Timo Nevaranta är chef för samhällsrelationer vid Industrifacket.

Vänstersväng i valet – ”Arbetstagarna har röstat med fötterna”

TEXT ANTTI HYVÄRINEN OCH JOHANNES WARIS
FOTO ANTTI HYVÄRINEN 

Socialdemokraterna var valkvällens stora vinnare medan stödet för sannfinländarna rasade. Industrifackets chef för samhällsrelationer, Timo Nevaranta, tror att valresultatet skapar ett hårt tryck på regeringens Orpos halvtidsöversyn där besluten om den andra halvan av regeringsperioden ska göras.

Välfärdsområdes- och kommunalvalet innebar en märkbar förändring i väljarstödet för partier jämfört med senaste valet. Socialdemokraterna var störst i bägge valen medan sannfinländarna tappade rejält.

Industrifackets chef för samhällsrelationer, Timo Nevaranta, bedömer att väljarna den här gången närmade sig dubbelvalet från två håll. Å ena sidan handlade valet om vardagen, grundläggande service och utbildning. Samtidigt ville väljarna också säga sitt om den politik Petteri Orpos regering har fört.

Valresultatet kommer att ha en inverkan på regeringssamarbetet

– Finland är på väg i fel riktning. Det verkar ha varit en vanlig tanke hos väljarna. Det kan nog ingen neka till, säger Nevaranta.

Regeringen har genomfört omfattande nedskärningar i den sociala tryggheten och samtidigt också till exempel gått åt arbetstagarnas ställning på flera rätt.

– Inom Industrifacket önskar vi förstås att det här valresultatet skulle synas på något sätt i regeringens politik. Arbetstagarna har röstat med fötterna.

FÖRSVAGAT STÖD FÖR REGERINGSPARTIERNA

Det sammanlagda stödet för regeringspartierna låg på minus i både kommunalvalet och välfärdsområdesvalet. I välfärdsområdesvalet tappade regeringspartierna 3,8 procentenheter jämfört med det senaste valet. I kommunalvalet låg regeringspartiernas förluster på 6,6 procentenheter. Regeringen består av samlingspartiet, sannfinländarna, SFP och kristdemokraterna.

– Valresultatet kommer att ha en inverkan på regeringssamarbetet, säger Nevaranta.

Sannfinländarna backade ordentligt i båda valen. Väljarstödet sjönk i välfärdsområdesvalet med 3,3 procentenheter och med 6,8 procentenheter i kommunalvalet. Nevaranta anser att sannfinländarna kan hitta den skyldiga i spegeln.

– Sannfinländarna har viftat med saxen framför sina väljare.

SDP tog segern i både kommunal- och välfärdsområdesvalet. Stödet steg med 3,2 procentenheter i välfärdsområdesvalet och 5,3 procentenheter i kommunerna.

– Det är tydligt att stödet för regeringspartierna inte ligger ens i närheten av en majoritet. Om det blir en repris i riksdagsvalet så innebär det att maktskifte.

ÖKAR TRYCKET PÅ REGERINGEN

Efter påsk samlas regeringen Orpo i halvtidsöverläggning med målet på de andra två åren av regeringsperioden. Regering har i sin politik kört näringslivets intressen och trycket på att arbetet ska fortsätta är hårt från arbetsgivarborgen.

– Näringslivet försöker klämma ut allt som går, säger Nevaranta.

”Folk har kanske velat rösta på en kandidat som man kan lita på när det kommer till frågor som rör arbetslivet.”

Utgångsläget är spännande eftersom statsministerpartiet Samlingspartiet höll ställningarna i valet. Partiet var näst populärast i båda valen. Jämfört med senaste val sjönk stödet för samlingspartiet med 1,2 procentenheter medan stödet i kommunalvalet steg med 0,5 procentenheter.

– Under halvtidsöversynen kommer trycket på från samlingspartiet och näringslivet på sannfinländarna att vara hårt. Jag hoppas att sannfinländarna förstår att hålla arbetstagarnas sida.

FACKLIGA LEDARE BLAND KANIDATERNA

Sammanlagt 530 medlemmar i Industrifacket hade anmält sig till fackcentralen FFC:s valgalleri för kommunalvalet. I galleriet över kandidater i välfärdsområdesvalet fanns det 168 medlemmar i Industrifacket.

Industrifackets medlemmar har blivit invalda på olika håll i landet. En av de ny kommunala beslutsfattarna är Industrifackets ordförande Riku Aalto som kammade hem 926 röster i Vanda.

I Helsingfors kammade Silja Paavola, tidigare ordförande för närvårdarfacket Super hem 1 221 röster och en plats i stadsfullmäktige. Nevaranta tror att flera arbetstagare har velat lägga sin röst på en kandidat som inte vänder kappan med vinden efter valet.

– Folk har kanske velat rösta på en kandidat som man kan lita på när det kommer till frågor som rör arbetslivet.

ARBETET GÅR VIDARE

Resultatet i valen visar att en förändring är möjlig om väljarna vill ha en sådan.

– Jag tycker att det här valet visar att man inte kan säga att det inte spelar någon roll om man röstare, säger Nevaranta.

Valdeltagandet steg en aning i välfärdsområdesvalet valet och sjönk i kommunalvalet. I välfärdsområdesvalet landade valdeltagandet på 51,7 procent det vill säga 4,2 procentenheter mer än år 2022. Valdeltagandet i kommunalvalet låg på 54,2 det vill säga 0,9 procentenheter lägre än i kommunalvalet 2021.

Vi har en skyldighet att föra fram medlemmarnas oro och synpunkter.

Industrifacket strävade efter att aktivera medlemmarna att rösta i valen. Nevaranta tror att vi inte skulle ha den typen av regeringspolitik som vi nu sett om alla arbetstagare tog sig till valurnorna.

– Förbundets roll i sammanhanget är att aktivera folk och påminna om att det är viktigt att man går och röstar.

Den arbetstagarfientliga politik som regeringen Orpo drivit har gjort det tydligt för fackföreningsrörelsen hur viktigt det är att påverka samhälleligt.

– Vi har en skyldighet att föra fram medlemmarnas oro och synpunkter och påverka de politiska partierna så att de skulle göra bättre politik.

VÄLFÄRDSOMRÅDES- OCH KOMMUNALVALET 2025

Stödet för partierna i välfärdsområdesvalet (förändring från valet 2022)
• ↑ SDP 22,5 % (+ 3,2)
• ↓ Samlingspartiet 20,4 % (- 1,2)
• ↑ Centern 19,4 % (+ 0,2)
• ↑ Vänsterförbundet 9,1 % (+ 1,1)
• ↑ Gröna 9,1 % (+ 1,7)
• ↓ Sannfinländarna 7,8 (- 3,3)
• ↑ SFP 5,0 % (+ 0,1)
• ↑ KD 4,8 % (+ 0,6)
• – Övriga 0,6 %
• ↓  Rörelse Nu 0,5 % (- 1,3)

Stödet för partierna i kommunalvalet (förändring från kommunalavalet 2021)• ↑ SDP 23,0 % (+ 5,3)
• ↑ Samlingspartiet 21,9 % (+ 0,5)
• ↑ Centern 16,4 % (+ 1,6)
• ↓ Gröna 10,5 % (- 0,1)
• ↑ Vänsterförbundet 9,3 % (+ 1,3)
• ↓ Sannfinländarna 7,6 % (- 6,8)
• ↓ SFP 4,7 % (- 0,3)
• – KD 3,6 % (0,0)
• – Övriga 2,0 %
• ↓  Rörelse Nu 0,4 % (- 1,2)