Osaston luottamusmies Juuso Pekkala (vas.) Vindealta, Valmetin pääluottamusmies Juha Pöllänen ja työsuojeluvaltuutettu Ari Jussila sekä Hub Logistics Packagingin pääluottamusmies Timo Romppanen ja varatyösuojeluvaltuutettu Janne Rantanen toimivat lakkovahteina.

Toimintapäivänä Tampereen Valmet Technologiesilla: ”Sanelupolitiikka ei ole suomalainen malli”

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JA VIDEO EMMI KALLIO

Hallituksen esittämä pitkä lista erilaisista työelämäheikennyksistä sai Valmetin väen jäämään kotiin torstaina. Lakkorintama piti hienosti, iloitsee pääluottamusmies Juha Pöllänen.

Teollisuusliiton julistaman, vuorokauden kestävän poliittisen lakon piirissä oli noin 40 000 työntekijää yli 460 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Lakko oli osa SAK:n yhteistä #PainavaSyy-kampanjaa, jolla vastustetaan hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä.

Viisi miestä seisoo liiton huomioliiveissä Valmet Technologies Oy:n Hankkion-tehtaan portilla Tampereella varhain torstaiaamuna. Jokaisella on kaulassa lappu, jossa lukee lakkovahti.

– Kuudelta alkoi tämän päivän ensimmäinen työvuoro. Silloin tehdas pysähtyi. Lakkorintama on pitänyt hienosti, iloitsee pääluottamusmies Juha Pöllänen.

Katso videolta Tampereen Valmet Technologiesin lakkovahtien terveiset maan hallitukselle.

– Lista on todella pitkä. Emme hyväksy näitä toimenpiteitä, kuten poliittisten lakkojen keston rajoittamista yhteen päivään tai ammattiosastoille kaavailtuja kohtuuttomia lakkosakkoja.

Hankkiossa Yrittäjänkadulla toimii Valmet Technologiesin Kudokset-yksikkö, joka valmistaa teknisiä tekstiilejä paperiteollisuuteen. Tehdas työllistää lähes 300 tuotannon työntekijää.

– Vaikka meillä tässä porukassa on töitä, ja tehtaassa on käynnissä isoihin investointeihin liittyvät rakennusprojektit, niin on hyvä muistaa, että työelämässä tapahtuu muutoksia.

Lakkorintama on pitänyt hienosti.

Pöllänen on toiminut luottamusmiehenä 20 vuotta. Viimeiset 11 vuotta hän on työskennellyt päätoimisena pääluottamusmiehenä Hankkion-tehtaalla. Työnsä kautta Pöllänen on erityisen huolissaan hallituksen aikeista heikentää työttömyysturvaa.

– Teollisuudessa on nyt paljon lomautuksia, ja ansiosidonnaisten leikkaukset eivät uhkaa vai työttömiä, vaan ne vaikuttavat myös lomautustilanteessa, Pöllänen muistuttaa.

Jos hallitus ei ala neuvotella asioista ja sopua ei synny, niin tämä ei jää tähän, toteaa Valmet Technologies Oy:n Hankkion-tehtaan pääluottamusmies Juha Pöllänen.

NUORTEN ASIALLA

Torstaina toteutunut lakko on kiristänyt tunnelmia Hankkion-tehtaassa alihankkijana toimivassa Vindea Oy:ssä. Se on Transvalin omistama yritys, jonka päätoimiala on varastointi.

– Työnantaja ei ymmärrä, miksi me lakkoilemme. Esimiehet ovat kuin myrkyn nielleitä, harmittelee osaston luottamusmies, logistiikkatyöntekijä Juuso Pekkala tehtaan portilla.

Lakkovaroitus herätti työntekijät miettimään, mistä työelämäheikennyksissä konkreettisesti on kysymys, sanoo osaston luottamusmies, logistiikkatyöntekijä Juuso Pekkala Vindea Oy:stä.

Hän kertoo, että välit esimiehiin olivat aikaisemmin hyvät ja että yhteistyö oli sujuvaa.

– Olemme olleet vähän varpaillamme lakon alla ja nyt tuntuu, että pitää olla varpaillaan tämän jälkeenkin.

Pekkala on toiminut osaston luottamusmiehenä tämän vuoden. Hän asettui ehdolle luottamusmiesvaaliin, koska hän halusi neuvoa nuoria ja puolustaa heidän oikeuksiaan.

– Olen joskus itse ollut se työpaikan nuorin, joka ei tiennyt omista oikeuksistaan mitään eikä tuntenut työehtosopimusta. Haluan, että työpaikalla on joku, joka katsoo nuorten perään.

Perheen perustaminen on todella hankalaa, jos työsuhteesta ei ole varmuutta.

Suurin osa Pekkalan työkavereista on vähän päälle 20-vuotiaita. Monet heistä ovat ensimmäisessä oikeassa työsuhteessaan.

– Jos työntekijä ei ole tietoinen ilta- tai yölisistä, niin siinä on pieni vedättämisen vaara.

Pekkalaa harmittaa, että monet hallituksen kaavailemista työelämäheikennyksistä kohdistuvat juuri nuoriin. Erityisen huolissaan hän on niin sanotusta potkulaista eli siitä, jos työnantaja voi jatkossa päättää työsuhteen ilman painavaa syytä.

– Työsuhteet ovat jo nykyisellään epävarmoja, ja potkulaki tekee niistä vielä epävarmempia. Jos se toteutuu, pelkona on, että meillä alkavat niin sanotut siivoustalkoot.

EPÄVARMUUS KASVAA

Lumi narskuu lakkovahtien kenkien alla, kun he liikkuvat lämpimikseen. Hengitykset höyryävät pikkupakkasessa miesten ruotiessa porukalla hallituksen suunnitelmia.

– Minun näkemykseni on, että jos hallituksen esitykset toteutuvat, työelämä muuttuu erittäin paljon epävarmemmaksi, sanoo Valmetin Hankkion-tehtaan työsuojeluvaltuutettu Ari Jussila.

Onko mielipiteen sanominen hallituksen mukaan tulevaisuudessa riittävä syy irtisanomiselle, pohtii Valmet Technologies Oy:n Hankkion-tehtaan työsuojeluvaltuutettu Ari Jussila.

Myös hän nostaa tikun nokkaan niin sanotun potkulain. Jussila on huolissaan työilmapiiristä erityisesti pienissä yrityksissä, joissa työehtosopimusta ei välttämättä muutenkaan noudateta.

– Kuka siellä uskaltaa sanoa enää mitään kriittistä työsuhteesta tai työturvallisuudesta ilman pelkoa irtisanomisesta, ja aletaanko potkulakia käyttää pelolla johtamiseen, Jussila pohtii.

Ei hyvältä näytä etenkään pienituloisten ja yksinhuoltajien kannalta.

Hän pelkää, että hallituksen esittämien, yksinomaan työväestöön ja heikompiosaisiin kohdistuvien heikennysten vuoksi suomalainen työelämä ottaa vuositolkulla takapakkia.

– Ei hyvältä näytä etenkään pienituloisten ja yksinhuoltajien kannalta.

Potkulain ohella epävarmuutta työelämässä Jussilan mukaan lisää hallituksen suunnitelmat poistaa takaisinottovelvoite alle 50 hengen yrityksiltä. Pätkätyöt lisääntyvät, Jussila uskoo.

Hän kritisoi myös hallituksen aikomusta lakkauttaa aikuiskoulutustuki, sillä sen turvin moni valmetilainenkin on päässyt uuden urapolun alkuun.

Torstaiaamun ensimmäiset lakkovahdit aloittivat urakkansa ennen kuutta Valmet Technologies Oy:n Hankkion-tehtaan portilla Tampereen Yrittäjänkadulla.

Jussila myöntää, että työelämässä on varmasti asioita, joita on syytäkin tarkastella harkiten, mutta hallituksen tyyli ei häntä miellytä.

–Asioista pitäisi keskustella ja neuvotella, eikä vain sanella. Nykyisen hallituksen harjoittama sanelupolitiikka ei ole suomalainen malli.

Teollisuusliitto on järjestänyt syksyn aikana tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto.