På teknologiföretaget Telestes enhet i Littois i S:t Karins tågade de anställda ut för en timme onsdagen 27 september i protest mot regeringens nedskärningsplaner.

Utmarsch på Teleste i Åbotrakten: ”Stor oro över arbetskompisarna och deras familjer”

TEXT TIIA KYYNÄRÄINEN
FOTO RONI LEHTI
ÖVERSÄTTNING JOHANNES WARIS

De anställda vid teknologiföretaget Teleste ser med oro på Finlands framtid. Det är speciellt regeringens planer på att gå åt den inkomstrelaterade arbetslöshetspenningen som väcker rädsla.

Arbetsnedläggelserna i protest mot regeringens nedskärningsplaner fortsatte på onsdagen 27.9 med utmarscher på 14 arbetsplatser i Egentliga Finland och Satakunta.

Industrifackets åtgärder utgör en del av Finlands fackföreningars centralorganisation FFC:s gemensamma kampanj ”Vägande skäl”.

På teknologiföretaget Telestes enhet i Littois i S:t Karins tågade de anställda ut för en timme.

De anställda vid Telestes fabrik i Littois lade ner arbetet som en del av kampanjen Vägande skäl.

Sari Tammi, huvudförtroendeman på Teleste, säger sig vara chockad över regeringen Orpos planer på nedskärningar i den sociala tryggheten och ändringar i lagen som skulle försämra arbetstagarnas ställning.

Huvudförtroendeman Tammi stör sig på att regeringen i sitt program utlovar ett starkt och engagerat Finland. Regeringen verkar ha glömt bort engagemanget för arbetstagarna helt och hållet.

Jag känner en stor oro för mina arbetskompisar, deras barn och barnbarn och alla som är arbetslösa.

– Jag känner en stor oro för mina arbetskompisar, deras barn och barnbarn och alla som är arbetslösa. Jag anser att det här är orimligt. Var finns det här engagerade Finland?

”Jag tycker att det verkar som om regeringen inte riktigt förstår vad de håller på med”, säger huvudförtroendeman Sari Tammi.

”REGERINGENS PLANER BERÖR OSS ALLA”

Enligt flera ekonomiska experter håller Finland på att gå in i en recession. På flera arbetsplatser har man inlett omställningsförhandlingar, så även på Teleste.

– Jag förstår inte hur regeringen tänker skapa 100 000 nya jobb då det hela tiden kommer fler arbetslösa, frågar sig Tammi.

Enligt henne ligger det för tillfället inte ett hot om uppsägningar över personalen på Teleste men det kan bli aktuellt med permitteringar. Det är speciellt de utlovade nedskärningarna i den inkomstrelaterade arbetslöshetpenningen som väcker frågor.

Jag förstår inte hur regeringen tänker skapa 100 000 nya jobb då det hela tiden kommer fler arbetslösa.

– Visst berör planerna oss alla, framför allt nedskärningen i det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet. Därifrån ska de ha bort de skyddade beloppen och barnförhöjningarna ska avskaffas, säger Tammi.

– Det ska också ske förändringar i uppsägningsskyddet och första sjukdagens ska det inte längre betalas lön för. Det väcker också en oro.

Flera tiotal anställda deltog i Industrifackets utmarsch på Teleste onsdagen den 27 september.

Finansminister Riikka Purra har sagt att den första oavlönade sjukdagen skulle gälla endast ett litet antal anställda. Det här tror Tammi inte på.

– Det kommer nog att gälla oss alla eller så kommer något annat väsentligt att försvinna från vårt kollektivavtal i stället. Arbetsgivaren kommer inte längre att ge den fösta sjukdagen ”gratis” till oss. Jag tycker att det verkar som om regeringen inte riktigt förstår vad de håller på med.

Vi talar om kollektiv styrka. Jag tror och hoppas att det blir dags att använda oss av den.

Tammi har jobbat 36 år på Teleste och har under sin arbetskarriär upplevt flera förändringar i arbetsvillkoren och arbetsmiljön.

Arbetsgivaren och arbetstagarna har ändå alltid strävat efter att förhandla. Det förutsätter ändå att både arbetstagarna och arbetsgivarna vet vad de håller på med.

– Jag har gjort det här i flera år och fått se att inte kan arbetsgivaren heller allt. Inte har de heller alltid de resurser som krävs för lokala avtal.

VI KÖR ÄNDA IN I KAKLET OM VI MÅST

Flera tiotal anställda deltog i Industrifackets utmarsch på onsdagen 27 september. Huvudförtroendeman Sari Tammi anser att arbetsnedläggelserna på en timme är en bra början men hon tror samtidigt att det inte kommer att räcka till för att få regeringen på andra tankar.

– Vi talar om kollektiv styrka. Jag tror och hoppas att det blir dags att använda oss av den. Jag har pratat arbetskompisarna och de är redo att köra på så längt som det kräver. Jag är också själv av den åsikten att nu kör vi ända in i kaklet om vi måste. Vi kan inte bromsa längre.

 

Industrifacket inledde politiska stridsåtgärder tisdagen den 26 september i protest mot regeringens planer på försämringar i arbetslivet och den sociala tryggheten. Förbundets åtgärder utgör en del av fackcentralen FFC:s gemensamma kampanj Vägande skäl. Kampanjens mål är att försvara arbetstagarna mot regeringens ensidiga nedskärningsplaner.

Läs mer om Industrifackets åtgärder.