UPM:n Savonlinnan vaneritehtaan lakkovahdissa luottamusmies Petri Hostikka, pääluottamusmies Kimmo Natunen ja työsuojeluvaltuutettu Jouko Immonen maanantaina 9.12.2019.

Lakossa Savonlinnan UPM:llä: ”Miksi työsulku ei maksa mitään?”

”Jos Metsäteollisuus ry:n kustannuslaskelmat lakosta pitävät paikkansa, miksi se haluaa sitten itse tuplata kustannukset työsulullaan? Sulku ei kuitenkaan näytä maksavan mitään.” Työnantajien tarkoitushakuista laskutapaa ihmettelee UPM Plywood Oy:n Savonlinnan vaneritehtaan pääluottamusmies Kimmo Natunen.

11.12.2019

– Lakkovahtien keskuudessa oli oikein hyvä henki. Muitten tuntoja en päässyt kyselemään, sillä ei meille jäänyt mitään vahdittavaa. Kaikki tuotannon työntekijät pysyivät poissa, pääluottamusmies Kimmo Natunen kertoo lakkopäivien tunnelmista.

– Oli ihan selvää, että lakko pitää, vakuuttaa pääluottamusmies vaneritehtaan 240 työntekijän lakkovalmiudesta.

”Työnantajapuoli pitää tiukasti kiinni kiky-tunneista ja kaikista heikennyksistään. Neuvotteluhaluttomuus löytyy Metsäteollisuus ry:n puolelta”, työehtosopimusneuvotteluissa mukana oleva pääluottamusmies Kimmo Natunen sanoo.

Työnantajapuolen esittämä heikennyslista ”ei kelpaa”. Listahan voisi merkitä keskeytymätöntä vuorotyötä tekevän palkkapussin kutistumista 20 prosentilla. Samoin ollaan valmiita taistelemaan kiky-tuntien poistamiseksi.

– Kova on halu palata normaaliin työaikaan, Natunen kuvailee.

METSÄTEOLLISUUS RY VIESTII PROPAGANDAA

– Olen mukana tes-neuvottelukunnassa. Minä siis tiedän, että me työntekijät olemme halunneet neuvotella työehtosopimuksesta. Työnantajapuoli pitää tiukasti kiinni kiky-tunneista ja kaikista heikennyksistään. Neuvotteluhaluttomuus löytyy Metsäteollisuus ry:n puolelta.

Näin Natunen siis tyrmää Metsäteollisuus ry:n väitteet Teollisuusliiton ”täydestä haluttomuudesta” käydä neuvotteluja. Korjattavaa löytyy työnantajapuolen muustakin, vääristellystä viestinnästä.

Metsäteollisuus ry:n mukaan Teollisuusliitolta puuttuu ”kriisitietoisuus”.

– Minusta vaikuttaa siltä, että metsäteollisuudessa ei juurikaan ole kriisiyrityksiä. Suuret metsäteollisuusyritykset tekevät kovaa tulosta, Natunen painottaa.

Lakkovahdissa Jouko Immonen.

Tutkimustulokset alleviivaavat Natusen kommenttien oikeellisuutta. Teollisuusliiton tutkimusyksikön tuore katsaus vuoden 2019 kahdelta ensimmäiseltä kvartaalilta kertoo, että UPM Kymmene -konsernin liikevaihto nousi 4 prosenttia ja nettotulos, eli yrityksen kannattavuudesta kielivä luku, peräti 10 prosenttia.

UPM Kymmene kehuu itse omassa viimeisimmässä vuoden 2019 osavuosikatsauksessaan: ”UPM:llä hyvä tulos ja vahva taloudellinen asema.”

”TYÖNANTAJA TUPLAA KUSTANNUKSENSA”

Metsäteollisuus ry väittää myös, että toimialan työntekijäpuolen mielenilmausten takia on kahtena viime vuotena koettu viitenä päivänä ”kymmenien miljoonien eurojen menetykset”. Natusta hämmästyttää se, että työnantajapuoli haluaa nyt aivan itse tuplata nuo – heidän mukaansa – kymmenien miljoonien eurojen menetykset. Työnantajapuoli haluaa jopa ylittää lakon kustannukset. Työsulku kestää kuusi päivää.

– Työsulku ei sinänsä ollut yllätys. Metsäteollisuus on ennenkin käyttänyt tätä keinoa ajaakseen läpi haluamiaan heikennyksiä työehtoihin, Natunen toteaa.

– Elinkustannukset ovat aivan erilaiset Suomessa kuin Virossa tai Venäjällä. Näitä maita ei voi verrata keskenään tässäkään suhteessa.

Näin pääluottamusmies valaisee työnantajapuolta eli tuo realismia heidän viestiinsä siitä, että työehdoilla voidaan merkittävästi vaikuttaa tehtaitten ”elinkelpoisuuteen”. Metsäteollisuus ry kertoo, että Viron vaneritehtailla työvoimakustannukset ovat kolmanneksen siitä mitä Suomessa. Lieneekö ekonomistien logiikan mukaisesti ”elinkelpoisin” tehdas sellainen laitos, jossa työntekijät eivät saa lainkaan palkkaa?

Natuselle suomalaisen työntekijän näkökulmasta katsottuna elinkelpoinen palkka syntyisi siitä, että työsulku purettaisiin. Siitä säästyneet rahat laitettaisiin sitten helpottamaan työehtosopimusneuvotteluja eli laitettaisiin vaikkapa työntekijöiden palkkoihin.

– Minun mielestäni aika monta asiaa tulisi niillä hoidettua, jos Metsäteollisuus ry:n laskelmat lakon kustannuksista nyt pitävät paikkaansa, Natunen toteaa.

Lakko ei ole näet vaneritehtaan pääluottamusmiehellekään mieluinen tapa toimia. Lakkoon on nimenomaan jouduttu työnantajapuolen uppiniskaisuuden takia.

– On ikävää, että neuvottelut eivät ole edenneet ja olemme joutuneet turvautumaan äärimmäisiin keinoihin.

Hiljaista on. Lakkovahdissa Petri Hostikka, Kimmo Natunen ja Jouko Immonen.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT MARKKU TISSARINEN