Teollisuusmiitti Sastamalan Ellivuoressa: ”Se kymmenen pinnaa kuuluu meille”
Alueellinen nuorten tapahtuma toi koolle runsaat 70 liiton nuorta jäsentä. Ajankohtaisten ay-asioiden ja vaalipaneelin lisäksi viikonloppu tarjosi aktiviteetteja ja rentoa yhdessäoloa.
Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut puhuttivat Teollisuusliiton nuoria jäseniä Sastamalan Ellivuoressa helmikuun toisena viikonloppuna.
– Olen luottamusmies ja siksi olen koittanut seurata työehtosopimusneuvotteluita. Yleiskorotus vaikuttaa meidänkin sopimukseen, sanoo salolainen autonasentaja Ville Haakanen Traktoautosta.
![](https://tekijalehti.fi/wp-content/uploads/2025/02/Teollisuusmiitti-2025-Ellivuori-8432-1024x683.jpg)
Teollisuusliiton alueellinen nuorten tapahtuma, Teollisuusmiitti, toi Ellivuoreen runsaat 70 liiton alle 36-vuotiasta jäsentä Lounais-Suomesta, Pohjanmaalta ja Sisä-Suomesta.
– Liittoon täytyisi saada lisää aktiivista nuorta porukkaa, Haakanen sanoo.
Liittoon täytyisi saada lisää aktiivista nuorta porukkaa.
Hän kuuluu Salon Seudun Autoalan ammattiosaston hallitukseen. Ammattiosastoon on liittynyt viime aikoina useita nuoria.
– Olen kertonut heille liiton tapahtumista ja eduista ja saanut heidät hiffaamaan, että liiton jäsenyys ei ole kallis, jos käyttää hyödyksi niitä etuja, joita liitto tarjoaa.
Uudet tuttavuudet ja hyvät keskustelut ovat tärkeimpiä syitä osallistua Teollisuusliiton nuorten tapahtumiin, kertovat Teollisuusmiittiin osallistuneet liiton nuoret jäsenet.
OSTOVOIMA HUOLETTAA
Lauantaina Teollisuusmiitin osanottajat kuulivat ensin liitosta ja sen nuorisotoiminnasta. Lounaan jälkeen vuorossa olivat terveiset alueilta sekä työehtosopimusneuvotteluista.
– Oli hyvä kuulla, missä tes-neuvotteluissa mennään. Eniten minua huolettaa ostovoima. Kymmenen prosentin palkankorotus helpottaisi varmaan jokaista työntekijää, sanoo koneistaja, varaluottamusmies ja varatyösuojeluvaltuutettu Sara Mäkelä Huittisista.
Eniten minua huolettaa ostovoima.
Teollisuusliitto on koittanut vauhdittaa jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita viisi- ja kuusipäiväisillä lakoilla tammikuun lopusta alkaen.
– Lakot ovat ihan hyvä työtaistelutoimi, vaikka tietysti se vähän harmittaa, että joudutaan ryhtymään näin radikaaleihin toimiin, Mäkelä sanoo.
Virallisen osuuden jälkeen hän suuntasi illaksi Ellivuoren rinteisiin. Teollisuusliitto kustansi kaikille halukkaille hissilipun.
![](https://tekijalehti.fi/wp-content/uploads/2025/02/Teollisuusmiitti-2025-Ellivuori-8603-1024x683.jpg)
”PERIKSI EI ANNETA”
Sara Mäkelän viilettäessä rinteessä uusikaupunkilainen varastotyöntekijä Joona Kärkkäinen käynnistää hotellilla golfsimulaattorin.
– Kyllä se vaan täytyisi saada se kymmenen pinnaa, jota on lähdetty hakemaan. Se kuuluu meille, koska elinkustannukset nousevat koko ajan. Periksi ei pidä antaa missään vaiheessa.
Kärkkäinen kertoo seuranneensa teknologiateollisuuden tes-neuvotteluita tarkkaan. Siihen hänellä on nyt ollut aikaa, sillä hänet irtisanottiin joulukuussa Ioncorin Uudenkaupungin akkutehtaalta.
– Hetken näytti siltä, että akkutuotanto ja sähköautot ovat tulevaisuutta, mutta ei se mennytkään niin kuin Strömsössä. Se huuma oli hyvin äkkiä ohitse.
Kyllä se vaan täytyisi saada se kymmenen pinnaa.
Ioncor kertoi maanantaina aloittaneensa toistamiseen koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut.
– Siellä ei ole kohta koko tehdasta, sanoo Kärkkäinen, joka on tuttu näky Teollisuusliiton nuorten tapahtumissa.
![](https://tekijalehti.fi/wp-content/uploads/2025/02/Teollisuusmiitti-2025-Ellivuori-8489-683x1024.jpg)
OPISKELIJAT VÄHISSÄ
Jyväskyläläiselle opiskelijalle Tanja Pashkovalle kaksipäiväinen Teollisuusmiitti oli ensikosketus liiton nuorisotoimintaan.
– Tapahtuma vaikuttaa mielenkiintoiselta. Odotan innolla ihan kaikkea. Toivottavasti ohjelmassa on jäänmurtajia, jotta voimme tutustua toisiimme.
Pashkova opiskelee toista vuotta Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa. Hän suorittaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa.
– Liityin Teollisuusliittoon ensimmäisen opiskeluvuonna syksyllä 2023, koska liiton jäsenenä voin vaikuttaa ja puolustaa tulevaisuudessa omia oikeuksiani työelämässä.
Odotan innolla ihan kaikkea.
Pashkova luonnehtii itseään aktiiviseksi ihmiseksi, joka tykkää keskustella. Hänelle ovat tärkeitä etenkin opiskelijoiden asemaan liittyvät kysymykset.
– Täällä on yllättävän vähän opiskelijoita. Mistä se johtuu ja miten heitä saisi lisää mukaan Teollisuusliiton toimintaan, Pashkova pohtii.
Perheiden hyvinvointi ja huoli sote-palveluiden saatavuudesta motivoivat Teollisuusliiton nuoria jäseniä ääniuurnille huhtikuussa järjestettävissä alue- ja kuntavaaleissa.
Ääni palveluiden saatavuuden puolesta
Varastotyöntekijä Joona Kärkkäinen äänestää huhtikuun alue- ja kuntavaaleissa, koska hän on huolissaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudesta kotikaupungissaan.
– Meillä Uudessakaupungissa ei kohta ole lainkaan terveydenhuoltoa. Pidän tosi tärkeänä sitä, että hoitoon pääsee tarvittaessa. Kyllä kaupungissa pitäisi olla kaupungin palvelut, Joona Kärkkäinen sanoo.
Koneistaja Sara Mäkelän sydäntä lähellä ovat puolestaan lasten, nuorten ja perheiden asiat.
– Elän päiväkotiarkea ja minulle on tärkeää, että päiväkoteja on tarpeeksi ja että niissä on riittävästi hoitajia, Mäkelä sanoo.
Teollisuusmiitti huipentui sunnuntaina alue- ja kuntavaalipaneeliin, jossa panelisteina olivat kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan sosialidemokraattinen aluevaltuutettu Lauri Lyly ja vasemmistoliiton keskisen alueen toiminnanjohtaja Aapo Niemi.
– Äänestän alue- ja kuntavaaleissa, koska äänestämällä voin vaikuttaa siihen, mitä ympärilläni tapahtuu. Jokaisen ääni on tärkeä, muistuttaa opiskelija Tanja Pashkova.