Kuoro on laulumusiikin joukkuelaji – ”On hienoa olla osa instrumenttia, jota kuoronjohtaja soittaa”
Arttu Jokikota laulaa kakkosbassoa eli matalinta miesääntä Hämeenlinnan Mieskuorossa. Kuorolaulussa parasta on laulaminen, hän sanoo. Kuoron kausi huipentuu kevätkonserttiin.
Tule, tuonetar jo, aika onkin tulla, kaikuvat Hylkiön laulun sanat Hämeen Suojan juhlasalissa, kun Hämeenlinnan Mieskuoro harjoittelee kevätkonserttiaan varten.
– Kuorolaulussa parasta on laulaminen ja se kun huomaa, että oma laulaminen kehittyy. Silloin epävarmuus katoaa tekemisestä ja tilalle tulee ilo, sanoo hämeenlinnalainen Arttu Jokikota.
Hän aloitti kuorolaulun syksyllä 2019, kun Hämeenlinnan Mieskuoro järjesti taiteellisen johtajansa Anneli Julénin johdolla kuorokoulun kuorolaulusta kiinnostuneille.
– Vaimo oli monta kertaa sanonut minulle, että voisit kokeilla kuorolaulua. Matalalle miesäänelle voisi kuulemma olla käyttöä kuoromaailmassa, Jokikota kertoo.
Ilmoittautuessaan kuorokouluun Jokikota ei osannut lukea nuotteja, mutta hän oli kuunnellut nuoruudessaan monipuolisesti musiikkia sekä laulanut satunnaisesti karaokessa.
– Suomenkielinen musiikki ei ole ollut minun juttuni, mutta olen alkanut arvostaa sitä. Meillä on ollut aika hienoja lauluntekijöitä viimeisen 120 vuoden aikana.
Videolla Arttu Jokikota kertoo, miten Hämeenlinnan Mieskuoro harjoittelee ja mitä harjoituksissa tapahtuu.
KONSERTTI SYTYTTI KIPINÄN
Kuorokoulun käytyään Jokikota liittyi Hämeenlinnan Mieskuoroon. Hän sai oman kuorokummin, joka toimi hänen mentorinaan ja jonka vieressä hän lauloi harjoituksissa.
– Ensimmäisen kerran pääsin lavalle joulukonsertissa Hämeenlinnan kirkossa. Minua jännitti ihan helvetisti enkä siksi laulanut siellä montaa sanaa, mutta siitä syttyi kunnon kipinä.
Suomenkielinen musiikki ei ole ollut minun juttuni, mutta olen alkanut arvostaa sitä.
Klassisen mieskuoromusiikin lisäksi Hämeenlinnan Mieskuoro esittää popahtavia lauluja. Ohjelmistoon kuuluu muun muassa Pave Maijasen Lähtisitkö ja Jukka Pojan Silkkii.
– Mieskuorolle on sävelletty paljon serenadeja, rakkauslauluja. Ne ovat yleensä aika nättejä, kuten Hän kulkevi kuin yli kukkien.
Hämeenlinnan Mieskuoron ohjelmisto on paitsi monipuolinen myös monikielinen.
– Olemme laulaneet suomeksi, viroksi, englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, baskiksi ja latinaksi. Vaikka en osaisi sanaakaan kieltä, laulun verran pystyn lausumaan sitä vakuuttavasti.
ARTTU JOKIKOTA
Työsuojeluvaltuutettu
SSAB Europe Oy
Hämeenlinna
SMOKKI MAKSAA
Hämeenlinnan Mieskuoro harjoittelee maanantai-iltaisin kolme tuntia kerrallaan. Kuoro on perustettu vuonna 1922 ja siihen kuuluu noin 25 aktiivista jäsentä.
– Meillä on tosi hyvä henki. Tuemme toisiamme laulamisessa ja vitsailemme harjoituksissa paljon. Välillä se saattaa mennä veljellisen kettuilunkin puolelle, Jokikota kertoo.
Neliäänisessä mieskuorossa tenorit laulavat kahta korkeaa ääntä ja bassot kahta matalaa. Jokikota on äänialaltaan kakkosbasso eli hän laulaa matalinta miesääntä.
– Nyt ymmärrän, miksi en voi kiekua korkealta ja komeasti. Tummat miesäänet ovat aina olleet karaokessakin suosikkejani.
Jokikota ei pidä kuorolaulua kalliina harrastuksena. Hämeenlinnan Mieskuorossa syksystä kevääseen kestävä laulukausi maksaa 250 euroa.
– Nuottihankinnoista tulee muutamia kymppejä päälle. Nuottitelineestä maksoin 50 euroa.
Esiintymisasu sen sijaan saattaa olla arvokas. Hämeenlinnan Mieskuoro esiintyy smokissa.
– Alkuun vuokrasin smokin ennen kuin ostin oman. Se maksoi kenkineen päivineen noin 700 euroa, mutta olen kyllä käyttänyt sitä koko rahan edestä.
”TULKITSEMINEN ON SIISTIÄ”
Jokikodan mukaan kuorolaulu sopii kaikille, joita se vain kiinnostaa.
– Pitää olla joko lauluääntä, nuotinlukutaitoa tai kova motivaatio. Jos joku näistä löytyy, niin sillä pääsee jo alkuun. Sen jälkeen harrastus vaatii enää työtä ja harjoittelua.
Viikoittaiset kuoroharjoitukset eivät yksin riitä, vaan laulaa pitää myös kotona, jos kuorossa haluaa pärjätä, Jokikota sanoo.
– Kuoronjohtaja tekee meille stemmanauhoja. Niiden avulla tutustun uusiin lauluihin. Kotona laulan lyhyitä 15 minuutin pyrähdyksiä. Auto on myös hyvä paikka harjoitella.
Pitää olla joko lauluääntä, nuotinlukutaitoa tai kova motivaatio.
Jokikodan tavoitteena on opetella laulut ulkoa, koska hänestä on näyttävää, jos kuoro esiintyy ilman nuotteja. Kuoroharrastus on hänelle henkireikä.
– Kun tulen harjoituksiin, tiedän, että nyt minun täytyy keskittyä tekemään jotain ihan muuta kuin normaalisti, Jokikota sanoo.
Hän nauttii erityisesti laulujen tulkitsemisesta.
– Kun pääsen sisälle uuteen lauluun, sen tulkitseminen on aika siistiä. On hienoa olla osa instrumenttia, jota kuoronjohtaja soittaa. Kuorolaulu on laulumusiikin joukkuelaji.

KONSERTTI
Hämeenlinnan Mieskuoron kevätkonsertti Elämältä kaiken sain
Keskiviikkona 28.5.2025 kello 19
Suomen kasarmin upseerikerholla (Vuorikatu 26, Hämeenlinna)