Teollisuusliitto on solminut Sonja Stångin kanssa yhteistyösopimuksen vuosille 2025–2028.

Aitajuoksija Sonja Stång tavoittelee olympiaunelmaa – ”Oikeita asioita tekemällä tavoite on mahdollista saavuttaa”

23.5.2025

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN
KUVA VESA RANTA

Aitajuoksija Sonja Stångin tähtäimessä ovat olympiakisat Los Angelesissa kolmen vuoden päästä. Teollisuusliitto tukee nuorta urheilijaa unelmansa saavuttamisessa.

Ylitettävänä on kymmenen kappaletta 83,8 senttimetrin korkuisia aitoja sadan metrin matkalla mahdollisimman nopeasti. Tätä on yleisurheilun naisten sadan metrin aitajuoksu.

Oululaista Kuivasjärven Auraa edustava Sonja Stång on yksi Suomen pika-aitojen nuorista lupauksista. Ensimmäistä vuottaan naisten yleisessä sarjassa kisaava Stång sanoo, että pärjätäkseen pika-aidoissa on nopeuden lisäksi osattava aitoa aidat teknisesti hyvin. Pitää olla voimaa ja liikkuvuutta.

– Koen myös, että aiturilla pitää olla rytmitajua ja rämäpäisyyttä, jotta uskaltaa juosta aitoja lujaa, Stång sanoo.

Hän pitää omina vahvuuksinaan hyvää tekniikkaa ja kylmäpäisyyttä. Rytmitajuakin löytyy, mistä kertovat muun muassa opinnot musiikkiluokalla.

Kulunut hallikausi on ollut lupauksia herättävä, sillä Tukholmassa hän juoksi uuden ennätyksensä 8,33 sekuntia 60 metrin pika-aidoissa. Hän on yltänyt useassa hallikisassa finaaliin. Muun muassa Kuortaneen SM-hallikisoissa helmikuussa hän oli finaalin kuudes.

OLYMPIAUNELMA VAATII HURJASTI TÖITÄ

Suomessa naisten aitajuoksu elää todellista kulta-aikaa. Jo noin puolen tusinaa naista on aitonut 100 metrin matkan alle 13 sekuntiin. Se on raja, joka erottaa kansainvälisen tason huippujuoksijat kansallisen tason kilpailijoista.

Stångin ennätys on vielä tällä hetkellä 13,31 sekuntia, mutta maaginen raja lähenee. Rajan alitus vaatii edelleen suuren määrän työtä ja harjoittelua.

– Perusnopeutta on yhä kehitettävä. Minun tapauksessani ehdottomasti myös lähtöä ja ensimmäiselle aidalle tulemista pitää parantaa. Tässä olen jäljessä muita. Myös tekniikassa on useita asioita, joita voi korjata.

Kun tekee oikeita asioita ja pysyy terveenä, tavoite on mahdollista saavuttaa.

Stångin kesän tavoite on päästä opiskelijoiden universiadeihin, jotka järjestetään ensi heinäkuussa Saksassa Rein-Ruhrin alueella ja Berliinissä. Stång opiskelee Oulussa kauppakorkeakoulussa, mutta useita nopeita suomalaisia naisaitureita löytyy tällä hetkellä muistakin yliopistoista.

– Kisoihin pääsee vain kaksi urheilijaa per laji. Vaikka olen asetetun rajan 13,40 jo juossut, todennäköisesti se ei riitä. Kilpailu meillä on todella kovaa. Täytyy varmaan juosta alle 13,10 sekunnin kisoihin päästäkseen.

Kesälle mahtuvat myös Kalevan Kisat Espoossa, jossa tavoitteena on mahdollisimman korkea sijoitus finaalissa. Stångin voi bongata myös televisiosta, sillä hän aikoo kiertää kesän Motonet GP -kisat sekä kisata kansainvälisestikin kovatasoisissa Turun Paavo Nurmi Gameseissa.

Stångin varsinainen unelma on päästä vuoden 2028 olympiakisoihin, jotka järjestetään Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Tavoite on kova, mutta sen eteen Stång tekee valtavasti työtä.

– Kyllä minä tähän tavoitteeseen uskon. Kun tekee oikeita asioita ja pysyy terveenä, tavoite on mahdollista saavuttaa.

SUURI PIENEMMÄN TUKENA

Urheilu-unelmien toteuttaminen vaatii jatkuvan harjoittelun lisäksi kilpailemista ja mieluummin ympäri maailmaa. Päästäkseen aikuisten arvokisoihin on tavoiteltava riittävän korkeita rankingpisteitä ja niitä saadakseen on kierrettävä kisoja kotimaassa ja ulkomailla. Huipputasolla urheileminen vaatii urheilijalta myös merkittäviä taloudellisia satsauksia.

Teollisuusliitto on solminut Stångin kanssa yhteistyösopimuksen vuosille 2025–2028. Tavoitteena on tukea lahjakkaita nuoria heidän matkallaan urheilun huipulle.

– Teollisuusliitto on Suomen suurin ammattiliitto. Tuntuu todella hienolta, että noin suuri organisaatio uskoo tekemiseeni ja haluaa olla tukemassa tällaista yksilöurheilijaa. Myös liiton arvot ovat lähellä omia arvojani.