Värjäri Jari Hälikkä värjäämössä valmistelee raakavillatopseja värjäystä varten.

KUVAREPORTAASI: Novitalla kehrätään elämyksiä – katso kuinka suomalaisten suosikkilangat syntyvät

Kouvolassa on ensi syksyn lankamallisto työn alla. Täytyykö osata itse neuloa voidakseen työskennellä Novitalla? ”Ei ole pakko!”

14.2.2019

Tästä se lähtee. Raakavillapaaleja.
Pääluottamusmies Elisa Simola esittelee raakavillatopseja, joista villalanka valmistetaan.

ELISA SIMOLA, pääluottamusmies
”Tämä on hyvä työyhteisö, pääluottamusmiehenä on helppo toimia, ja tiedän, että työntekijät ovat tämänkin firman voimavara. Työnantajan kanssa olemme rauhallisin mielin ilman hässäkkää saaneet sovittua asioista. Työ on osittain kausiluonteista, ja tarvitsemme ruuhka-aikoina lisää väkeä töihin. Puskaradio on hyvä ja tietysti vuokrafirmojen kautta olemme löytäneet ihmisiä. Moni on myös jäänyt meille töihin. Tämä on erityistä taitoa vaativaa työtä, eikä asioita opi viikossa eikä kahdessakaan. Työ vaatii näppäryyttä, kärsivällisyyttä ja on melko kuormittavaa liikuntaelimille, etenkin käsille. Vapaa-ajalla käyn vesijumpassa, avantouinnissa, sulkapalloa pelaamassa, ja moottoriurheilu on myös yksi suosikki. Lomilla tykkään matkustella ja matkustelisin enemmänkin – ehkä joskus tulevaisuudessa sitten. Harrastan neulomista, kudon sukkia lapsenlapsille. Turkoosi ”seiskaveljes” on lempilanka!”

Värjäri Jari Hälikkä värjäämössä valmistelee raakavillatopseja värjäystä varten.

JARI HÄLIKKÄ, värjäri
”Olen töissä värjäämössä. Juuri nyt pakkailen näitä villatopseja metalliraamiin. Tästä ne sitten menevät värjäykseen. Olen ollut töissä täällä 15 vuotta. Meitä on kolme vakkaria ja parasta töissä onkin tämä värjäys ja erityisesti värjäämön porukka. Asun Kuusankoskella. En tosiaankaan harrasta neulomista! Pelaan sulkapalloa ja sählyä. Sulkapallo on tärkeintä.”

Elisa Simola kierrekoneella.

Kehrääjä Kirsi Tuviala kehruukoneella.

KIRSI TUVIALA, kehrääjä
”Olen kehrääjä jo toisessa polvessa, äitini oli Novitalla 30 vuotta tässä samassa työssä. Työyhteisö on se, joka merkitsee. Tulin tänne töihin 1992 ja 26 vuotta on tullut täyteen! En missään nimessä voisi kuvitella muuttavani suurkaupunkiin. Asun Kuusankoskella ja työmatka kestää 10 minuuttia omalla autolla. Vuorotyö on sopinut minulle ja perheelle, vaikka aloitammekin kello kuusi aamulla. Se tarkoittaa myös, että pääsen ajoissa kotiin, jo kahdelta iltapäivällä. Minä harrastan neulomista, kyllä. Virkkaan erityisesti isoäidinneliöitä, joista sitten koostan vaikkapa sängynpeittoja.”

Valmiit lankavyyhdet rentoutetaan höyrykoneessa.

Tehtaanjohtaja Ville Vilko tutkii raakavillalankarullaa. ”Nyt haistellaan jo vuoden 2020 trendejä.”
Seitsemän Veljestä -villalankasarjan valmiita vyyhtejä.

Keräkoneenkäyttäja Ritva Korhonen pakkaa valmiita lankakerävyyhtejä.

RITVA KORHONEN, keräkoneen käyttäjä
”Olen ollut Novitalla töissä 25 vuotta. Tykkään työnteosta! Asun Elimäellä, mutta työmatka taittuu mukavasti omalla autolla. Olen aamuihminen ja pidän aamuvuoroista. Tosin ei iltavuoroissakaan mitään vikaa ole. Yleensä on viikko aamua ja viikko iltaa. Kotioloissa harrastan kävelyä. Parhaat kävelyreitit löytyvät ihan kodin läheltä, hiljaisista maalaismaisemista. Hiljaisuus onkin hyvää vastapainoa melko äänekkäille koneille täällä työpaikalla.”

Laadunvalvoja Minna Mäki esittelee uusia muumilankoja.
Laadunvalvoja Elina Seppäläinen esittelee valmistamaansa koeneulosta.
Verkkokauppatyöntekijä Henna Vesalainen.

”Olen kotoisin Kuusankoskelta ja kyllä, minä neulon!”
HENNA VESALAINEN
, verkkokauppatyöntekijä

NOVITA OY

PERUSTETTU 1928
KOTIPAIKKA Koria, Kouvola
TUOTANTO Noin miljoona kiloa käsityölankaa eli 10 miljoonaa lankakerää vuodessa. Suomalaista villaa käytetään 30 000 kiloa. Pohjoismaiden suurin käsityölankojen valmistaja.
HENKILÖSTÖ 50, joista työntekijöitä noin 40
LIIKEVAIHTO 23,1 milj. euroa (2017)

 

KUVAT JA TEKSTI PETRI PUROMIES