudessa: ”Kiirettä pitää, mutta hiljenemiseenkin on varauduttu”
”Meillä vienti vetää ja kiirettä on. Väkeä on palkattu lisää. Mutta olemme varautuneet myös siihen, että kysyntä hiljenee”, varkautelaisen Savopakin pääluottamusmies Jari Mensonen kertoo.
30.3.2020
Savopak Oy:n pääluottamusmies Jari Mensosen mukaan yli sata henkilöä työllistävässä yrityksessä ei toistaiseksi ole tullut ilmi yhtään koronatapausta, vain pelkkää flunssaa, mutta koronan torjunta muuttaa toimintatapoja.
– Sairausloma vuorovastaavan luvalla oli ennen kolme, nykyisin viisi päivää. Meillä on tehty myös linjaus, että liikkuminen kolmen tehtaan välillä on kielletty. Joka tehtaalla on oma porukka, eivätkä he voi mennä toistensa halleille.
Sairaustapauksissa ohjeistus tehtaalla on selkeä.
– Jos on vähääkään vajaakuntoinen, ei pidä tulla töihin. Kun viisi päivää on mennyt, pitää soittaa määrättyyn numeroon.
– Työnantaja on ohjeistanut vuorovastaavia, jotka ovat avainasemassa. Kun yksi henkilö tuli flunssassa työpaikalle, he passittivat hänet saman tien pois.
– Asiakkaat ovat kyselleet, miten olette varautuneet koronaan ja pystyttekö toimittamaan tuotteita. Ehkä tästäkin johtuen työnantaja on ottanut aika tiukan linjan. Meillä on tarkkaa, ja mielestäni se on oikein.
– Käsidesit ja liikkuminen tehtaiden välillä olivat varotoimet, jotka ensimmäiseksi tehtiin. Lähdettiin siitä, että hoidetaan yleisesti nämä hommat kuntoon.
Tartunnan torjuntaa edesauttaa Mensosen mukaan se, että Savopakilla on iso halli, jossa porukka on ripoteltuna väljästi eri puolille. Taukotuvassa kokoontuu käytännössä kerralla alle kymmenen henkilöä yhtä aikaa.
HILJENEMISEEN VARAUDUTTU
Savopak on Euroopan suurimpiin kuuluva pakkausvälineiden valmistaja, joka tekee vanerilaatikoita, puulaatikoita, puualusia ja kehikkoja suomalaiselle ja eurooppalaiselle vientiteollisuudelle.
Mensonen luonnehtii kysyntää erinomaiseksi.
– Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, ja myynti on saanut uusia asiakkaita, mikä on elintärkeää. Meille on tulossa 8–12 työntekijää lisää. Kiirettä on piisannut.
Vaikka vientiteollisuuden hiljeneminen ei toistaiseksi näy kysynnässä, sen varalle on Mensosen mukaan tehty suunnitelma.
– Hiljenemiseen on varauduttu muun muassa kesälomaratkaisuilla. Jos hiljenee, kokonaista kesälomaa ei anneta, vaan kaksi viikkoa kerralla. Homma hoidetaan sillä tavalla, ettei ensimmäisenä olla pistämässä kaveria lomautukseen.
ASIAKKAIDEN TULEVAISUUS HUOLESTUTTAA
Savopakilla käytiin jokin aika sitten yhteistoimintaneuvottelu, mutta Mensosen mukaan se päättyi työntekijöiden näkökulmasta hyvin.
– Neuvottelu johtui siitä, että meillä liimalevyn valmistaminen lopetetaan kesäkuun loppuun mennessä. Meillä ei kumminkaan irtisanottu ketään eikä lomautettu. Se meni niin kuin pitääkin. Ovat tarjonneet työtä koko ajan, ja se on ihan helkutin hyvä homma.
Mensonen on huolissaan lähinnä asiakkaiden heikkenevistä näkymistä.
– Kuulin että Ponssella on yyteet. Se tulee varmaan meillekin vaikuttamaan jossakin vaiheessa, koska Ponsse on yksi iso asiakas.
Raaka-aineen saatavuudesta on tullut toinen haaste.
– Puutavaraa on saatu, mutta vanerien tulo hidastuu, kun rajoja on suljettu. Kuljetus on haasteellista. Kotimaasta vaneria tulee hyvin, mutta myös Venäjä on merkittävä vanerin toimittaja.
JOS JOUTUU JÄÄMÄÄN KOTIIN, KUKA MAKSAA?
Mensosen mukaan osaa työntekijöistä on alkanut ärsyttää se, että korona on esillä koko ajan.
– Se on saanut aika isot mittasuhteet. Kouluja suljetaan, kotiin laitetaan alle kymmenvuotiaita, ja se panee ihmiset miettimään, mistä silloin saadaan elanto.
– Jos vanhemmat joutuvat jäämään kotiin, työnantaja ei ole velvollinen maksamaan. Kelankaan ei tarvitse korvata. Koska se ei ole tartunta, tartuntapäivärahaa ei voi saada.
Työpaikalla muutama henkilö on kysellyt asiasta.
– Olen työnantajan kanssa asiasta jutellut, ja siinä kikkaillaan lomilla, pekkasilla ja vuoron vaihdoilla. Tällä hetkellä ei ole akuuttia tilannetta, mutta varmasti sekin tulee jossakin vaiheessa.
– Meillä on pariskuntia, ja heitä varmasti laitetaan eri vuoroihin. Ei siinä oikein muuta mahdollisuutta ole. On mielenkiintoista, että kukaan ei ole korvausvelvollinen, jos lapsi ei ole sairas. Sama tilanne on, jos henkilö joutuu hallituksen suosituksesta karanteeniin. Kuka sen maksaa?
KORONA SAATTAA LÄHENTÄÄ PERHEITÄ
Diabetesta sairastava Mensonen kuuluu riskiryhmään. Mutta hän sanoo, ettei korona huolestuta.
– Luotan Suomen terveydenhoidon ammattimaisuuteen. Tietenkin pesen jatkuvasti käsiä saippualla ja käytän käsidesiä. Mutta en pelkää!
Juniorijalkapallo- ja salibändivalmentajana hän sanoo olevansa huolissaan nuorista.
– Nuorisosta huomaa, että se on aika turhautunutta. He ovat tottuneet harjoituksiin ja rutiiniin. Nyt on kaikki lyöty jumiin. Kyllä se rassaa heitä. Se, että he eivät syrjäydy, olisi hirveän tärkeää.
– Kun kaikki eristetään huoneeseen, käy mielessä että hei, miten paha on tilanne! Osa on aika hermostuneita, kun ollaan neljän seinän sisällä ja suunnilleen nukutaan päivät pitkät. Mielestäni nuoret tarvitsisivat ohjattua liikuntaa.
Mensonen miettii, että jotain hyvääkin korona on saattanut tuoda mukanaan.
– Kyllä se näkyy katukuvassa. Haastattelua antaessa olen Varkauden Citymarketin ovella eikä näy ruuhkaa. Ihmiset ovat ruvenneet menemään laavuille makkaranpaistoon aika paljon. Nyt pitää itse keksiä mitä tekee. Ehkä se tuo perheitä lähemmäksi toisiansa.
TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVA PENTTI VÄNSKÄ