Tietotekniikka 1 -kurssi on osoittautunut hyödylliseksi myös heille, jotka kokevat osaavansa perustaidot, Asko Viitala sanoo. ”Palautteen perusteella jokaiselle tulee jotain uutta.”

Murikassa tietotekniikan kursseilla koneet ja ohjelmat tulevat tutuiksi perusteista lähtien

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN 

Murikka-opiston tietotekniikkakurssit ovat tarkoitettu kaikille työmarkkinoiden käytettävissä oleville Teollisuusliiton jäsenille. Kursseilta saa oppia tietokoneiden ja toimisto-ohjelmien käyttöön.

Teollisuusliiton Murikka-opistossa tarjotut tietotekniikkakurssit uudistettiin vuodelle 2024.

– Kursseissa on pitkälle kysymys siitä, että käydään perustoimisto-ohjelmia läpi, kertoo tietotekniikan opettaja Asko Viitala.

Vanhat perus-, jatko- ja täydennyskurssit muutettiin Tietotekniikka 1–3 -kursseiksi, jotka aiemmasta poiketen on suoritettava järjestyksessä.

– Aiemmin oli ongelmana, että kursseilla oli eri lähtötasolla olevia opiskelijoita, Viitala kertoo.

Järjestyksessä suoritettavat viisipäiväiset kurssit mahdollistavat kumulatiivisen, eli kasautuvan, oppimisen.

– Kerrataan ja aina rakennetaan vanhan päälle.

PERUSTEISTA LIIKKEELLE

Ykköskurssi lähtee liikkeelle tietotekniikan perusteista ja käyttöjärjestelmistä. Tietokoneen muistit, apuohjelmat, komponentit ja tietoturvan perusteet tehdään tutuiksi.

Myös tiedostohallinta kuuluu ykköskurssin sisältöön.

– On tehty tietokoneella asioita, mutta ei oikein tiedetä, missä tiedostot sijaitsevat, Viitala kuvailee monen kurssilaisen ongelmaa.

Perusteista siirrytään tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmien pariin.

– Ykköskurssin jälkeen pystyy käyttämään tietokoneen perusominaisuuksia ja tuottamaan tekstejä ja perustaulukoita.

Ykköskurssi on osoittautunut hyödylliseksi myös heille, jotka kokevat osaavansa perustaidot.

– Palautteen perusteella jokaiselle tulee jotain uutta ykköskurssilla.

SYVEMPÄÄ OPPIA JA PISTEITÄ

Kakkoskurssilla kerrataan ensimmäisen opit ja laajennetaan osaamista. Käsittelyssä on muun muassa tiedostojen jakaminen verkkoympäristössä, esitysgrafiikan teko sekä videoiden peruskäsittely.

Kursseilla käytetään opiston tietokoneita ja Microsoftin ohjelmistoja, mutta opetukseen kuuluu myös ilmaisiin ohjelmistoihin tutustuminen.

– Jos haluaa käyttää kurssin oppeja, ei tarvitse käyttää rahaa ohjelmistojen hankintaan, Viitala sanoo.

Kolmannella tietotekniikkakurssilla syvennetään kaikkea aiemmin opittua ja tehdään harjoitustyö.

– Harjoitustyö on tekstiasiakirja, johon on tuotu taulukko ja kaaviorakennelma ja jonka pystyy esittelemään Power Point -esityksenä.

Tietotekniikan kurssikokonaisuudesta on mahdollista saada Koski-järjestelmään tallennettavat opintopisteet, joita voi lukea hyväksi muissa opinnoissa.

Pisteiden saaminen edellyttää koepäivän tehtävien läpäisemistä. Viitala kertoo, että tähän saakka kaikki halukkaat ovat saaneet pisteet viimeistään uusintakokeen kautta.

– Kurssin voi suorittaa myös ilman pisteitä.

OSAAMINEN MUUTOKSESSA

Älypuhelimien yleistyminen on muuttanut ihmisten tietoteknistä osaamista.

– Ihmisillä on puhelimen kautta perustaidot, jotka eivät aiemmin olleet itsestään selviä. Ihmiset pystyvät hoitamaan asioita ilman omaa konetta, mutta taito käsitellä tietokonetta on heikentynyt.

Älylaitteet tarjoavat monia sovelluksia erilaisten tehtävien tekemiseen, mutta kosketusnäytöltä käytettävissä sovelluksissa on yleensä rajattu valikoima vaihtoehtoja.

– Puhelimella voi tehdä monenlaisia asioita, sitä ei pidä väheksyä, mutta luovassa tekstinkäsittelyssä puhelin muuttuu taakaksi.

Ihmisillä on puhelimen kautta perustaidot, jotka eivät aiemmin olleet itsestään selviä.

Tietotekniikan kurssien opetussisältö elää jatkuvasti samalla kuin tekniikka kehittyy ja ohjelmistot uudistuvat.

– Perusperusteet ovat olleet samat 20 vuotta, mutta koko ajan tulee uusia ominaisuuksia. Vain muutos on pysyvää.

Viime aikojen näkyvä muutos on ollut tekoälyn esiinnousu.

– Jokainen kurssilainen saa yleiskartoituksen, mitä tekoälyllä voi tehdä.

HARJOITUKSIA JA YHTEISTÄ OPPIMISTA

Tietotekniikka 1 -kursseja järjestetään vuosittain neljä, Tietotekniikka 2 -kursseja kolme ja Tietotekniikka 3 -kursseja kaksi. Yhdelle kurssille mahtuu 17 opiskelijaa.

Viitala kertoo, että kurssilaisia on riittänyt siten, ettei kursseja ole tarvinnut perua, pikemminkin on pitänyt järjestää lisäkursseja jonojen purkamiseen.

– Palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista. Parasta palautetta on, kun ykköskurssin käyneet haluavat myös kakkoskurssille.

Kursseilla opetus tapahtuu Murikan ATK-luokassa. Yleinen opetusrutiini on, että Viitala käy läpi asiakokonaisuuden, antaa harjoituksen opiskelijoiden tehtäväksi ja harjoitus käydään lopuksi yhteisesti läpi. Varsinaisia ryhmätöitä ei ole ohjelmassa, mutta yhteinen oppiminen kuuluu asiaan.

– Soisin, että lähellä olevia autetaan ja haetaan yhdessä ongelmiin ratkaisuja.

OPPIIN ON OIKEUS

Tietotekniikkakurssit ovat tarkoitettu kaikille työmarkkinoiden käytettävissä oleville Teollisuusliiton jäsenille. Maksuttomaan kurssiin sisältyvät opetus, täysihoito sekä kurssimateriaali.

Kurssi ei ole työnantajan taloudellisen tuen piirissä, joten kurssilaisille myönnetään veroton kurssituki, joka koostuu vuonna 2025 kurssipäivärahasta 46,76 euroa/kurssipäivä ja stipendistä 42,11 euroa/kurssipäivä. Tuki voidaan myöntää, mikäli opiskelijalle syntyy kurssin aikana ansionmenetystä eikä hän saa muualta tuloa tai apurahoja.

Kurssille osallistumisesta sovitaan ensin työnantajan kanssa. Jos kurssi on enintään viikon pituinen, kurssihakemus pitää esittää työnantajalle vähintään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista.

Oikeus kurssille osallistumiseen perustuu opintovapaalakiin. Työnantaja voi siirtää opintovapaata, jos se haittaa tuntuvasti työnantajan toimintaa.

Kursseille haetaan verkossa Telmo-järjestelmän kautta, joka löytyy osoitteesta teollisuusliitto.etapahtuma.fi. Telmosta näkee, millä kursseilla on tilaa, ja siellä voi myös ilmoittautua jonoon, jos kurssi on täynnä.

TIETOTEKNIIKKAKURSSIT 2025

Tietotekniikka 1: 13.–17.1. / 3.–7.3. / 2.–6.6. / 8.–12.9.
Tietotekniikka 2: 10.–14.2. / 7.–11.4. / 3.–7.11.
Tietotekniikka 3: 19.–23.5. / 15.–19.12.

LUE LISÄÄ:

www.teollisuusliitto.fi/kouluttaudu