Tulevaisuusseminaari: ”Omistajalla on väliä”
Teollisuuden tulevaisuus Suomessa -seminaari pidettiin liittokokouksen lomassa. Seminaarin avannut Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander painotti avauspuheenvuorossaan omistuspohjan merkitystä.
Ilmarisen mukaan aiemmin omistuspohjaa ei ehkä pidetty maan etujen kannalta niin merkityksellisenä. Nyt valtiot, alueet ja kaupungit kilpailevat yritysten sijoittumisesta.
– Ruotsi ja Saksa esimerkkejä maista, joissa keskeisen teollisuuden omistus on pidetty aika hyvin omissa käsissä.
– Kun katson maailmaa, yritykset muuttuvat yhä suuremmiksi, esimerkkinä Rautaruukki ja SSAB. Kun yrityksiä on yhä vähemmin, sitä tärkeämpää on, missä yritykset pitävät päämajaansa. Yrityksen sijoittumisella alkaa olla strategista merkitystä.
Suomen tulevaisuuden menestyksen avaimiin Kiander luki nämä seuraavat edellytykset:
– Teollisuuden on pysyttävä uudistushaluisena ja keskeisen omistuksen on pysyttävä täällä Suomessa.
Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen liputti seminaarissa sopimisen yhteiskunnan puolesta.
– Emme ole ajamassa alas suomalaista TES-järjestelmää, Inkeroinen vakuutti.
Inkeroinen kuvaili tyytyväisenä, että Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pitivät viimeisimmät työehtosopimusneuvottelunsa salansa peräti kolme kuukautta pukahtamatta tavoitteista tai vaikeuksista kenellekään ulkopuolisille. Solmitun työehtosopimuksen mieluisimpana puolena hän piti pekkaspäiviin kajoamista.
– Erityisen arvokkaana pidän mahdollisuutta muuttaa Pekkasia palkallisiksi työajoiksi. Osaajista alkaa olla pulaa, Inkeroinen perusteli.
Teknologiateollisuudelle on Inkeroisen mukaan hyvä uusi avaus myös se, että liitot yrittävät auttaa työpaikkatason ongelmien laukaisemisessa.
– Toimitusvarmuus on tärkeä kilpailutekijä kansainvälisillä markkinoilla. Tulemme liittoina yhdessä apuun ennen kuin sukset menevät ristiin työpaikoilla.
Puheenjohtaja Heli Puura TEAM Teollisuusalojen ammattiliitosta iloitsi vilpittömästi tästä Teknologiateollisuuden sopimisen ja neuvottelemisen viestistä.
– Teknologiateollisuus haluaa edelleen solmia työehtosopimuksia ja tukea luottamusmiesjärjestelmää. Tämä on meille äärimmäisen tärkeää, Puura totesi.
Puura muistutti siitä, miten karvaita kokemuksia on saatu, kun hallitus on ryhtynyt sohlaamaan työmarkkinoilla.
– Työmarkkinaosapuolten kannattaa sopia asiat itse, Puura alleviivasi.
Helppoa ei sopiminen ja neuvottelu ole, varsinkaan paikallisella tasolla. Paikallista sopimista on kehitettävä Puuran mielestä hartiavoimin.
– Työpaikoilla on kehitettävä aidosti tasavertaista sopimista. Nyt on näytön paikka.
– Sopiminen on hoidettava niin, että sekä duunari että yritysedustaja voivat todeta kummankin voittaneen. Meillä liitoissa mutta myös työpaikoilla on tehtävä tämän eteen paljon töitä.
TEKSTI SUVI SAJANIEMI KUVA JYRKI LUUKKONEN