Venator P&A Finland Oy:n pääluottamusmies Ari Dahlberg. KUVA KITI HAILA

Porin Venatorilla irtisanotaan 253 – Pääluottamusmies: ”Se oli pelkkää ylikävelyä”

Venator irtisanoo 253 henkilöä Porin pigmenttitehtaalta. Töissä jatkaa 176 henkilöä. Myös heitä uhkaa työn menetys, sillä tehdas aiotaan sulkea vuoteen 2021 mennessä. Pääluottamusmies Ari Dahlbergin mukaan yt-neuvottelut olivat työntekijöille pettymys.

Porin tehtaan alasajon ja tuotannon ulkomaille siirron myötä Suomi menettää pitkäaikaisen menestystuotteen ja sadat porilaiset työpaikkansa. Viime vuonna tehtaalla riehuneeseen tulipaloon asti tehdas teki vain kaksi tappiollista vuotta yli puolivuosisataisen historiansa aikana.

Maanantaina 26. marraskuuta päättyneet yhteistoimintaneuvottelut olivat työntekijöille pääluottamusmies Ari Dahlbergin mukaan yksi lisäpettymys.

– Tämä oli sellainen normaali suomalainen yhteistoimintaneuvottelu, jossa työntekijät ja henkilöstö jyrätään. Laki antaa työnantajalle paljon valtaa päättää, mitä he tekevät. Meille tämä oli sen takia vielä suurempi pettymys, että yhteenkään asiaan emme päässeet vaikuttamaan, vaan se oli pelkkää ylikävelyä.

Irtisanomiset suoritetaan hänen mukaansa joulukuun 3. ja 16. päivän välisenä aikana työpaikalla lukuun ottamatta lomautettuja, joita on 70. Heidät irtisanotaan kirjeitse.

”TYÖNANTAJALLA EI OLLUT MITÄÄN HALUJA ETSIÄ RATKAISUJA”

Töihin jäävän 176 henkilön lisäksi töihin tarvitaan irtisanotuista kolmisenkymmentä henkilöä kolmeksi kuukaudeksi.

– Yritämme auttaa omistajia, koska heillä on pula tuotteista ja muut eivät osaa niitä tehdä. Se tässä on koomisin juttu.

Kilpailukykysopimuksen (kiky) seurauksena työnantajalla on velvoite kustantaa työtä vaille jääville työntekijöille tukipalveluja.

– Irtisanotut saavat koulutustukea siihen, että osallistuvat outplacement-palveluun, joka auttaa työn haussa, koulutukseen ohjautumisessa ja uusiin ammatteihin hakeutumisessa. Se on mielestäni äärettömän hyvä asia.

Kokonaisuutena tehtaan henkilöstö on Dahlbergin mukaan pettynyt kansainväliseen omistajaan.

– Työnantajalla ei ollut yt-neuvotteluissa mitään haluja etsiä ratkaisuja, eikä mitään muutakaan. Heillä vaihtoehtoina olivat vain ja ainoastaan uuden tehtaan rakentaminen palaneen tilalle tai sulkeminen, ja sulkeminen tuli valituksi.

TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVAT KITI HAILA JA LEHTIKUVA

Silloisen Huntsmanin pigmenttitehtaalla Porissa syttynyttä tulipaloa sammutettiin pitkin päivää 30. tammikuuta 2017. KUVA LEHTIKUVA / PETRI HAKOSALO

LUE MYÖS:

Venatorin tehtaan lopetus järkyttää Poria (Tekijä 17.9.2018)