Anna Andersson kertoo, että opiskelu onnistui työn ohessa, mutta opinnot veivät valtaosan vapaa-ajasta.

Korkeakoulututkinto päivätöiden ohessa – ”Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos opintojalkaa kutittaa”

29.4.2025

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

Kultaseppä Anna Andersson valmistuu kesäkuussa 2025 yhteisöpedagogiksi ammattikorkeakoulusta. Kolmen vuoden urakka lähti liikkeelle Teollisuusliiton ja Murikka-opiston tukemista polkuopinnoista.

– Olin Murikassa kolmen kuukauden kurssilla. Silloin vahvistui, että voisin alkaa harkita jatko-opintoja, kertoo kultaseppä Anna Andersson.

Koulun penkille paluu oli ollut mielessä pidempään. Ylioppilastutkinnon, kultaseppäartesaanin ja kultasepän ammattitutkinnon koulutuksen päälle sopii hyvin korkeakouluopintoja.

Andersson pääsi vuonna 2022 yhteisöpedagogiikan polkuopintoihin, joita Teollisuusliitto tarjoaa jäsenilleen yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) ja Murikka-opiston kanssa. Syksyllä 2025 yhteistyöhön liittyvät myös Suomen Elintarviketyöläisten liitto ja Paperiliitto.

Polkuopintoihin kuuluu vuodesta puoleentoista vuoteen kestävät 60 opintopisteen opinnot, joiden jälkeen on mahdollista hakea erillishaun kautta yhteisöpedagogiikan tutkinto-opiskelijaksi. Yhteisöpedagogi on muun muassa yhdistysten ja työyhteisöjen kehittämisen ammattilainen.

Otin ilolla vastaan opintoryhmän ja Murikan opettajien tuoman tuen.

Anderssonin polkuun sisältyi heti alussa käänne, sillä hänet valittiin Humakiin yhteishaun kautta ylioppilastutkinnon perusteella suoraan tutkinto-opiskelijaksi. Hän kuitenkin halusi ja sai luvan osallistua liittojen ja Murikan tukemaan polkuun.

– Otin ilolla vastaan opintoryhmän ja Murikan opettajien tuoman tuen.

Tuki tarkoittaa muutamia lähipäiviä Murikassa ja verkkopohjaisia tapaamisia. Tuki on sekä opintoihin tsemppausta että käytännön apua esimerkiksi tietokoneohjelmien käytössä.

– Joe Excelillä tekeminen ei meinaa suttaantua, opintokavereilta tai opettajilta saa tukea matalalla kynnyksellä.

VERKKO-OPINNOT TUOVAT JOUSTAVUUTTA

Anderssonilla on vuoden verran kokemusta taidehistorian opinnoista yliopistossa. Vuosituhannen taitteessa yliopisto-opintojen ja työnteon yhdistäminen oli raskasta.

– Maailma on muuttunut, ja opinnoista on tullut paljon joustavampia.

Yhteisöpedagogiikan opinnot Andersson teki monimuoto-opiskeluna.

– Ensimmäiset kaksi päivää kävin tutustumassa Helsingin toimipisteellä. Muuten kaikki opinnot olivat verkossa.

Kun tutkintopaperit saapuvat, on aika kartoittaa tulevaisuuden suuntia, Anna Andersson kertoo.

Verkko-opintoihin sisältyi muun muassa luentoja ja ryhmätöitä. Täysipäiväisen työn ja opiskelun yhdistäminen osoittautui mahdolliseksi, joskin lomat ja muu vapaa-aika täyttyivät kolmen vuoden ajan opiskelusta.

– Opiskelu meni paremmin kuin olin kuvitellut. Ei ollut paikasta toiseen siirtymistä, riittää kun avaa koneen, niin pääsee luennolle.

TYÖHARJOITTELU JA LOPPUTYÖ AY-AIHEISTA

Opintoihin kuului muun muassa kymmenen viikon työharjoittelu, jonka Andersson teki Teollisuusliitossa.

– Harjoittelu työympäristöyksikössä oli antoisaa.

Harjoitteluun kuului muun muassa työehtosopimusten sosiaalisten määräysten vertailua, lehtijutun kirjoitus ja osallistumista työympäristöyksikön koulutustoimintaan alueilla ja Murikassa.

Lopputyönsä aiheena Anderssonilla oli ammattiosastojen jäsenistön tuen tarpeet työtaistelutilanteissa, jota hän kartoitti luottamushenkilöille lähetetyllä kyselyllä. Kyselyyn tuli 32 vastausta, jotka piirsivät kuvaa teollisuusliittolaisten tilanteista ja tarpeista työtaistelujen aikana.

– Olin hirmu iloinen, että vaikka ilmapiiri on kiristynyt, väkivallan uhkaa ei ole noussut, Andersson kertoo tuloksista.

Opinnoista saa ennen kaikkea innostusta.

Pääsääntöisesti vastaajat kertoivat, että ovat saaneet tukea tai tietävät, mistä tukea on saatavilla. Kaikenlaiselle tiedotukselle ja tuelle on kova kysyntä työtaistelutilanteissa.

– Vastauksissa toivottiin liiton työntekijöitä käymään kentällä ja työpaikoilla mahdollisimman paljon.

Lopputyön tilaaja oli Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto 7, jolle Andersson teki myös diaesityksen, jossa pähkinänkuoressa kerrotaan liiton ja ammattiosaston toiminnasta ja palveluista sekä työtaisteluista.

EDUNVALVONTA KIINNOSTAA TYÖNÄKIN

Nyt vajaa kolme vuotta opintojen alusta Anderssonilla on vaadittavat 210 opintopistettä suoritettuna ja lopputyö tehtynä, joten yhteisöpedagogin paperit ovat tulossa taskuun 6. kesäkuuta.

– Täytyy myöntää, että ilolla tervehdin lisääntynyttä vapaa-aikaa.

Yhteisöpedagogin ammatillisen osaamisen ytimessä on yhteisöjen kehittäminen ja ohjaaminen. Humakissa opinnot voi keskittää nuorisotyöhön, järjestötyöhön, seikkailukasvatukseen tai työyhteisöjen kehitykseen.

Pitkäaikaisena ammattiyhdistysaktiivina Anderssonin ominta osaa oli järjestötyön opinnot, joiden tavoitteena on edistää kansalaisjärjestöjen ja yhteiskunnallisten liikkeiden vastuullista toimintaa sekä vahvistaa niiden toimintakykyä, laatua ja vaikuttavuutta.

– Edunvalvonta kiinnostaa työnäkin.

Jalometalliala on matalapalkka-ala, jolla Andersson ei näe suuria etenemismahdollisuuksia.

– Kun todistus tulee, pitää alkaa kartoittamaan, minkälaisia työpaikkoja on haettavana. Tällä hetkellä olen hyvin työllistetty kultaseppähommassa, joten kiirettä ei ole.

ANNA ANDERSSON

Kultaseppä ja 1. varatyösuojeluvaltuutettu
Kalevala Koru Oy, Helsinki
Helsingin jalometallityöväen ao. 82:n puheenjohtaja
Kemian sektorin sektorijohtokunnan jäsen
Jalometallialan työehtosopimusneuvottelukunnan jäsen
Valmistuu yhteisöpedagogiksi 6.6.2025

INNOSTUSTA JA KÄYTÄNNÖN OPPEJA

Andersson on Helsingin jalometallityöväen ammattiosasto 82:n puheenjohtaja. Yhteisöpedagogiikan opintojen osana hän on tehnyt materiaaleja myös omalle osastolleen.

– Opinnoissa aukeaa, miten helppoa nykyään on tehdä esimerkiksi ammattiosaston mainoksia tai suunnitella toimintaa ammattimaisemmin.

Opinnot antavat käytännönläheistä apua arjen järjestöaskareisiin, mutta siinä on vasta toinen puoli annista.

– Opinnoista saa ennen kaikkea innostusta. Järjestötyö ei ole kivireki, vaan mukavaa ja antoisaa hommaa.

Andersson suosittelee yhteisöpedagogiikan polkuopintoja kaikille, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita ja uskovat arkeensa mahtuvan opiskelua.

– Tämän paremmin tuettua opiskelua on vaikea keksiä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos opintojalkaa kutittaa.

 

Lue lisää polkuopinnoista ja hae opiskelemaan. Syksyllä 2025 alkavien opintojen haku päättyy 5.5.2025.