ylityökielto
KUVA ASKO-MATTI KOSKELAINEN

Miten ylityökielto vaikuttaa? Luottamusmiehet kertovat

Teollisuusliitto pysäytti ylityöt liiton työpaikoilla maanantaina 17.9.2018 vastatoimena maan hallituksen irtisanomislakiesitykselle. Tekijän haastattelemat pääluottamusmiehet kertovat, miten ylityökielto on työpaikoilla vaikuttanut, ja kuinka työntekijät ja työnantajat ovat siihen reagoineet.

21.9.2018

Teollisuusliiton hallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ensimmäinen vaihe eli ylityökielto astui voimaan 17.9. ja jatkuu toistaiseksi.

Liitto harkitsee painostustoimista luopumista, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.

 

Nokian Renkailla ylityökielto alkoi tuntua heti

Petri Sorvali. KUVA SIRPA KOSKINEN / KANSAN UUTISET

Pääluottamusmies Petri Sorvalin mukaan ylityökielto on vaikuttanut Nokian Renkailla yllättävän paljon jo kahdessa, kolmessa päivässä.

– Meillä on työnantajan politiikka ollut jo pitkän aikaa sellainen, että poissaolot korvataan ylitöillä, ja nyt kun ylitöitä ei tehdä, niin se näkyy välittömästi. Tuotanto jää jälkeen. On jonkinmoista pelkoa siitä, saadaanko renkaita liikkeisiin kohta alkavaan sesonkiin mennessä.

Sorvalin mukaan ylityökielto on pitänyt sataprosenttisesti niin Nokian Renkailla kuin samalla tontilla toimivalla tytäryrityksellä.

– Porukka on ollut kiitettävästi mukana.

Ylityökiellosta on tehtaalla keskusteltu.

– Jossain vaiheessa työntekijöillä oli ehkä harha-ajatuksia sen suhteen, miksi monen sadan ihmisen työpaikat ovat mukana tällaisessa 20 hengen yrityksiin kohdistuvassa hallituksen riistotoimenpiteissä. Tällä hetkellä tilanne on se, että suurin osa ihmisistä ymmärtää, mistä on kysymys: maan hallituksen toimet heikentävät kaikkien työntekijöiden työsuhdeturvaa, ellei välittömästi, niin jollakin aikavälillä.

Sorvalin mukaan emoyhtiön reagointi tilanteeseen on ollut yllättävän rauhallinen.

– Näkemykseni mukaan työnantaja on ymmärtänyt, että tässä asiat riitelevät. Nokian Renkaat ei ole varsinainen kohde näille toimenpiteille, vaan toimenpiteet kohdistuvat Suomen hallituksen kaavailuihin.

– Mutta sellaistakin on kuulunut, että tietyt päälliköt ovat olleet pettyneitä näihin toimenpiteisiin ja ovat koittaneet jollain tavalla vaikuttaa siihen, että ihmiset tulisivat tekemään puuttuvia vuoroja.

JARI ISOKORPI

 

Nesteellä ylityökielto paljasti jatkuvan alimiehityksen

Sami Ryynänen. KUVA PATRIK LINDSTRÖM

Neste Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen kertoo, että ylityökielto on jo nyt vaikuttanut laajasti Kilpilahden öljynjalostamolla.

– Esimerkiksi vajaamiehitystä vuoroissa ja viiveitä logistiikassa laivoihin. Yhdellä tuotantolinjalla on iso huoltoseisakki tulossa, ja jos ylityökielto pitkittyy, se vaikuttaa siihen seisakkiin rajusti, Ryynänen kuvailee.

Ryynäsen mukaan ylityökielto on nostanut selkeästi esiin ongelman, että työpaikalla on tavallisestikin resurssipula, eli tuotanto on koko ajan pyörinyt ylitöiden varassa.

– Vuorot on resursoitu ihan liian tiukalle, ne eivät kestä edes sairaspoissaoloja.

Ryynäsen mukaan Nesteellä ylityökielto on pitänyt hyvin.

– Minun tietooni ei ole tullut rikkomuksia.

Ryynänen kuvailee, että Kilpilahdessa työntekijöiden ja työnantajan välit ovat ihan hyvät, kun ottaa huomioon tilanteen vakavuuden. Tosin se hiertää, että työnantaja on reagoinut ylityökieltoon perumalla kaikki työntekijöiden sovitut vapaat. Jäseniltä on tullut paljon kyselyjä, että voiko työnantaja perua mielivaltaisesti sovitut vapaat.

– Myönnetyt vapaat peruttiin ja henkilöt pyydettiin töihin, ja siitä huolimatta ei meinaa miehitys riittää. Ilman ylityökieltoakin tämä voisi tulla eteen, koska ylitöiden tekeminenhän perustuu vapaaehtoisuuteen. Jos esimerkiksi henkilöstön arvot muuttuvat, ja annetaankin enemmän arvoa vapaa-ajalle kuin rahalle, Ryynänen sanoo.

– Pitäisi kuitenkin ajatella, että tämä tilanne loppuu joskus, ja ylityökiellon loppumisen jälkeenkin työnantajalla syntyy tarve teettää ylityötä. Jos nyt esimerkiksi vapaiden perumisen takia jonkun työntekijän lomamatka peruuntui, voi olla, että se työntekijän jousto toiseenkin suuntaan loppuu.

Ryynänen haluaa muistuttaa, että tämä riita ei kuitenkaan ole työntekijöiden ja työnantajan välillä, vaan maan hallitusta vastaan. Ja nythän kuitenkin tehdään ihan normaalia työpäivää, normaalit tunnit.

– Vapaiden peruminen on herättänyt työntekijöissä ihmetystä, mutta muuten porukka on ollut aika ymmärtäväistä. Vaikka tämä laki ei koskisikaan suoraan Nesteen työntekijöitä tässä vaiheessa, niin moni näkee, mitä se seuraavassa vaiheessa tulisi tarkoittamaan, Ryynänen kertoo työntekijöiden reaktioista.

– Sellaista viestiä on tullut kentältä, ettei pidä tehdä mitään kompromissiratkaisua. Joko se lakiesitys poistuu, tai sitten katsotaan tämä homma viimeiseen asti.

Minkälaisia terveisiä lähettäisit Juha Sipilälle?

– Ehkä nyt Juhan kannattaisi oikeasti ottaa järki käteen, ja vetää tämä lakiesitys pois. Juhalla on avaimet käsissä tämän asian suhteen. Onko tämä oikeasti sellainen asia, joka maan hallituksen kannattaa katsoa viimeiseen asti? Minun mielestäni ei ole.

ASKO-MATTI KOSKELAINEN

 

Autotehtaalla työnantaja yrittää rikkoa rintamaa

Mauri Partanen. KUVA ASKO-MATTI KOSKELAINEN

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan pääluottamusmies Mauri Partanen kertoo, että ylityökielto on vaikuttanut nopeasti Suomen suurimmalla tehtaalla, jossa työskentelee noin 3 500 työntekijää.

– Ylityökielto on vähentänyt tuotantoa, eli henkilöstömitoitus on ollut niukka. Varsinaista, totaalista pysähtymää ei ole tapahtunut, mutta suunnitelmien mukaista automäärää ei ole valmistettu.

– Pääosin työntekijöiltä on tullut sellaista viestiä, että nyt ei tehdä ylitöitä, ja ollaan tässä yhdessä rintamassa mukana. Minun kanssani keskustelleet ovat olleet tosi tyytyväisiä ylityökieltoon. Jopa liittoon kuulumattomat ovat sanoneet, että osallistun ylityökieltoon kuin kuuluisin liittoon, Partanen kertoo.

Työnantaja yrittää kuitenkin aktiivisesti rikkoa työntekijöiden yhteisrintamaa. Kun tavallisesti autotehtaan työviikko on maanantaista lauantaihin ja sunnuntaisin ei ole tehty tuotantoa, nyt työnantaja on jatkamassa tuotantoa sunnuntaillekin ja tarjoamassa mahdollisuutta tehdä ylitöitä sunnuntailisillä.

– Onhan tämä pöyristyttävää. Tehtaalla ihmisten mielialat ovat kahtia jakautuneet. Osa syyttää sunnuntaina tänne tulevia rikkureiksi, ja osa näkee vain rahan eivätkä sitä kokonaisuutta, Partanen harmittelee.

Se kokonaisuus, jonka Partanen haluaa kaikkien näkevän, on tämä:

– Sipilän hallitus haluaa tällä kajota työsopimuslakiin. Se on ihan satavarma, että vaikka se alkaisi näin pienemmillä työpaikoilla, niin ei kauaa kestä, kun EU-tuomioistuin muuttaa sen yhdenvertaisuuslain mukaisesti koskemaan kaikkia. Ja sen jälkeen ei ole pysyväisluontoisia työsuhteita kenelläkään.

ASKO-MATTI KOSKELAINEN

 

Koneella tiedetään, että Suomessa on helppo irtisanoa jo nyt

Kari Purmonen. KUVA KITI HAILA

– Näkeehän tämän jo metallialan monikansallisista yrityksistä. Yritys irtisanoo siinä maassa, missä se on kaikkein helpointa.

Kari Purmonen, Kone Industrialin pääluottamusmies Hyvinkäältä toteaa, että juuri tästä syystä saman konsernin irtisanomiset tehdään Suomessa, ei Ruotsissa tai Saksassa. Tuotannolliset ja taloudelliset syyt tai tuottavuuden lasku eivät ole potkujen taustalla. Suomessa ei Purmosen mukaan ole siis mitään syytä helpottaa irtisanomisia entisestään.

– Olen myös kuullut, että pienten yritysten omistajat ovat itse huolissaan yritystensä vetovoimasta, jos tämä lakiesitys menisi läpi. Ja laki olisi yhdenvertaisuuden vastainen. Menisi varmasti vain hetki, kun lakia laajennettaisiin kaikkiin yrityksiin.

– Meidän on pidettävä nollalinja, ihan niin kuin edesmenneissä tes-neuvotteluissa, Purmonen naurahtaa.

Hyvinkään tehtaalla on 220 vakinaista tuotannon työntekijää. Alihankkijoita ja vuokratyöntekijöitä on useita kymmeniä. Juuri nyt ei ole suurta tarvetta ylitöihin.

– Mutta vaikka olisikin, ylityökielto pitää ja tulee pitämään, niin uskon.

Ylityökiellon haukkuminen ”ulkoparlamentaariseksi” toimeksi näyttää Purmosesta kummalliselta. Onhan Suomen Yrittäjät täysin ulkoparlamentaarisin keinoin ajanut kaikkien työntekijöitä turvaavien pykälien ja viimeksi siis nyt irtisanomissuojan heikentämistä. Purmonen muistuttaa myös, että hallitus on pettänyt lupauksensa siitä, että kiky-sopimuksen jälkeen työntekijöiden asemaa ei heikennettäisi.

Purmonen kertoo, että työntekijöiden kanssa keskusteltaessa on noussut esiin huoli myös ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta alle 20 hengen yrityksissä.

– Mitään syytä ei potkuille tarvitse ilmoittaa. Se kuulostaa aika hurjalta, Purmonen toteaa.

Pääluottamusmies kuvailee tilannetta, jossa henkilö on tehnyt vaikka puolitoista vuotta töitä pikkufirmassa. Tilaukset hiipuvat, ja työnantaja irtisanoo työntekijän muka henkilökohtaisten syiden perusteella.

– Irtisanominen henkilökohtaisiin syihin vedoten tarkoittaa kolmen kuukauden karenssia irtisanotun työttömyyskorvauksiin. Karenssi tulee yhtä lailla liittojen jäsenille kuin liittoon kuulumattomille. Työpaikka lähtee alta, palkanmaksu loppuu, työttömyyskorvauksiin tulee kolmen kuukauden stoppi ja työllistyminen seuraavaan työpaikkaan saattaa olla kiven alla. Edellinen työsuhdehan on päätetty henkilökohtaisiin syihin vedoten, kun uusi työnantaja sitä selvittelee.

Purmonen kuvaa tuohtuneena, että lakimuutoksen tällaiset seuraukset on jätetty täysin selvittämättä.

Saattaa syntyä myös tilanne, jossa työntekijä painaa vaikka 10 vuotta töitä pikkufirmassa lähellä eläkeikäänsä.

– Koneetkin kuluvat, niin myös ihminen. Ihmisestä on silloin helppo päästä eroon. Tämä ei kuulosta kovinkaan inhimilliseltä.

Purmonen muistuttaa, että uskallus pitää sairauslomia voi joko täysin ennalta ehkäistä tai ainakin lieventää työn aiheuttamaa työkyvyttömyyttä. Jo yt-neuvottelujen alkaminen aiheuttaa tutkimusten mukaan sen, että ihmiset eivät uskalla jäädä sairauslomalle.

– Uusi laki pahentaisi tilannetta. Miten tämä auttaisi työurien pidentämisessä?

SUVI SAJANIEMI

 

Metsä Woodin tehtailla ylityökielto puree

Osmo Kääriäinen. KUVA SAILA RUUTH

Pääluottamusmies Osmo Kääriäisen mukaan ylityökielto vaikuttaa jopa yllättävän selvästi puutuotteita valmistavan Metsä Wood Suolahden toimintaan.

– Kuluvalla kaudella meillä on jouduttu turvautumaan ylitöihin nykyisen markkinatilanteen takia. Työaikamuotomme eivät vastaa kysynnän vaatimuksia, vaan tuotantoa on jouduttu paikkaamaan ylitöillä.

Kääriäisen mukaan ylityökielto Suolahdessa alkoi hyvin ja pitää hyvin.

– Meillä on vahvat rivit.

Tieto ylityökiellosta julkaistiin ja laitettiin ilmoitustaululle viime viikolla.

– Asiasta on keskusteltu ja 90 prosenttia varmasti ymmärtää, mistä on kyse. Ylityökielto kohdistuu Suomen hallituksen toimiin, mutta se ei ole mitenkään poliittinen vaan työehtoheikennyksiin kohdistuva. Meillä väki sen tietää, sisäistää ja ymmärtää, ja he ovat valmiita toimimaan.

Työnantaja on Kääriäisen mukaan reagoinut tilanteeseen yllättävänkin vaisusti.

– Ei ole tullut minkäänlaisia painostustoimia ainakaan minulle. Tähän liittyy sekin, että esimiehet ovat Pro-liitossa ja he ovat mukana tukena ylityökiellossa. He eivät ole ylityöpainostusta harrastaneet, eikä kyllä työnantajakaan, ainakaan tässä vaiheessa. Sitä ei tiedä, että kun ylityökielto pitkittyy, mitä se sitten vaikuttaa. Yllättävän rauhallista on työnantajan puolelta.

Kääriäinen pitää hienona, että ylityökiellossa ovat kaikki liitot takana.

– Tämä ei ole yhden yksittäisen tai kahden liiton juttu, vaan se on kaikkien yhteinen asia.

JARI ISOKORPI

 

Novartilla osui pahaan aikaan

Auvo Mäkelä. KUVA PETTERI RAITO

Puusepän teollisuuden työpaikalla Lahden Novartilla ylityökielto on pääluottamusmies Auvo Mäkelän mukaan pitänyt, mutta paineet ovat kovat.

– Meidän talolle tämä osui kokonaisuutena niin pahaan aikaan kuin vain voi olla. Runsaista sairaspoissaoloista johtuen tuotanto on jäljessä, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan ylityöt eivät ole koskaan ratkaisu. Tilannetta mutkistaa se, että ylityökielto koskettaa työnantajan lisäksi kipeästi myös työntekijöihin.

– Tuotantopalkkiomme putoavat huomattavasti, koska toimitustäydellisyys laskee. Ihmiset olisivat halunneet tehdä ylitöitä, jotta saataisiin jälkijättämä kiinni. Kuormituksemme on suunniteltu kolme viikkoa eteenpäin sellaiseksi, että tilanne olisi pitänyt saada ajantasaiseksi pienillä ylitöillä.

Mäkelän mukaan työntekijöiltä kuulee voimakkaitakin kannanottoja, mutta yleisin kysymys on: voinko tehdä ylityötä vai enkö voi.

Työnantaja ilmoitti hänen mukaan asiaan liittyvässä informaatiotilaisuudessa kantansa, jonka mukaan ”ylitöitä voi tehdä, mutta niihin ei työnantaja painosta.” Omana kantanaan Mäkelä ilmoitti, että ”ohjeet ylityökiellosta ovat ilmoitustaululla. Niiden mukaan toimitaan.”

Siinä Mäkelä sanoo yhtyvänsä työnantajan näkemykseen, että firman tulevaisuutta ajatellen ylityö olisi tarvittu.

– Elämme isojen rakennusliikkeiden kanssa. On arvoitus, miten ne reagoivat toimitustemme mahdollisiin viivästyksiin tai miten toimivat monet kuluttaja-asiakkaat, jotka jo uhkailevat kauppojen puruilla.

– Mutta tälle ei voi mitään. Elämme tämän mukaan ja katsomme mitkä ovat seuraavat askeleet. Odotetaan, että Suomen hallitus vetää lakiesityksen pois, tai sitten pitää katsoa jotakin muuta.

JARI ISOKORPI

 

Mölnlyckeltä tiukka tyrmäys lakimuutokselle

Atte Kilpinen

– Mitä olen porukoiden kanssa jutellut, todella moni ymmärtää ylityökiellon syyt. Jos tämä lakiehdotus menee valtiovallan taholta läpi, saman ne ajavat läpi isoihinkin firmoihin. Jos lakimuutos ei meitä juuri nyt koskisikaan, meillähän on 400 hengen firma, kohta se koskisi.

Mölnlycke Healthcare Oy:n pääluottamusmies Atte Kilpinen toteaa, että ylityökielto tulee kyllä vaikuttamaan tehtaan toimintaan. Jo tähän mennessä tehtaalla on tehty tämän vuoden aikana 16 000 tuntia ylitöitä. Se on yhtä paljon kuin kymmenen viisivuorolaisen vuosityöaika. Kilpinen toteaa, että karkeasti laskien 430 työntekijästä toista sataa on joko aiemmin tai kesän aikana otettuja määräaikaisia. Hän mietiskelee, että ehkäpä työntekijöitä olisi pitänyt ottaa lisää jo aikaisemmin.

Ylityökielto pitää tehtaalla, Kilpinen uskoo. Jotkut olivat tosin menneet ilmoittautumaan jo edellisellä viikolla tulevan viikonlopun ylitöihin, mutta pääluottamusmiehellä tulee olemaan heille asiaa. Perusteluina ei ole vain tuo alussa kuvailtu viimeisen linjan puolustus.

– Meidän liittomme ilmoitti ensimmäisenä ylityökiellosta. Mutta nythän meitä [liittoja] on jo niin paljon, että ei kai nyt kukaan halua ottaa kontolleen kiellon rikkomista?

– Sukupolvieron huomaa. Vanhemmat työntekijät sanovat heti tottakai liiton toimille. On heitä nuorissakin. Mutta työmarkkinoilla on ollut aika rauhallista monta vuotta. Nuoret eivät niin hyvin ymmärrä solidaarisuuden merkitystä.

Kilpinen painottaa vielä kertaalleen, että tätä lakimuutosta ei saa päästää läpi.

– Jos tämä hävitään ja jos Arkadianmäellä [eduskunnassa] ei valta seuraavien vaalien jälkeen vaihdu, ei meillä ole enää mitään.

Työnantajapuoli on ottanut Teollisuusliiton toimet tähän mennessä Kilpisen mukaan aika rauhallisesti. Tehtaanjohtaja näytti tosin harmistuvan siitä, että ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

– Meillä on nyt paljon tilauksia, ja koneiden pitäisi paahtaa täysillä. Totesin johtajalle, että hänellä on nyt erittäin hyvä tilaisuus vaikuttaa itse työnantajaliiton kautta siihen, että tämä pelleily loppuisi.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI