Puurtaja-diplomin saanut Sanna Kuivasniemi on ammattiosastonsa sydän ja moottori
”Sanna on vuosien pitkäjänteisellä työllä johtanut ja kannustanut osastomme jäseniä tunteja katsomatta. Sanna on osastomme sydän ja moottori.” Näin Arteknon Muovityöntekijöiden ammattiosaston hallitus perusteli, miksi Sanna Kuivasniemi on ansainnut Teollisuusliiton Puurtaja-diplomin.
SANNA KUIVASNIEMI
Koneenhoitaja Artekno Oy:ssä, pääluottamusmies (2009–).
Arteknon Muovityöntekijöiden ao. 508:n varapuheenjohtaja, taloudenhoitaja ja jäsenhuoltaja.
Sai Teollisuusliiton Puurtaja-diplomin 1.6.2022.
Diplomihakemuksen kirjoittanut ammattiosaston puheenjohtaja Pasi Kinnunen katsoi, että myös Kangasalan Arteknon korkea järjestäytymisaste, yli 90 prosenttia, on pitkälti pääluottamusmies Sanna Kuivasniemen ansiota.
– Kun meille tulee uusia työntekijöitä, menen aina esittelemään itseni. Sitten kierrän heidän kanssaan tehdasta ja kerron heille ammattiosaston tekemisistä, kertoo Kuivasniemi.
Arteknon Muovityöntekijät ao. 508 on työpaikkaosasto, johon kuuluu reilut 70 jäsentä. Näistä vajaat 50 on työntekijöitä ja loput eläkeläisiä.
Koneenhoitajana työskentelevä Kuivasniemi ei tuputa ammattiosaston ja Teollisuusliiton jäsenyyttä.
– En ahdistele asian kanssa. Jos joku ei liity, niin sitten ei liity. Mutta toisaalta en auta YTK:n jäseniä asioimaan työkkärin tai työttömyyskassan kanssa.
Onkin osoittautunut merkittäväksi asiaksi, että liiton jäsenet saavat luottamushenkilöiltä opastusta ”paperihommissa” ja netin syövereissä. Varsinkin ensikertalaiselle esimerkiksi päivärahahakemuksen täyttäminen ei ole aivan yksinkertainen toimenpide. On selvitettävä, mitä tietoja pitää toimittaa, saako edellisestä työttömyyskassasta kaikki tarpeelliset dokumentit ja niin edelleen. Näissä asioissa kokemus antaa varmuutta.
– Kyllä se on ollut iso myyntivaltti, että tällaista apua on tarjolla, sanoo Kuivasniemi.
– Siinä tarvitsee paljon luottamusta, kun tulee toiselta ihmiseltä pyytämään neuvoa, ja sitten pankkitunnuksilla mennään työkkärin sivuille ja syötetään sinne kaikki omat tiedot peruskoulusta alkaen. Ja jos yhden kohdan täyttää väärin, voi olla, että päiväraha jää siitä syystä saamatta.
VIESTINTÄALUSTANA ILMOITUSTAULUT
Artekno on vuonna 1953 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa muovituotteita muun muassa lääketeollisuudelle. Tehtaita on kaksi, Kangasalla ja Luopioisissa Pälkäneellä. Työntekijöitä on alle sata, mutta tuotevalikoima on laaja: siihen kuuluu esimerkiksi elintarvikepakkauksia, kylmä- ja kuumapakkauksia sekä koneissa käytettäviä teknisiä muoviosia. Artekno tekee myös huonekaluja, Luopioisten tehtaassa sellaistakin suomalaisen muotoilun klassikkoa kuin pallotuolia.
Kasvokkain kun tavataan, niin siinä on helppo kysyä, mitä te haluaisitte, että me järkätään.
Kun työpaikka on pieni, viestintä hoituu parhaiten perinteisillä keinoilla. Ammattiosaston ajankohtaiset asiat jokainen voi Kangasalan tehtaassa käydä lukemassa kahdelta ilmoitustaululta.
– Facebook-ryhmäkin meillä on, mutta se on aika hiljainen, ilmoitustaulu on ensisijainen kanava. WhatsApp-ryhmän kautta osaston hallituksen kokouskin saadaan pystyyn hyvin äkkiä ja päätökset kerrotaan taululla, selvittää Kuivasniemi.
Viestit kulkevat molempiin suuntiin, ja viisihenkinen hallitus saa osaston jäseniltä palautetta, jonka pohjalta toimintaa suunnitellaan.
– Kasvokkain kun tavataan, niin siinä on helppo kysyä, mitä te haluaisitte, että me järkätään. Yleensäkin me yritetään olla lähellä jäsentä ja huolehtia siitä, että tieto kulkee ja toimintaan on helppo osallistua.
RUOKATUNNILLE PITSAT AMMATTIOSASTON PIIKKIIN
Ammattiosaston järjestämiin tapahtumiin on kuulunut esimerkiksi carting-ajoa ja saunailtoja. Osastolla oli aiemmin myös vakivuoro paikallisella kuntosalilla.
– Kerran viikossa oli tunnin vuoro, ja puheenjohtaja oli siellä ohjaajana. Siellä kävi säännöllisesti 5–7 osallistujaa, mikä on meidän kokoiselle osastolle ihan hyvin, sanoo Kuivasniemi.
Taannoin vakuutusyhtiö Turvan edustaja kävi Kangasalla kertomassa, mitä vakuutuksia Teollisuusliiton jäsenyyteen sisältyy.
– Moni oli matka- ja tapaturmavakuutuksesta iloisesti yllättynyt. Ai jaa, onko minulla tällaisetkin olemassa?
On tosi tärkeää, että ketään ei jätetä yksin tekemään asioita eikä kukaan ole yksinään vastuussa kaikesta.
Rennomman tekemisen ja vakavamman sisällön lisäksi on syytä huolehtia perustarpeista – kylläinen jäsen on tyytyväisempi kuin nälkäinen. Pikkujouluissa 2020 tilattiin työpaikalle noutoruoat.
– Silloin oli koronaa ollut jo melkein vuoden päivät ja kaikki jutut peruttu, niin oli kiva tehdä jotain yhteistä ja erilaista. Ruoka oli vielä hirmu hyvää.
Kuluvan kesän luova kokeilu on ammattiosaston tarjoama ”kesäpitsa”.
– Idea keksittiin hallituksen kokouksessa toukokuussa. Työpaikalla kiersi lista, johon jäsenet saivat kirjoittaa oman tilauksensa. Ei siitä jäänyt monta nimeä puuttumaan. Pitsat toimitettiin ruokatunnille.
Osaston oman toiminnan lisäksi jäseniä rohkaistaan osallistumaan liiton tapahtumiin, kuten Murikka-opiston koulutuksiin. Etenkin muksukurssit ja Next Step -kurssi ovat saaneet Arteknon väeltä hyvää palautetta. Kuivasniemi on itsekin ahkera Murikan-kävijä.
– Murikasta saa vertaistukea. Siellä on kiva nähdä muita luottiksia, sitten osaa suhteuttaa omaa työpaikan tilannetta siihen, miten muilla menee. Ja ainahan kursseilta jää tietoa takaraivoon.
”KETÄÄN EI JÄTETÄ YKSIN TEKEMÄÄN ASIOITA”
Pääluottamusmiehen käytössä on Arteknon kokoisessa firmassa viikoittain kahdeksan luottamusmiestuntia. Mutta kuten Puurtaja-diplomin hakemusperusteluissa mainittiin: Sanna Kuivasniemi tekee työtä osaston jäsenten hyväksi ”tunteja katsomatta”. Tarvittaessa hän hoitaakin asioita ja auttaa jäseniä myös omalla ajallaan.
– Tutummat soittavat minulle kotiinkin, ja se on ihan ok.
Puurtaja itse korostaa kuitenkin tiimityötä, joka ammattiosaston hallituksessa toimii mainiosti. Apua voi pyytää ja sitä myös saa.
– On tosi tärkeää, että ketään ei jätetä yksin tekemään asioita eikä kukaan ole yksinään vastuussa kaikesta.
Työnteon ja luottamustehtävien ulkopuolisessa elämässä Kuivasniemen kalenteri täyttyy muun muassa mummailusta, eli parivuotiaan lapsenlapsen kanssa vietetystä ajasta, sekä yleisestä ”ulkopuuhailusta”.
– Perunoita ja porkkanoita kasvattelen. Vuoden verran on ollut koira, sen kanssa lenkkeillessä aika menee kivasti. Ja käsitöitä teen, minkä ehdin, kutimet ovat hyvin usein kädessä. Kyllähän minä sellainen touhuilija olen vähän kaikessa.
PUURTAJA-DIPLOMI
- Diplomilla osoitetaan arvostusta mittavasta urasta luottamustehtävässä. Puurtaja-termi viittaa ahkeraan, usein huomaamattomankin työn tekijään.
- Puurtaja on omilla teoillaan kehittänyt ammattiosaston tai työpaikan toimintaa ja innostanut uusia jäseniä mukaan.
- Ammattiosaston hallitus voi esittää Puurtaja-diplomia vuosittain yhdelle jäsenelleen.
- Puurtaja palkitaan kunniakirjalla ja 90 euron arvoisella lahjakortilla liiton verkkokauppaan Soppiin.
Lue lisää: www.teollisuusliitto.fi/puurtaja