Lakossa Porvoon Nesteellä: ”Meillä ei ole varaa antaa periksi”
”Jos tämä taistelu hävitään, meidän tulevaisuutemme on haastava”, sanoo Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen. Porvoon ja Naantalin jalostamoilla on tuhat työntekijää lakossa.
10.12.2019
Teollisuusliiton hallitukseen kuuluvan pääluottamusmiehen Sami Ryynäsen mukaan valtakunnan mediaa seuraamalla saa helposti väärän kuvan työmarkkinaneuvottelujen etenemisestä, koska uutisissa eri neuvottelupöydät sekoitetaan sujuvasti keskenään.
– Totuus on se, että teknologian sopimusalalla ollaan pisimmällä ja siellä väännetään palkankorotustasosta. Julkisuudessa puhutaan siitä, että Teollisuusliitto tappelee enää rahasta, ja sehän ei pidä paikkaansa.
Kemian alalla neuvottelutilanne on Ryynäsen mukaan synkkä.
– Siellä ei työnantajapuoli ole käytännössä karsinut yhtään omia esityksiään pois. Kun tätä on porukalle yrittänyt avata, niin kyllä jäseniltä tulee järjestään se viesti, että jumalauta, näistä asioista ei voi antaa periksi!
– Ne ovat sen kokoluokan kysymyksiä, että jos tämä taistelu hävitään, niin kyllä meidän tulevaisuutemme näyttää aika haastavalta, Ryynänen summaa.
”ON MIETITTÄVÄ JATKOTOIMIA”
Työnantajan listalla on Ryynäsen mukaan edelleen jäsenmaksuperinnästä luopuminen ja toimet, jotka aikanaan kuuluivat Sipilän hallituksen pakkolakipakettiin.
– Jotkut asiat ovat hieman eri muodossa, mutta ne ovat käytännössä samat: sairausajan palkan leikkaaminen, ylityökorvausten leikkaaminen, pyhätyölisien leikkaaminen. Listalla on työaikakysymyksiä ja työajan pidentämistä sekä öljyalaa koskevia omia esityksiä, jotka ovat rajuja palkanalennuksia.
Ryynäsen mukaan kokonaisuutena tilanne on huolestuttava.
– Seuraavassa Teollisuusliiton hallituksen kokouksessa pitää pohtia, miten tätä hommaa jatketaan ja miten saadaan aikanaan sopimus syntymään.
JALOSTAMON LAKKO ON ERILAINEN
Jalostamolla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alkanut lakko pysäytti tuotannon kokonaan.
– Meillä ei synny tuotteita, eikä ulos lähde tavaraa, Ryynänen kertoo.
Tuotannon katkaisu öljynjalostuksessa on taitoa vaativa ja aikaa vievä prosessi, johon kuluu päiviä. Porvoon jalostamolla se toteutettiin niin, että yksiköt pantiin kierrolle. Se tarkoittaa, että yksiköissä kiertää tavara, mutta tuotetta ei synny.
– Meillä lakko pitää, vaikka se on hieman eri tavoin toteutettu kuin laitoksissa, joissa tuotanto voidaan pysäyttää napista.
Kierrolle ajo aloitettiin Ryynäsen mukaan viikonlopun aikana ja lakon alkaessa tuotanto oli seis.
”Jos mentäisiin siihen tilanteeseen, että laitokset ajettaisiin kokonaan hiilivetyvapaaseen tilaan, se vaatisi useita viikkoja.”
– Korkean riskin laitoksessa kierrolle ajaminen vaatii aikamoista operointia, mutta meillä on ammattitaitoinen porukka.
Kun lakko keskiviikon jälkeen loppuu, kestää aikansa ennen kuin tuotanto saadaan uudestaan käyntiin.
– Siinä menee vähintäänkin useita päiviä, jos kaikki menee hyvin. Lyhyessä lakossa homma toimii näin.
Pitkä lakko ja jalostamon alasajo aiheuttaisi vielä pitemmän tauon tuotantoon.
– Jos mentäisiin siihen tilanteeseen, että laitokset ajettaisiin kokonaan hiilivetyvapaaseen tilaan, se vaatisi useita viikkoja. Tarvittaisiin paljon aikaa ja vielä enemmän suunnittelua, miten se toteutetaan.
TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVAT PEKKA ELOMAA