”Käänne parempaan on tulossa, mutta toimialat pääsevät vauhtiin eri tahdissa”
Teollisuusliiton tutkimusyksikön toimialaseminaarissa keskusteltiin talouden suhdannenäkymistä, jotka eri toimialoilla näyttäytyvät erilaisina. Pitkään odotettu suhdannekäänne siirtyy ensi vuoteen.
Teollisuusliiton tutkimusyksikön toimialaseminaari järjestettiin 17.12.2024 Helsingissä. Samana päivänä julkaistiin tutkimusyksikön tuottama Toimialakatsaus 2024, jossa perehdytään Teollisuusliiton piiriin kuuluvien toimialojen työllisyyden, tuotannon, tuottavuuden ja kannattavuuden sekä yritysten kilpailukyvyn kehitykseen.
Tutkimusyksikön toteuttaman suhdannekyselyn mukaan Teollisuusliiton pääluottamusmiehet arvioivat, että liiton suurimmilla toimialoilla metalliteollisuudessa näkymät ovat hieman paremmat kuin vuoden alussa 2024, kemianteollisuudessa näkymät ovat samansuuntaiset mutta puutuoteteollisuudessa näkymät ovat yhä heikot.
– Jos kuvaamme tilannetta näin, että toimialat elpyvät taantumasta eri tahtisesti, silloin tiedämme, että olemme odottaneet elpymistä pitkään ja odotamme sitä edelleenkin, tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila sanoi seminaarissa.
Suomessa sekä talous että teollisuus ovat kehittyneet vaisusti lähes puolitoista vuotta. Käänteen parempaan odotettiin tapahtuvan jo tänä syksynä, mutta edelleen se karkaa kauemmaksi.
Kyllä tämä tilanne tästä paranee.
Teollisen tuotannon toimintaympäristössä on yhä useita haasteita, joita työpaikoilla pyritään ratkaisemaan parhaansa mukaan. Markkinoiden, talouden ja hintojen kehityksen lisäksi haasteita on muun muassa raaka-aineiden hinnoissa ja saannissa sekä sähkön hintaan, käyttöön ja tuotantoon vaikuttavissa seikoissa.
– Emme voi myöskään vähätellä työtaisteluidenkaan merkitystä. Ne näkyvät selvästi joissakin luvuissa. Lisäksi muiden toimialojen suorat ja välilliset vaikutukset heijastuvat teollisuusliittolaisten työpaikkojen toimialoille. Kuten myös puolustusta koskevat seikat sekä vihreän siirtymän ekologiset ja sosiaaliset vaikutukset, Anttila luetteli toimintaympäristön haasteita.
Orastavaa paranemista joillakin toimialoilla on kuitenkin jo näkyvissä. Siksi tutkimusyksikössäkin ollaan taas toiveikkaita.
– Vuodenvaihde voi olla vielä hankala, mutta kevättä kohden mennään. Kyllä tämä tilanne tästä paranee, Anttila lohdutteli.
METALLI KÄÄNTYY PAREMPAAN
Suhdannekyselyn mukaan metalliteollisuudessa eli nykyään yleisemmin käytetyssä teknologiateollisuudessa 34 prosenttia teollisuusliittolaisista alan pääluottamusmiehistä arvioi tuotannon näkymien seuraavien kolmen kuukauden aikana heikkenevän vähintään jonkin verran. Lähes joka neljäs vastannut uskoi tuotannon näkymien paranevan vähintään jonkin verran.
– Yksikkömme ennustaa, että metalliteollisuuden tuotannon määrä laskee tänä vuonna prosentin, mutta ensi vuonna se kasvaa 2 prosenttia, erikoistutkija Timo Eklund kertoi seminaarissa.
– Viime vuoden miinus 3 prosenttia ja tälle vuodelle tuleva miinus yksi prosenttia ovat yhteensä iso pudotus. Voidaan puhua jo suhdannekuopasta ja taantumasta.
Työllisyyden näkymät ovat sen sijaan hieman paremmat. Vaikka monessa alan yrityksessä lomautukset ja irtisanomiset ovat olleet yleisiä tänä vuonna, tutkimusyksikkö ennustaa työllisyyden toimialalla säilyvän kokonaisuutena ennallaan vuonna 2024. Ensi vuonna työllisyyden ennakoidaan paranevan prosentin.
– Tuotantotauoista ja heikosta suhdanteesta huolimatta monilla yrityksillä on tarvetta uusille työntekijöille.
KEMIA PARANEMASSA – PUUTUOTEOLLISUUDESSA YHÄ HEIKKOA
Kemianteollisuudessa näkymät ovat jokseenkin saman suuntaiset kuin metalliteollisuudessa. Teollisuusliittolaisista kemianteollisuuden pääluottamusmiehistä 25 prosenttia ennakoi tuotannon heikkenevän vähintään jonkin verran seuraavien 3 kuukauden aikana. Saman verran kyselyyn vastanneista pääluottamusmiehistä uskoi tuotannon määrän paranevan vähintään jonkin verran.
Teollisuusliiton tutkimusyksikkö ennustaa, että kemianteollisuudessa tuotannon määrä laskee tänä vuonna prosentin, mutta kasvaa ensi vuonna neljä prosenttia.
– Kemianteollisuudessa vuosi 2023 oli nihkeä. Tänä vuonna pientä liikehdintää parempaan on näkyvissä, mikä voi johtaa positiivisempaan vireeseen vuonna 2025. Vuodesta 2025 odotamme veturien, kuten lääkeaineiden vetävän toimialaa parempaan suuntaan, erikoistutkija Matti Roitto kuvasi tilannetta kemianteollisuudessa.
Tutkimusyksikkö ennustaa kemianteollisuudessa työllisyyden paranevan prosentin ensi vuonna.
Vuodesta 2025 odotamme veturien, kuten lääkeaineiden vetävän toimialaa parempaan suuntaan.
Näkymät ovat sen sijaan yhä vaisut puutuoteteollisuudessa. Teollisuusliiton erikoistutkija Mika Kärkkäinen kuvasi alan tilannetta heikoksi muun muassa rakennusteollisuuden vaikeuksien sekä Keski-Euroopan kehnon kysynnän vuoksi. Huonekalujen vaisuun menekkiin vaikuttaa kuluttajien ostovoiman heikentyminen.
Suhdannekyselyssä alan pääluottamusmiehistä peräti 40 prosenttia uskoi tuotannon heikkenevän vähintään jonkin verran seuraavien kolmen kuukauden aikana. Yli 40 prosenttia vastanneista uskoi työllisyyden heikkenevän vähintään jonkin verran.
Tutkimusyksikkö ennustaa, että puutuoteteollisuudessa tuotannon määrä kasvaisi ensi vuonna kaksi prosenttia ja työllisyystilanne pysyisi ennallaan.
– Me kuitenkin näemme, että puutuotteet kääntyisivät ensi vuonna kasvuun, mutta huonekalut kärvistelisivät vielä, Kärkkäinen arvioi.
– Puutuotteissa tuotanto ja vienti ovat kasvaneet viime kuukausina. Etenkin vienti Japaniin ja Egyptiin on kasvanut reippaastikin.
LOMAUTUKSET LISÄÄNTYIVÄT SYKSYLLÄ
Heikosta suhdanteesta huolimatta Teollisuusliiton teollisten alojen henkilöstömäärä on kääntynyt kasvuun kolmen edellisen vuoden aikana.
– Vuonna 2023 Teollisuusliiton teollisten alojen henkilöstömäärä oli 273 700, joka on hilppasen enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, Anu-Hanna Anttila esitteli työllisyystilannetta.
Kuluvana vuonna työllisyystilanne parani kesää kohden, mutta on taas heikentynyt syksyn edetessä.
– Syksyn mittaan etenkin lomautettujen määrä on kasvanut, Anttila kertoi.
– Lomautukset kertovat erityisesti suhdannevaihteluista. Tämä on poikkeuksellinen toimintajärjestelmä verrattuna moniin muihin maihin verrattuna.