Facket och arbetsgivarna överens i Sverige – avtalet ger 6,4 % på två år
Parterna på arbetsmarknaden inom industrin nådde en överenskommelse natten mot tisdagen 1 april. Det innebär att det så kallade märket är nu lagt.
Halvtvåtiden på natten stod det klart. Facken inom Industrin i Sverige hade nått en överenskommelse som troligtvis kommer att lägga normen för andra branschers avtalsuppgörelser, både privata och offentliga.
Industriavtalet i Sverige är normerande för resten av arbetsmarknaden. Industriavtalet är en modell som varit i bruk i nästan 30 år och innebär att industrins parter löneförhandlar först av alla på arbetsmarknaden följt av de övriga branscherna.
De nya industriavtalen gäller från den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027. Det rör sig alltså om en avtalsuppgörelse på två år.
Första året ökar lönerna med 3,4 procent, medan miniminivån på löneförhöjningen under det andra året ligger på jämnt tre procent.
Facken inom industrin är det samarbetsorgan som förhandlar om avtalet med arbetsgivarna. Facken inom industrin består av IF Metall, GS-facket, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer samt tjänstemannafacket Unionen. Samtliga fem förbund godkände avtalsuppgörelsen.
Vi tycker att vi har uppnått ett bra resultat som faktiskt är ett av de högsta i industriavtalets snart trettioåriga historia.
– Det är klart att man alltid kan önska sig mer, men vi tycker att vi har uppnått ett bra resultat som faktiskt är ett av de högsta i industriavtalets snart trettioåriga historia, sade IF Metalls ordförande Marie Nilsson på fackens gemensamma presskonferens på tisdagsförmiddagen.
Avtalen innehåller även avsättningar till systemen för arbetstidsförkortning och deltidspension. I uppgörelserna har också frågan om övertidskompensation för deltidsanställda fått en tillfredsställande lösning, meddelade Facket inom Industrin.

MER PENGAR TILL DE LÄGSTA LÖNERNA
För förbunden inom fackcentralen LO innehåller avtalen en specifik låglönesatsning varje år på de arbetsplatser där anställda som tjänar i år under 29 100 kronor (strax under 2 700 euro) i månaden får en högre lönepott. Det innebär i praktiken nästan 1 000 kronor per månad under det första året och 900 kronor under det andra året.
Runt en halv miljon medlemmar i LO-förbund har en lön som ligger under 29 100 kronor i månaden.
– Det finns mycket bra innehåll i den här överenskommelsen som jag är glad att vi kunde leverera på, trots historiskt hårt motstånd från vår motpart. Vi gick stenhårt fram gemensamt inom industrin för att få till mer tid till våra arbetstidsförkortningssystem samtidigt som vi mötte en samordnad motpart som helt ville fasa ut arbetstidsförkortningen, kommenterar Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket, som representerar anställda bland annat i skogs- och grafiska branscher.
– Samtidigt som jag konstaterar att lönenivåerna som vi förhandlat i årets avtalsrörelse är bland de högsta på 25 år så vill jag som ordförande självklart leverera mer, särskilt när det ekonomiska läget är så kärvt för Sveriges löntagare. Men med denna uppgörelse kommer våra medlemmar av allt att döma återigen se sin köpkraft stärkas i förhållande till inflationen, sade Sjöö.
När vi har frågat våra medlemmar inför den här avtalsrörelsen så är arbetstidsfrågan väldigt viktig.
Peter Hellberg, facket Unionens ordförande, säger att Facken inom industrin arbetat med ett långsiktigt mål som bygger på 100 timmars arbetstidsförkortning.
– Det är en viktig fråga för oss långsiktigt, men det är också en fråga som är extra högt prioriterad i den här avtalsrörelsen. När vi har frågat våra medlemmar inför den här avtalsrörelsen så är arbetstidsfrågan väldigt viktig, säger Hellberg, till svenska Dagens Arbete.
Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf konstaterar att avtalets värde 6,4 procent blir en utmaning.
– Det ligger en bit över jämförbara konkurrentländer, så det är självklart utmanande för industrins konkurrenskraft. Men i vår osäkra tid är det bra att industrins parter visat ansvar och satt förutsättningarna för två år. Det är bra för svensk arbetsmarknad att ha en fast punkt att hålla sig i, säger Widolf i Arbetet.
I Finland nådde Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare en avtalsuppgörelse i februari.
Industrifackets avtalsrörelse pågår fortfarande bland annat med avtalsförhandlingar i snickeribranschen och företagsspecifika kollektivavtalsförhandlingar inom den mekaniska skogsindustrin.