20171012 Somero. Teollisuusliitto. Työympäristöosaston toimitsija Mika Poikolainen työympäristöpäivävierailulla Laukamo Groupissa ja Kart Oy:ssä. Laukamon tehtaalla vastassa Anne-Mari Toikka (farkkupaita, vaal. hiukset), Harri Kurttila (viikset) ja Iiris Räty (värjätyt hiukset, pun. paita). Työskentelypisteessä Sari Jalava. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Työympäristöyksikössä ollaan asioiden ytimessä

Teollisuusliiton työympäristötyön tavoite on, että työ on mielekästä ja kaikki pääsevät terveinä kotiin. Työympäristö ja sosiaaliturva pidetään työehtosopimusten ytimessä, sillä ne vaikuttavat oleellisesti myös kilpailukykyyn ja tuottavuuteen.

Suomalaisen teollisuuden pärjäämisen kannalta työympäristön kohentaminen ja sosiaaliturvan toimivuus ovat aivan oleellisia asioita.

Niiden merkitys on jo pitkään kasvanut kasvamistaan, Teollisuusliiton työympäristöpäällikkö Juha Pesola painottaa.

Melu ei vammauta kuuloa eikä raasta hermoja niin, että aina väsyttää. Ilmastointi on kunnossa. Käryt eivät käy nenään eivätkä hyökkää koko kroppaa vastaan. Ergonomia hoidetaan niin, ettei jatkuvien toistoliikkeiden takia synny tuki- ja liikuntaelinten rasitusvammoja. Työhyvinvointia ei unohdeta.

– Olojen kohennus vaatii pitkää ja suunnitelmallista työtä. Työnantajat voivat odottaa, että sairauslomat ja työtapaturmat vähenevät heti. Näin käy, mutta tulosten saaminen yleensä kestää ja usein niitä on vaikea mitata. Kun esimerkiksi ergonomia paranee, näkyy se laadukkaana tekemisenä. Tyytyväinen työntekijä tekee työnsä paremmin, Pesola kuvailee.

Pesola toteaa, että paljon on fiksujakin työnantajia. Heille lain tai työehtosopimuksen minimi ei ole maksimi. Asiat laitetaan kuntoon siksi, että se hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa.

Työympäristöyksikkö huolehtii uudessa Teollisuusliitossa myös tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Pesola pitää tätä hyvin luontevana vastuuna.

– Tasa-arvo ei ole mikään erillinen toiminta, vaan se on läsnä kaikessa, mitä teemme.

Mikä muuttuu, vai muuttuko?

– Tämä ei ole mikään hyppy tuntemattomaan. Kolmen liiton sopimusalojen sisällä erot ovat suuremmat kuin liittojen välillä, Pesola kuvailee.

Metalliliitossa oli jo pitkään pidetty työympäristöpäiviä. Ne on havaittu käytännöllisiksi keinoiksi viedä työympäristötietoa etenkin pienille työpaikoille. Niitä tullaan Teollisuusliitossakin jatkamaan.

– Koko sopimuskenttä pitää perata ja tavoitteena on nostaa kaikki työsuojelusopimukset samalle tasolle, Pesola sanoo.

Suuri muutos tulee olemaan työympäristöyksikön päivystyspalvelu.

– Soittaja saa vastauksen kysymykseensä heti tai vastaus hankitaan sitten ainakin myöhemmin, Pesola lupaa.

Ylipäänsä tiedotukseen tullaan satsaamaan entistä enemmän aikaa ja resursseja.

– Kotisivut, uutiskirje, some, Tekijä-lehti, käymme kaikilla oman alan kursseilla Murikassa… Ei käperrytä omiin koloihin, vaan ollaan esillä kaikilla areenoilla. Nykyisin on tärkeää, että tieto välittyy nopeasti, että tiedot ovat oikeita ja että ne saavuttavat oikean kohteen, Pesola toteaa.

Erilaiset jäsenten työkyvyttömyystilanteisiin liittyvät selvittelyt, työkyvyttömyys- ja eläketurvamuutoksenhaut ja tapaturmien vahingonkorvauksiin liittyvät oikeusavut tulevat edelleen olemaan tärkeä osa Teollisuusliitonkin jäsenpalveluja.

Vaatimusten edellytyksenä koulutus

Teollisuusliitto vaatii, että työsuojeluvaltuutettujen asemaa kehitetään yhtä jalkaa luottamusmiesten kanssa. Liitto vaatii, että työsuojeluvaltuutettu saa käyttää aikaa, mutta saa myös tarvittavat tiedot työnsä hoitamiseksi. Liitto vaatii, että työsuojeluvaltuutettu pääsee aidosti vaikuttamaan työpaikan kehittämiseen jo suunnitteluvaiheessa.

– Työsuojeluvaltuutetun työ vaatii perustaitoja. Se on tavallaan meidän kohtalonkysymyksemme. Työnantajathan vain nauravat partaansa, jos meillä ei ole osaamista. Ja koulutus on koko liiton asia, Pesola alleviivaa.

Työympäristöpäällikkö toki tietää, että nykytyöpaikoilla miehitys on vedetty minimiin. Ei ole aina helppoa lähteä viikon kurssille Murikkaan.

– Nyt järjestämme lyhyitä, valtuutetuille ja työsuojeluasiamiehille tarkoitettuja yhden päivän starttikursseja tammi-helmikuussa. Nämä toteutetaan koulutus- ja työympäristöyksikön ja aluetoimistojen yhteistyönä.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ

Artikkelin yläreunan kuvassa Teollisuusliiton työympäristöasiantuntija Mika Poikolainen (oikealla) vierailee Laukamo Group Oy:n tehtaalla Somerossa lokakuussa 2017 osana liiton työympäristöpäivää. Vasemmalla työsuojeluvaltuutettu ja pääluottamusmies Anne-Mari Toikka, keskellä laitekokoaja Sari Jalava.

LUE LISÄÄ SAMASTA AIHEESTA:

 

Tasa-arvo: ”Kohtele toista kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan”

Työympäristöpäivä: Mitä vielä pitää kohentaa?