Murikka on jäsenten oma opisto

Kaikilla Teollisuusliiton jäsenillä on oikeus koulutukseen. Valtakunnallisen koulutuksen kivijalka Murikka-opisto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kouluttautumiseen.

Työelämän kansanopisto sijaitsee Tampereen Teiskossa, Näsijärven rannalla. Metalliliiton kurssikeskukseksi rakennettu Murikka valmistui vuonna 1977, ja opistossa tehtävä peruskorjaus valmistuu vuoden 2018 keväällä. Uusitut tilat palvelevat uuden Teollisuusliiton yli 220 000 jäsentä.

Murikka järjestää vuosittain yli sata kurssia. Lisäksi kursseja järjestetään myös Helsingissä, Hakaniemen toimipisteessä. Koulutusta on tarjolla erilaisissa luottamustehtävissä toimiville: luottamusmiehille, työsuojeluhenkilöille kuin ammattiosastojen toimihenkilöille.

Monet kurssit ovat avoimia myös kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille jäsenille ja luonteeltaan yleishyödyllisiä. Aihealueet vaihtelevat laidasta laitaan: sopimustoiminta, neuvottelutaito, palkkatekniikka, työsuojelu, työhyvinvointi, yhdenvertaisuus, järjestötoiminta, johtaminen, ihmissuhde- ja ilmaisutaidot, tietotekniikka, työelämän englanti…

Opiskelu Murikassa on liiton jäsenille ilmaista, samoin majoitus ja ruokailut. Matkakulut korvataan kokonaistaloudellisesti järkevän matkustustavan mukaan. Mistä asiasta sinä haluaisit oppia lisää?

Näin haet Murikkaan

Valitse aihe, joka kiinnostaa sinua. Täytä kurssihakemus ja neuvottele työnantajasi kanssa vapaan myöntämisestä. Tulosta hakemus osoitteesta murikka-opisto.fi/kurssille-hakeminen. Saat lisätietoa koulutuksesta, kursseille hakemisesta ja taloudellisesta tuesta osoitteesta www.teollisuusliitto.fi/osallistu. Sivuilta löytyy myös tietoa muusta ay-koulutuksesta; valtakunnallisen koulutuksen ohella Teollisuusliitto järjestää myös alueellista koulutusta. Ammattiosastot puolestaan järjestävät paikallista koulutusta, usein yhden illan kursseja lähellä jäseniä.

 

NUORISOTOIMINTA TUTUKSI

Liiton toiminta avautui

Levyseppä-hitsaaja Jesse Marttila ja hitsaaja Teea Yli-Lassila tulivat nuorisokurssille Turun telakalta, varustelija Anu Marttila autoalan Semaster Oy:ltä Vantaalta. Ikää kolmikolla on 22 vuotta, ja kaikki olivat ensikertalaisia Murikka-opistossa.

– Sähköpostiin tuli jokin mainos liitosta, että tällainen kurssi olisi olemassa ja sinne toivotaan osallistujia, Marttila ja Yli-Lassila muistelevat.

He yllättyivät siitä, miten myötämielisesti työnantaja suhtautui kurssille lähtemiseen. Varsinkin Marttila oli epäileväinen luvan saamisesta.

– Meillä osastopäällikkö oli yllättynyt, että minä lähden kurssille, mutta sitten se melkein repi ilmoittautumislapun käsistä ja kuittasi.

Yli-Lassila sanoo, ettei tiennyt liiton toiminnasta oikeastaan mitään ennen kurssia.

– Mutta täällä on tullut tosi paljon uutta ja ihan järkevää asiaa.

– Työpaikan kahvitunnilla helposti päristään, että kaikki on päin helvettiä. Mutta kurssilla tulee kuva, että asioihin voi vaikuttaakin, Marttila sanoo.

Kaksikko aikoo palata Murikkaan opiskelemaan lisää vuoden 2018 puolella, kunhan vain sopiva aika löytyy. Esimerkiksi Ihmissuhteet työpaikalla -kurssi, työhyvinvointi tai työsuojeluasiat voisivat kiinnostaa.

Alakangas sai kuulla nuorisokurssista työpaikkansa pääluottamusmieheltä. Hän oli aiemmin käynyt yhdessä liiton nuorisotapahtumassa, mutta kurssi oli ensimmäinen opiskelukokemus.

– Ei minulla ollut etukäteen hajua, mitä tämä tulisi olemaan. Mutta kurssi oli positiivinen yllätys, on käyty asioita laajasti läpi. Olin kuulunut kolme vuotta liittoon, mutta en ollut tiennyt, mitä kaikkea liitto tekee.

Hänkin pitää varmana, että lähtee Murikkaan vielä uudestaan, esimerkiksi puhetaidon ja esiintymisen kurssille. Juuri samanhenkisten ihmisten tapaaminen on hänestä yksi Murikan parhaita puolia.

– Yhteishenki täällä tuntuu hienolta. Tehdään yhdessä asioita ja puhutaan siitä, millaisia tilanteita on kenenkin työpaikalla.

 

ILO PUHUA – PUHEVIESTINNÄN PERUSTEET

Puhuminen on taitolaji

”Puheen sisällössä pysyminen ja eteneminen” olivat kehityskohteita Samu Marttilan puhetyylissä ja esiintymisessä. Tämä kävi selville Ilo puhua -kurssilla annetusta palautteesta.

– Viikon aikana tuli itsekritiikin kautta ja muilta ihmisiltä tosi hyviä neuvoja esiintymiseen, kertoo prosessinhoitajana Tornion terästehtaalla työskentelevä Marttila.

Aiemmin hän oli käynyt Murikka-opistossa luottamusmiesten ja työsuojelun jatko- sekä peruskurssit. Yhtenä motiivina lähteä puhetaitoa opiskelemaan oli hänen työsuojeluasiamiehen tehtävänsä. Ei Marttilalla tosin yleensä ole ollut vaikeuksia saada sanaa suustaan. Päinvastoin, juttua mieheltä tulee paljon ja nopeasti.

– Esimies sanoi, että kaikista meidän 2 000 ihmisestä juuri sinä lähdet tuollaiselle kurssille, Marttila naureskelee.

Kurssi on kuitenkin hyödyksi sekä suulaammille että hiljaisemmille ihmisille. Marttila kehuu opetuksen tasoa.

Nurmen Marjo on rautainen ammattilainen, hän auttoi hyvin sisäistämään asioita.

Palaute opettajalta ja muilta kurssilaisilta sai aikaan joitain ahaa-elämyksiä. Esimerkiksi se, millaisiin tekijöihin ihmiset kiinnittävät huomiota kuunnellessaan puhujaa, oli Marttilalle osin yllättävää.

– Liikkuminen esiintymisen aikana ja mitä sillä viestitetään, en ollut aiemmin ajatellut, miten paljon nämä vaikuttavat vastaanottajiin. Minulle teroitettiinkin sitä, että tietynlainen rauhallisuus puheen aikana olisi hyväksi, ja liikkumista voisi vähentää. Äänen käytöstä ja puheen painotuksista tuli myös hyvää tietoa.

Erityisen hyödyllistä oli, että osa harjoituksista ja puheenpitämistilanteista videoitiin.

– Se oli huippujuttu, koska videolta heti näki sen, mitä on itse tehnyt.

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVAT EMMI KALLIO