Skiftarbete ger frihet på fabriken där kiselplattor tillverkas
Världen är beroende av kiselplattor, och på fabriken som tillverkar plattorna trivs Ella Jaakkola med att jobba nattskift.
”Jag jobbar som processarbetare på en fabrik som tillverkar kiselplattor. Elektronikindustrin använder plattorna vid bland annat tillverkning av halvledare.
Arbetet med att göra kiselplattor består av flera steg. Först odlar man kiselkristaller som bildar en stång. Sedan slipar man stångens ytterskal till önskad diameter, kapar stången till bitar och sågar bitarna till plattor. Processen består av sammanlagt 31 olika arbetsmoment.
Det arbetsmoment jag själv jobbar med är poleringen, där plattor med matt yta körs i en maskin som polerar plattorna så att de blir spegelblanka. När kiselplattorna kommer till mitt arbetsställe mäter jag att tjockleken är rätt och att andra krav uppfylls.
En stor del av mitt jobb går ut på att justera polermaskinens inställningar. Jag har lyckats när maskinen gör plattor med bra kvalitet.
Det gör inte något att man måste jobba nattskift— jag har alltid varit en nattuggla.
Även om jag har en processkötarexamen från en yrkesskola, så kräver jobbet som processarbetare här inte någon särskild utbildning. Man får lära sig jobbet. Men man måste vara noggrann, för kvalitetskraven är strikta. Det är också till hjälp om man kan något om maskiner.”
”För mig börjar en vanlig arbetsdag klockan sju på morgonen eller sju på kvällen. Skiftet är tolv timmar. Först ser vi vem som jobbar vid vilken maskin. Medan maskinen kör plattorna utför jag andra uppgifter som hör till processen, som till exempel att granska att det inte finns några repor i plattornas yta. Det gör jag i ett mörkerbås med hjälp av ljus.
Det kan hända allt möjligt under ett skift. Maskinen kan gå sönder och krossa alla plattor om man har satt in plattorna dåligt i maskinen eller om det finns en svag platta som går sönder under körningen.”
Jag kom hit till Okmetics fabrik i Vanda efter att en kompis hade lagt märke till att det fanns ett ledigt jobb här. Tidigare jobbade jag som montör på en plastfabrik i Birkaland, men jag hade redan planerat att flytta till Vanda.
I arbetsplatsannonsen fäste jag uppmärksamhet vid skiftsystemet: två morgonskift, en ledig dag, två nattskift och fem lediga dagar. Det är alltså mycket ledigt och det passar mig, för då kan jag besöka min familj i Birkaland. Det gör inte heller något att man måste jobba nattskift— jag har alltid varit en nattuggla.”
Man behöver inte grubbla på jobbet efter arbetsdagen.
”Det bästa med mitt jobb är kamraterna i teamet. Vi har en fantastisk arbetsgemenskap och jag har fått goda vänner. Det är också roligt att varje dag är annorlunda och att man får jobba med händerna.”
”Det här jobbet är inte heller sådant som man behöver grubbla på efter arbetsdagen. Man behöver inte ta med sig jobbet hem.
Mitt jobb är av stor betydelse för samhället såtillvida att kisel används i all slags elektronik. Världen blir alltmer elektrifierad: kiselplattor behövs också i de sensorer som alla smarta apparater och till exempel bilar behöver för att fungera. Utan de kiselplattor som vi tillverkar skulle det inte finnas så avancerad elektronik.”
Den här artikeln ingår i FFC:s serie Yrkesproffs i arbetslivet, där de FFC-anslutna fackförbundens medlemmar berättar om sitt jobb. Du kan läsa alla artiklar i serien här.